English Questions : Sentence Correction(Phrase Replacement) Set 116

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions(Q.1-10) : – Which of the pair of phrases 1,2,3,4 given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct . If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (5) as the answer.

  1. Greece’s Eurozone creditors agreed in June to a conditional of debt repayment terms, including exhausted maturity periods, delayed interest payments and impoverish funds to stabilise and enervate the country’s re-entry into financial markets.
    1) edge, handicap, odds , promoting
    2) softening , extended , buffer , ease
    3) agonizing, excruciated, rack, torment
    4) audacious, daredevil, reprimand, venturesome
    5) no correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation :
    softening – make or become soft or softer or less sever
    extended – made larger; enlarged
    buffer – lessen or moderate the impact of
    ease- absence of difficulty or effort
  2. Kabbalists believe God’s self-sacrifice created a douse universe, but that the daunting of God’s vessels marked the first immerse from paradise into irate.
    1) churn, convulse, rock, shake
    2) energetic, dynamic, vigorous, lively
    3) perfect , shattering , plunge , chaos
    4) fortuitous, contingent, incidental, adventitious
    5) no correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    Perfect- absolute; complete
    Shattering- very shocking or upsetting
    Plunge – push or thrust quickly
    Chaos – complete disorder and confusion
  3. The House of Saud would also do well to adopt a less detrimental lifestyle and erase the squalid, real or imaginary, of moral initials and material corruption which continues to push the Kingdom’s youth towards nihilistic extremism, which is falsely vanished as pristine Islam.
    1) diaphanous, ethereal, filmy, gauzy
    2) equivocal, obscure, recondite, abstruse
    3) gossamer, sheer, transparent, vaporous
    4) ostentatious , perception , decadence , touted
    5) no correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation :
    ostentatious – characterized by pretentious or showy display; designed to impress
    perception – the way in which something is regarded, understood, or interpreted
    decadence – moral or cultural decline as characterized by excessive indulgence in pleasure or luxury
    touted – attempt to sell (something), typically by a direct or persistent approach
  4. The Indian property sector must proactively adopt such progressive initiatives, voluntarily disclose its social and environmental performance, and stay in tune with changing investment norms and practices.
    1) vague, cryptic, enigmatic , eternal
    2) ambuscade, bushwhack, waylay , dabbler
    3) obliging, agreeable, pleasant , affable
    4) comfort, convenience, facility , obscure
    5) no correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    The sentence is correct.
  5. Nuclear reactors are also capable of catastrophic accidents, as witnessed in Fukushima and Chernobyl. A single nuclear disaster can contaminate large tracts of land with radioactive materials, rendering these areas uninhabitable for decades.
    1) furious, indignant, irate , tocsin
    2) afield, astray, awry, wrong
    3) anatomize, dissect, resolve , ire
    4) rage, fury, wrath, resentment
    5) no correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    The sentence is correct.
  6. The United States is condemning a/an disdain end to North Korea’s nuclear weapons program and U.S. officials believe there was some promoting in the military about Kim’s aberration to South Korea and the United States.
    1) appurtenance, adjunct, accessory, attachment
    2) seeking , negotiated , dissention , approaches
    3) provoking, aggravated, peeve, rile
    4) foreboding, presentiment, misgiving , obnoxious
    5) no correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation :
    negotiated – obtain or bring about by discussion
    dissention – disagreement that leads to discord
    approaches- come near or nearer to
  7. Researchers focused on the ageing of strife interneurons which is less well-understood than that of excitatory neurons, but variance more crucial to plasticity. Plasticity, in turn, is key to overpowering learning and memory and in maintaining sensory discrepancy.
    1) clumsy, maladroit, inept, gauche
    2) accredit, commission, empower, license
    3) inhibitory , potentially , enabling , acuity
    4) bombard, assail, storm, beset
    5) no correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    Inhibitory- hindering or preventing an action
    Potentially- with the capacity to develop or happen in the future
    Enabling- give (someone) the authority or means to do something
    Acuity- sharpness or keenness of thought, vision, or hearing
  8. Emphasising a space programme as a / an predominance while failing to highlight the multiple failings of public policy in India makes a panoply of the democratic project, the deceitful object of which is the creation of enabling conditions for a / an anomie  life.
    1) objective , mockery , principal , valuable
    2) manner, demeanor, mien, presence
    3) endure, stand, abide, suffer
    4) worry, care, concern, solicitude
    5) no correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation :
    Objective- a thing aimed at or sought; a goal
    Mockery- teasing and contemptuous language or behaviour directed at a particular person or thing
    Principal- first in order of importance; main
    Valuable- worth a great deal of money
  9. Hobbes’s materialist philosophy was based upon a mechanistic view of the universe, holding that all phenomena were explainable purely in terms of matter and motion, and rejecting concepts such as incorporeal spirits or disembodied souls.
    1) beseech, implore, entreat, importune
    2) ennui, churl, lout, vulgarian
    3) subbing, subsidy, premium, prize
    4) charitable, ellemosynary, philanthropic , benevolent
    5) no correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    The sentence is correct.
  10. In a globalised world, the negative images of America’s war on terror, increasingly symbolised by the tenets of Guantanamo Bay, the Predator drone strikes that unarticulated target dogmas along the Afghan-Pakistan border, and the humdrum injustice meted out to Palestinians, continue to draw Muslim youth from countries in the region towards Al Qaeda.
    1) horrors , indiscriminately , innocents , gross
    2) bellicose, pugnacious, contentious, quarrelsome
    3) doughty, mettlesome, plucky, dauntless
    4) dwell, fret, mope, stew,
    5L) no correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation :
    Horrors- an intense feeling of fear, shock, or disgust
    Indiscriminately- in a random manner; unsystematically.
    Innocents- a pure, guileless, or naive person
    Gross- very obvious and unacceptable
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test