Current Affairs PDF Sales

English Questions – Sentence Correction Set 78

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction based on Phrasal Verb, which is based on SBI PO 2017 Prelim Exam.

The following quiz has been based on the latest pattern of SBI PO Pre exam. The quiz is difficult. If you could reach the par score, be confident of cracking all the ten questions in the exam. All the best.

Time : 5 minutes
No. of questions: 10
Par Score : 7

  1. Although nobody paid any heed to the director’s after work activities but the state of his affairs were such as to cause anxiety to his creditors
    a.of his affairs were
    b.of his affairs was
    c.upon his affairs are
    d.within his affairs is
    e.regarding his affairs was
    Answer – b.of his affairs was
    Explanation :
    The nouns or pronouns used after a preposition are treated as an object (not subjects). So the verb is going to agree with the noun or pronoun used before the preposition. Hence ,the subject is “state” which is singular in number, so the verb must also be sinuglar. Options A and C can thus be eliminated. Since the sentence is written in simple past, so the verb must be “was”. Between B and E, B it undoubtedly the better one

  2. Mr. Rahim, was unwilling to testify he was afraid of the defendant
    a.testify he was afraid of
    b.testify because he was afraid of
    c.testify as he was afraid about
    d.to be testified as he was afraid from
    e.do testifying as he was afraid of
    Answer – b.testify because he was afraid of
    Explanation :
    ‘Afraid’ always uses preposition ‘of’. Hence C and D are eliminated. ‘Because’ or ‘As’ should be used to introduce the reason of  the unwillingness Mr. Rahim. So, A and E can also be eliminated. Hence the answer B. Moreover ‘to do testifying’ is grammatically wrong.

  3. A survey has now been completed in India to establish a network of felicitate contacts between small and medium enterprises.
    a.of felicitate contacts between
    b.of felicitating contacts among
    c.to felicitate contacts between
    d.to felicitate contacts among
    e.to felicitating contacts between
    Answer – c.to felicitate contacts between
    Explanation :
    Since we are providing a reason (fecilitate contacts………) for establishing a network, the correct usage would be, ‘a network to facilitate contacts’. Since we are talking about two entities – small enterprises and medium enterprises ‘between’ should be used. Hence answer C.
    Note: – we always use ‘to+infinitive’ when we answer ‘Why’.
    Ex- Why did you go to the marke? I went to buy (to + infinitive) fruits.

  4. The progress in many countries has slowed because the choice of either of the extreme positions inevitably invites criticism.
    a.has slowed because
    b.have slowed because of
    c.has been slowing because of
    d.has been slowing because of
    e.have slowed because
    Answer – a.has slowed because
    Explanation :
    Because – is a conjunction, used to join two clauses or sentences. ‘Because of’ is a two – word preposition, used before a noun or a pronoun. Since we have to join two sentences here (Progress has slowed + choice invites criticism) ‘Because’ is the obvious choice. Hence only option A and E are valid. The noun ‘progress’ is the main subject here, which is singular and should be followed by a singular  auxilliary ‘has’. Hence the answer A.

  5. When you turn to your right, you will find a big house with a beautiful garden on the front side of it and that is my residence.
    a.on the front side of it
    b.on its front
    c.in its front
    d.in the front side of it
    e.over the front of it
    Answer –c.in its front
    Explanation :
    ‘front side’ does not make any sense, it’s wrong collocation. Correct preposition is ‘in’ – ‘in its front’. Hence the answer c.

  6. It was midnight when the phone rang and I found it was not other than my friend from Paris
    a.found it was not other
    b.founded it was nobody other
    c.founded it was not anybody, other
    d.found it was none other
    e.founded it was not other
    Answer – d.found it was none other
    Explanation :
    Find – Found- Found (to discover) ; Found- Founded- Founded (to establish) , hence ‘found’ is the correct word. So only options A and D are left. The correct pronoun to be used is ‘none’ instead of ‘not’. The phrase is always ‘none other than’. Hence the answer d

  7. I would have given you the documents yesterday only if you had asked for it.
    a.if you had asked for it
    b.if you asked for it
    c.had you asked for it
    d.if you had been asking for it
    e.had you asked for them
    Answer –e.had you asked for them
    Explanation :
    In case of conditional (sentences), if the conditional clause (first clause) uses past perfect tense, then ‘would have’ is to be used. Since wh see that ‘would have’ is used here, so we need past perfect in the conditional clause (which is second one here). Hence only options B and D are eliminated.
    The ‘documents’ is a plural noun, so should be referred to by ‘them’ and not ‘it’. Hence e.
    Note : Had you asked for it = If you had asked for it. Just the syntax of the two clauses is different.

  8. The manager asked his subordinate , who he has invited to deliver a speech this evening.
    a.who he has invited to
    b.who he has invited for
    c.whom he has invited to
    d.whom he has invited for
    e.who is being invited for
    Answer –c.whom he has invited to
    Explanation :
    ‘to deliver’ is correct; ‘for delivering’ is also correct but not ‘for deliver’. Remember – whenever a preposition is followed by a verb form, it is always gerund. ‘For (preposition delivering (verb + ing/gerund)
    ‘Here who is acting as an object for the verb invited, hence should be replaced by ‘whom’. Whenever you get confused between ‘who’ and ‘whom’, try replacing them by pronoun, nominative cases (he, she, they) would use ‘who’; objective cases (his, her, them) would use whom. In this particular case, sentence would be- he (manager) has invited Mr. Newton (subordinate). To replace Mr. Newton, we would use him – objective case, hence use ‘whom’.

  9. Ratan Tata has done a great job of expanding the TATA group, but it is high time that he let go off the reins.
    a.let go off
    b.let go of
    c.let went off
    d.let went of
    e.he quit the job
    Answer – b.let go of
    Explanation :
    We let go ‘of’ something, but we turn ‘off’ the lights. The phrases ‘It is time’ uses second form of verb but three forms of let are let-let-let.

  10. After the defeat, Congress Convener reprimanded his party workers but this was not the first time that he had done some tough talk.
    a.tough talk
    b.tough talking
    c.firm talk
    d.firm talking
    e.scolding
    Answer – b.tough talking
    Explanation :
    ‘talk tough’ is a general idiomatic expression meaning -to speak in a way that makes others fear you. ‘had done some’ should be followed by an -ing form of the verb (or gerund), such as ‘investigating’ or ‘probing’. Hence the answer b.
    For ‘tough talk’, the expression should be – He gave tough talk. or The captain talks tough with his mates.