English Questions: Fill in the Blanks Set 144 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Fill in the blanks

Directions(Q.1 -10)In the passage given below there are 10 blanks. Every blank has four alternative words or Sentences given in options (1),(2),(3) and (4). You have to tell which word/Sentence will best suit the respective blank. Mark (5) as your answer if the work given in bold after the blank is your answer i.e “No change required”.

The Law Commission’s consultation paper on reform of family laws is a progressive document (1) uniform civil code merely for the sake of uniformity. Instead, it adopts an approach that would facilitate movement towards establishing a body of civil law that promotes equality within the law (2) each community. In other words, it advocates the removal of discriminatory provisions in the law relating to aspects such as marriage, divorce, succession and adoption in all religions — and the adoption of certain universal principles (3)  and other forms of existing discrimination. A simple way of moving towards a common marriage law is to make 18 the marriageable age for all communities and genders. When the age of majority and the age of voting, among other (4) of adulthood, stand at 18, there is no reason for differential treatment on this score. The Commission rightly points out that the present age of 21 for men merely affirms the stereotype that the wife should be younger. Decriminalizing adultery and making it a common ground for divorce, simplifying the ‘no-fault’ divorce procedure and introducing ‘(5) breakdown’ as a ground for dissolving any marriage are other measures it throws open for discussion. The panel suggests abolition of the 30-day notice period for civil marriages (6)  by those against inter-caste and inter-religious marriages. It also suggests division of property equally after divorce, and removal of illnesses that can be cured or controlled from possible grounds of divorce. The thrust of the Law Commission’s report is founded on the idea that “the mere existence of difference does not imply discrimination, but is indicative of a (7) democracy.” Changes have been mooted to give equal treatment to children and parents of (8) and adoption matters. The juvenile law principle that the child’s best interest is the ‘paramount consideration’ has also been put forward for universal application. While calling (9) on its views, the Law Commission has framed the issue in the most reasonable way possible when it says it has “dealt with laws that are discriminatory rather than providing a uniform civil code which is neither necessary nor desirable at this stage.” In a strict and narrow reading, this goes against the Directive Principles of State Policy that favour a uniform civil code; also, some court judgments have questioned why such a code was not yet in place. However, in a world that increasingly heeds cultural diversity, (10) of personal law should be dealt with in exactly the same manner. A just code is one in which universal principles of equality, non-discrimination and avoidance of taboos and social assumptions are applicable in equal measure within every community’s set of laws.

  1. 1. savvily sensed the direction of
    2. were the subject of more serious scrutiny by
    3. that avoids the advocacy of a
    4. suggest a much more deliberate approach
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    that avoids the advocacy of a
  2. 1. strapping
    2. governing
    3. sturdy
    4. modified
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Governing – conduct the policy, actions, and affairs
  3. 1. that would address gender bias
    2. has admitted to being in regular
    3. are also becoming comfortable with its constant manipulation
    4. often portraying the debate as a
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    that would address gender bias
  4. 1. fragile
    2. wobbly
    3. boisterous
    4. indicators
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Indicators – a thing that indicates the state or level of something
  5. 1. sinewy
    2. irretrievable
    3. stalwart
    4. brawny
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Irretrievable – not able to be retrieved or put right
  6. 1. was designed to take autonomy away from it
    2. to prevent its misuse
    3. has largely gone along with
    4. which made several additions
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    to prevent its misuse
  7. 1. robust
    2. sainted
    3. trance
    4. precision
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    robust – strong and healthy
  8. 1. decades of confusion and purposeful obfuscation
    2. creating a sense of sovereignty
    3. any gender in guardianship
    4. with firm moral conviction
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    any gender in guardianship
  9. 1. for a wider public debate
    2. had come about only after
    3. it was the subtle art of compromise
    4. clamouring for a share of the spoils of power
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    for a wider public debate
  10. 1. on the spectrum of autonomy,
    2. were defined more clearly through
    3. but also much continuity
    4. it is unnecessary that every aspect
    5. no change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    it is unnecessary that every aspect
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test