Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 33

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. As Parliament_______nationalism in the aftermath of the JNU and Rohith Vemula incidents, many clashing views were aired.
    1) concord
    2) agreement
    3) debated
    4) entente
    Answer – 3)
    Explanation: debated

  2. He reminded us of the historical evidence that state-condoned campaigns against “anti-nationals” lead to_______rule and erode democracy.
    1) individualistic
    2) liberal
    3) democratic
    4) authoritarian
    Answer – 4)
    Explanation: authoritarian

  3. Tagore not only composed the Indian national anthem, but also Bangladesh’s and_______ Sri Lanka’s composition.
    1) inspired
    2) discourage
    3) dissuade
    4) exhort
    Answer – 1)
    Explanation:  inspired

  4. Battle lines are drawn at the opening of Parliament’s budget session, with clashes breaking out principally on the government’s_______of university students, from Rohith Vemula’s suicide to the JNU sedition cases.
    1) slowing
    2) handling
    3) halting
    4) hindering
    Answer – 2)
    Explanation: handling

  5. When din drowns out work in Parliament people sometimes look_______towards China, whose economy is now five times that of India’s.
    1) dispassionate
    2) disinterested
    3) uncaring
    4) wistfully
    Answer – 3)
    Explanation: uncaring

  6. Things have gone downhill since the last UPA government which BJP opposed at every step, coming up with slogans such as “not allowing Parliament to_______is also a form of democracy”.
    1) glitch
    2) malfunction
    3) function
    4) idle
    Answer – 3)
    Explanation: function

  7. Change is desperately needed and it should be vigorously_______by Prime Minister Narendra Modi himself.
    1) unimportance
    2) background
    3) rear
    4)  spearheaded
    Answer – 4)
    Explanation: spearheaded

  8. The government also needs to choose wisely the political battles it will fight, instead of _______its capital.
    1) creating
    2) redeeming
    3) wasting
    4) ugly
    Answer – 3)
    Explanation: wasting

  9. It has let the ball drop, for example, on the critical land_______issue – when job creation will be hit if industries cannot acquire land.
    1) need
    2) lack
    3) acquisition
    4) dearth
    Answer – 3)
    Explanation: acquisition

  10. The two are now looking to team up in Bengal – with one opinion poll________that if this were to happen, BJP wouldn’t even be able to open its account in coming assembly elections.
    1) hiding
    2) predicting
    3) assuming
    4) consenting
    Answer – 2)
    Explanation: predicting