Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 20

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The episode in UP________the vital principle that while projects for sweeping change are indeed the way out of problems that bedevil Indian________, the devil is always in the details.
    1. free, rules
    2. illustrates ,  democracy
    3. hide, communism
    4. obscure, system

    Answer – 2. illustrates ,  democracy

  2. The chief justice sent back the________ , citing the_________of the candidate to the chief minister.
    1. discouragement, immediacy
    2. disapproval,  contiguousness
    3. recommendation,  proximity
    4. condemnation

    Answer –3. recommendation,  proximity

  3. These clubs have also________their pattern and style of play in such a way that the abilities and output of their two key players and goal-scorers in Messi and Ronaldo have been ________.
    1. equal, remark
    2. arranged, unique
    3. managed, specific
    4. designed , maximised

    Answer – 4. designed , maximised

  4. These advantages are lacking in a national set-up, where the team________are drawn from a more limited pool and their frequency of playing and training together is limited________ to the almost perennial club football.
    1. crowd, consider
    2. squads , compared
    3. individual, be quiet
    4. one, confabulate

    Answer – 2. squads , compared

  5. The State’s earlier regulatory Act on jallikattu was ________as an anthropocentric law that was________to the eco-centric law against cruelty to animals.
    1. recollect,  nice
    2. recall, good
    3. dismissed ,  repugnant
    4. learn, friendly

    Answer – 3. dismissed ,  repugnant

  6. The office of the Lokayukta is a________development in Indian politics and the selection process cannot exhibit________of the sort seen in UP.
    1. progressive , arbitrariness
    2. system, disinterest
    3. decrease, impartiality
    4. decline, unenthusiasm

    Answer – 1. progressive , arbitrariness

  7. A government insisting on a single Lokayukta candidate________old fears of the office becoming an________authority, which may itself become a centre of corruption.
    1. remind, critical
    2. remember, democratic
    3. recalls , autocratic
    4. forgetfulness, authority

    Answer – 3. recalls , autocratic 

  8. A reasonable democratic________is built on the premise of________candidates for almost all posts.
    1. differences, many
    2. criteria, few
    3. progress, single
    4. process,  multiple

    Answer – 4. process,  multiple

  9. The entire system was_______, it suggested, and therefore, the anti-corruption authority had to_______ outside it.
    1. invalid, dismiss
    2. corrupt, exist
    3. culprit, insist
    4. mistake, Pressure

    Answer – 2. corrupt, exist

  10. Critics persist in attributing Messi’s________to his partnership with Luis Suarez and Neymar in the Barca attack and hold up his less________international performances as evidence.
    1. contribution, attractive
    2. participation, performed
    3. success ,  impressive
    4. victory, pleasurable

    Answer – 3. success ,  impressive