English Questions: Fill in the Blanks Set 148 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10 ) In each of the following sentences , there are two blank spaces. Below each sentence there are four words denoted by 1,2,3,4 . Find out one word that is to be fitted in both the sentences I AND II to make it meaningful. In case no word fits , mark 5 as your answer.

  1. I. Arriving in Rome to a /an ________ crowd and tearful relatives, the women said they had been treated well.
    II. Everybody gave parties in celebration and the fire department was kept busy fighting the flames that spread from the bonfires of ______ small boys.

    1) extirpate
    2) jubilant
    3) squelch
    4) obliterate
    5) none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Jubilant – happy; merry; joyful
  2. I. Jane rather liked a man to be masterful, but Mr. Rochester seemed so bent on getting his own way that he was actually ______!
    II. The love which had sprung up in his heart was not the sudden, changeable fancy of a boy, but rather the wild, fierce passion of a man of strong will and _________ temper.

    1) supersede
    2) annihilate
    3) rescind
    4) imperious
    5) none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Imperious – urgent or pressing
  3. I. Natural selection in ________ animals operates upon groups rather than upon individuals.
    II. Even now I am certain that those seas are not, and perhaps never can be, in the present constitution of things, a place for his habitual _____________ resort.

    1) gregarious
    2) traverse
    3) gainsay
    4) impugn
    5) none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Gregarious – sociable; seeking and enjoying the company of others
  4. I. Her face was brilliant and glowing; but this glow was not one of brightness; it suggested the fearful glow of a _____ in the midst of a dark night.
    II. The ________, at which he had looked with so much indifference the evening before, had greatly increased during the night.

    1) intrude
    2) negation
    3) conflagration
    4) thwart
    5) none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Conflagration- large destructive fire
  5. I. The persons against whom these proclamations were directed at first _______ them; but, when the time came for them to be obeyed, all obeyed them.
    II. Gazing up into the darkness I saw myself as a creature driven and ______ by vanity; and my eyes burned with anguish and anger.

    1) promulgate
    2) derided
    3) invaded
    4) saddled
    5) none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Derided – ridicule; make fun of
  6. I. He was extremely nervous and extremely jealous of other tenors and he covered his nervous jealousy with a / an _______ friendliness.
    II. Amy’s ______ nature could not be repressed; she’ was always bubbling over with excitement.

    1) nullify
    2) abrogate
    3) ebullient
    4) cinch
    5) none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Ebullient- showing excitement
  7. I. He is far too intelligent to utter such _______ remarks.
    II. Those that come through the gate of ivory are _______, but those from the gate of horn mean something to those that see them.

    1) fatuous
    2) obliterate
    3) controvert
    4) stonewall
    5) none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Fatuous – foolish or silly
  8. I. He could endure his financial failure, but he could not bear the _______ that his foes heaped upon him.
    II. An attempt at divorce could lead to nothing but a public scandal, which would be a perfect godsend to his enemies for ________ and attacks on his high position in society.

    1) decimate
    2) calumny
    3) venturesome
    4) mannerism
    5) none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Calumny – the making of false and defamatory statements about someone in order to damage their reputation
  9. I. She dropped her head; then, with a ______ movement, she pulled to the door, which closed behind her.
    II. And then I made a _______ movement, and one of the remaining posts of that vanished fence leaped up in the field of my glass.

    1) effulgent
    2) ruction
    3) seethe
    4) brusque
    5) none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Brusque – abrupt and curt in manner or speech
  10. I. Tom’s extreme ______ for disputes keeps him from getting into arguments with his temperamental wife.
    II. Upon the whole, I never beheld, in all my travels, so disagreeable an animal, or one against which I naturally conceived so strong a / an _______.

    1) cadaver
    2) doughty
    3) antipathy
    4) fracas
    5) none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Antipathy – strong feeling of aversion