Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. Rickets is a disease caused due to deficiency of …………………………
    1.Vitamin D
    2.Calcium
    3.Vitamin A
    4.Vitamin B
    5.Both   1 and 2
    Answer – 5.Both 1 and 2
    Explanation :
    Rickets is defective mineralization or calcification of bones before epiphyseal closure in immature mammals due to deficiency or impaired metabolism of vitamin D,  phosphorus or calcium,potentially leading to fractures and deformity. Rickets is among the most frequent childhood diseases in many developing countries.

  2. ……………..are made up of DNA and proteins
    1.Chromosomes
    2.Chromophones
    3.Homophones
    4.Genes
    5.None of these
    Answer – 1.Chromosomes
    Explanation :
    Chromosomes are thread-like structures located inside the nucleus of animal and plant cells. Each chromosome is made of protein and a single molecule of deoxyribonucleic acid (DNA).

  3. ……………………… percentage of whole blood is blood plasma and is straw yellow in colour
    1.50%
    2.45%
    3.55%
    4.42%
    5.None of these
    Answer – 3.55%
    Explanation :
    Blood plasma is the pale yellow liquid component of blood that normally holds the blood cells in whole blood in suspension.This makes plasma the extracellular matrix of blood cells. It makes up about 55% of the body’s total blood volume.

  4. Which of the following is longest bone in the Human Body ?
    1.Femur
    2.Ear Oscsicle
    3.Stapes
    4.Both 2 and 3
    5.Both 1 and 2
    Answer – 1.Femur
    Explanation :
    Femur, or thighbone, is the largest bone in your body. The head of your femur fits into your hip socket and the bottom end connects to your knee. The two bones beneath your knee that make up your shin are yourtibia and fibula

  5. Which of the following is smallest bone in the Human Body ?
    1.Femur
    2.Ear Oscsicle
    3.Stapes
    4.Both 2 and 3
    5.Both 1 and 2
    Answer – 4.Both 2 and 3
    Explanation :
    Stapes or stirrup is the smallest bone in the human body. It is one of the ear ossicles – anvil, hammer, stapes

  6. Which of the following contains Haemoglobin ?
    1.Plasma
    2.Red Blood cells
    3.White Blood cells
    4.Platelets
    5.None of these
    Answer – 2.Red Blood cells
    Explanation :
    Haemoglobin is an iron-containing protein in red blood cells.Haemoglobin carries oxygen around the body and without enough of it your muscles and organs don’t get all the oxygen they need.

  7. Which of the following disease is caused by deficiency of Vitamin B1 ?
    1.Beriberi
    2.Pellagra
    3.Biotin
    4.Scurvy
    5.None of these
    Answer – 1.Beriberi
    Explanation :
    Beriberi, nutritional disorder caused by a deficiency of thiamin (vitamin B 1) and characterized by impairment of the nerves and heart. General symptoms include loss of appetite and overall lassitude, digestive irregularities, and a feeling of numbness and weakness in the limbs and extremities.

  8. Which of the following animal has long Gestation period ?
    1.Buffalo
    2.Tiger
    3.Lion
    4.Elephant
    5.None of these
    Answer – 4.Elephant
    Explanation :
    Elephant – 610 days – 18-22 months

  9. The human eye can distinguish about …………….. colours
    1.10 million
    2.5 billion
    3.1 million
    4.50,000
    5.None of these
    Answer – 1.10 million
    Explanation :
    The human eye is an amazing instrument and can accurately distinguish between the tiniest, most subtle differences in color.

  10. ……………blood group is a universal recipient
    1.O
    2.B
    3.A
    4.AB
    5.None of these
    Answer – 4.AB
    Explanation :
    when only A (or B) group RBC are transferred, no reaction takes place since the AB plasma does not contain any Anti-A (or Anti-B) antibodies thereby making it a universal recipient.

Comments are closed.