Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 39

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample inFILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The Hindu’s analysis of rural electrification data shows that the number of villages said to be electrified in the last year is______.
    1) perpetual
    2) diminish
    3) lessened
    4) exaggerated
    Answer – 4)
    Explanation: exaggerated – overstated, बढ़ा चढा कर कहना.

  2. To make the process_______, real-time data on villages being electrified has been made available to the public through a mobile app and a Web dashboard called GARV.
    1) clean
    2) pellucid
    3) blur
    4) timid
    Answer – 2)
    Explanation: pellucid – transparent, पारदर्शी

  3. One major source of_______is regarding those villages where the GVA has noted that the village is un-electrified, yet it is counted as electrified on the app.
    1) discrepancy
    2) similar
    3) equal
    4) perhaps
    Answer – 3)
    Explanation: discrepancy – difference, असंगति

  4. This indicates that villages have been declared as electrified without waiting for the government’s own representative’s verification,______ the monitoring system redundant.
    1) rendering
    2) explanation
    3) example
    4) exceed
    Answer – 1)
    Explanation: rendering – interpretation, व्याख्या

  5. A “cheaper” yuan would make Chinese export more attractive against other_____, including India.
    1) helpmate
    2) helper
    3) competitors
    4) supporter
    Answer – 3)
    Explanation: competitors

  6. This will be 5 per cent, but it is critical in terms of reducing fossil fuel dependence and______the carbon footprint.
    1) mitigating
    2) increasing
    3) growing
    4) static
    Answer – 1)
    Explanation: mitigating – lessen, कमी

  7. Any breach in nuclear safety or security that could undermine public confidence in nuclear energy would have grave_______on India’s long-term energy planning.
    1)  result
    2) develops
    3) consequence
    4) repercussions
    Answer – 4)
    Explanation: repercussions – indirect result, अप्रत्यक्ष परिणाम

  8. Insider support by a radicalised sympathiser could_______a nuclear facility vulnerable to sabotage.
    1)  given
    2) provide
    3) render
    4) take
    Answer – 3)
    Explanation: render – give, देना

  9. Neither perception is correct; in fact, as a responsible nuclear weapon state, it is______on India to ensure that all nuclear materials and facilities (both civilian and military) are subjected to the highest levels of security.
    1) credit
    2) incumbent
    3) responsibilities
    4) creation
    Answer – 2)
    Explanation: incumbent – duty, कर्तव्य

  10. Rather than attempt to negotiate a new treaty, the NSS process has focussed on_______ states to tighten national laws, rules and capabilities by using best practices and international cooperation.
    1) agitating
    2) warning
    3) encouraging
    4) urging
    Answer – 4)
    Explanation: urging – encourage, उकसाना