Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 34

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The controversy surrounding the World Culture Festival being_________by the Art of Living (AOL) foundation on the floodplains of the Yamuna river highlights a_________failure of urban planning.
    1) disordered, tiny
    2) organised, colossal
    3) broken, small
    4) confused, teeny
    Answer – 2)
    Explanation: organised, colossal

  2. From the Delhi Development Authority to the Delhi Pollution Control Committee, authorities were_________and gave permission thoughtlessly.
    1) mindful
    2) caring
    3) careful
    4) negligent
    Answer – 4)
    Explanation: negligent

  3. We saw this with the Chennai floods last December, which were_______because of_______damage to the Pallikaranai marshlands.
    1) happy , capacious
    2) content, broad
    3) exacerbated , extensive
    4) collected, boundless
    Answer – 3)
    Explanation: floods, extensive

  4. In the same vein, Mumbai’s huge________fire in January that forced schools to shut down for almost a week was a disaster waiting to happen.
    1) virtuous
    2) garbage
    3) reputable
    4) upright
    Answer – 2)
    Explanation: garbage

  5. Unless and until urban planning takes into account environmental_________, our cities will not only grow unliveable but also_________large-scale damage from catastrophes such as floods and earthquakes.
    1) injury, help
    2) hurt, comfort
    3) protection, suffer
    4) harm, assist,
    Answer – 3)
    Explanation: protection, suffer

  6. Finance minister Arun Jaitley and his colleagues never miss an________to assure foreign investors that they are committed to providing a stable tax environment.
    1) certainty
    2) creativity
    3) opportunity
    4) misfortune
    Answer – 3)
    Explanation: opportunity

  7. If the goal is to create a_______society, why should such a welfarist approach be______only to the relatively better off – do the poor not need pensions as well?
    1) engaged, unaffixed
    2) pensioned, applied
    3) pointed, appendant
    4) employed, affixed
    Answer – 2)
    Explanation: pensioned, applied

  8. If individuals, who do most of the saving, are not provided a stable environment, it will have_______ consequences for the economy. Growth is bound to suffer.
    1) fortunate
    2) adverse
    3) uspicious
    4) favorable
    Answer – 2)
    Explanation: adverse

  9. NDA should desist from_______people into annuity products. If there are not many______, it is on account of their quality.
    1) pushing, takers
    2) abeyant, ontinual,
    3) dormant, permanent
    4) immobile, desperate
    Answer – 1)
    Explanation: pushing, takers

  10. It’s the aspirational sections of society who__________NDA’s voting percentages and powered its election victories.
    1) decreased
    2) succeed
    3) boosted
    4) improved
    Answer – 3)
    Explanation: boosted