Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 36

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The question is whether the_______court should be_______with the responsibilty of examining the correctness of every case decided by the High Courts, and whether it should not be allowed to devote its time entirely to settling questions of constitutional importance.
    1) culmination, disburden
    2) crown, unburden
    3) apex, burdened
    4) nadir, charge
    Answer – 3)
    Explanation: apex, burdened
    Apex – the top or highest organization , सर्वोच्च
    Burdened – something ​difficult or ​unpleasant that you have to ​deal with , बोझ

  2. Constitutional questions may refer to the validity of a statute or a rule, or to issues that require________of the Constitution. A third concern relates the oft-cited difficulties of_________from different parts of the country for whom New Delhi may be too far.
    1) assimilation, helper
    2) interpretation, litigant
    3) blank, associate,
    4) apprehension, colleague
    Answer – 2)
    Explanation: interpretation, litigant
    Interpretation – the action of explaining the meaning of something , व्याख्या
    Litigant – a person involved in a lawsuit , मुकदमेबाज; विवादी

  3. It has obtained legal opinion that a Constitution________to revisit the Supreme Court’s role would be________as it would change the court’s character under the Constitution.
    1) freedom, justifiable
    2) freedom of speech, forgivable
    3) first amendment, excusable
    4) amendment, impermissible
    Answer – 4)
    Explanation: amendment, impermissible
    Amendment – a ​change to a ​law that is not ​yet in ​operation and is still being ​discussed , संशोधन
    Impermissible – not permitted or allowed , अनुचित

  4. Mr. Prabhu has rightly realised that a major challenge is to recover lost ground in_______ , where a________decline has had a negative impact not only on the Railways’ finances but on the economy as well.
    1) contraction, yielding
    2) constriction, surrendering
    3) freight haulage, persistent
    4)  adhesion, relenting
    Answer – 3)
    Explanation: freight haulage, persistent
    Haulage – the commercial transport of goods , ढुलाई
    Persistent – continous , लगातार

  5. Mr. Prabhu has taken a________approach to ensure a long-term solution. Aware that the success of any plans would________their execution, he has spelt out initiatives to restructure operational management and processes.
    1) therapeutic, hinge on
    2) hurtful, disregard
    3) injurious, forget
    4) untherapeutic, remember
    Answer – 1)
    Explanation: therapeutic, hinge on
    Hinge on – depends on , निर्भर करना
    Therapeutic – causing someone to ​feel ​happier ,खुश करना

  6. India had tacitly backed the________, which resulted in a virtual________and a shortage of essential supplies in Nepal.
    1) disturbance, opening
    2) relaxation,  infarct
    3) laziness, infarction
    4) agitation, blockade
    Answer – 4)
    Explanation: agitation, blockade
    Agitation –  worry and anxiety ,उतेजना
    Blockade – the ​situation in which a ​country or ​place is ​surrounded by ​soldiers to ​stop ​people or ​goods from going in or out , नाकाबंदी , घेराबंदी

  7. The net result of the Indian hand in the unrest, and of New Delhi’s percieved partisanship, had been a________of________in Kathmandu.
    1) renascence, bellicism
    2) resurgence, jingoism
    3) failure, unbias
    4) renaissance,
    Answer – 2)
    Explanation: resurgence, jingoism
    Resurgence – bringing again into activity, पुनर्जीवित
    Jingoism –  the ​extreme ​belief that ​your own ​country is always ​best , कट्टर राष्ट्रवाद

  8. They could still project the halt in the economic embargo and return to normalcy in the Madhes as a sign of victory and resist any further concessions towards a truly federal Nepal. But that would only amount to further_________, which could prove________again in the longer run.
    1) Lie, advantageous
    2) Detest, assisting
    3) brinkmanship, detrimental
    4) activate, beneficial
    Answer – 3)
    Explanation: brinkmanship, detrimental
    Brinkmanship – the ​activity of ​trying to get what you ​want by saying that if you do not get it, you will do something ​dangerous , अस्थिरता
    Detrimental – causing ​harm or ​damage , नुकसानदेह

  9. The approach________to address this spans three key tacks — expanding the freight basket by moving away from________on bulk commodities, rationalising tariffs to stay competitive and building terminal capacity.
    1) obscure, strength
    2) indistinct, independence
    3) enunciated,  dependence
    4) hazy, freedom
    Answer – 3)
    Explanation: enunciated,  dependence
    Enunciated – to express something in clear manner , सपष्ट रूप से बोलना  

  10. A key issue to be settled is whether it will be________for the highest court to share with a possibly inferior court of________its power under Article 136 to grant special leave to appeal on High Court orders.
    1) unwise, revocation
    2)  advisable , appeal
    3) injudicious, retraction
    4) uncorrect,  refusal
    Answer – 2)
    Explanation: advisable , appeal