Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Fill in the blanks

Directions (Q.1-10)Choose ONE word to be fitted in both the sentences I and II and another word that suits for sentence III.

  1. I. More rarely their patience became exhausted, and ships were sent to _________ this nest of pirates
    II. Darian felt the magic of the world __________ him, both welcoming home the man that had been its king and trying to figure out what he now was.
    III. Invaders went to great lengths to _________ the beautiful paintings on the temple walls, permanently destroying the displays.
    1. torpid, supine
    2. trenchant, biting,
    3. instigate, foment
    4. betoken, testify
    5. bombard , mutilate
    Answer : 5)
    Explanation:
    Bombard-attack (a place or person) continuously with bombs, shells, or other missiles or subject (someone) to a continuous flow of questions, criticisms, or information.
    Mutilate -inflict a violent and disfiguring injury on

  2. I. The leaves are inclined to _______ in hot sunshine
    II. Mr Bourne mentioned a fuse incorporated in plaited binder-twine; this would explain the deep ____ marks.
    III. The exam was a _______.
    1. scorch , cinch
    2. restrict, confine
    3. munificent, openhanded
    4. erudition, lore
    5. live, animate
    Answer : 1)
    Explanation:
    Scorch-burn the surface of (something) with flame or heat
    Cinch- an extremely easy task.

  3. I. They may become irritable and aggressive or they may become very _______.
    II. They are relatively ________ animals and are kept in a cage, hutch or vivarium
    III. Cutting and engraving are mechanical processes for producing decorative effects by __________ the surface of the glass when cold
    1. dormant, quiescent
    2. placid , abrading
    3. epistle, missive
    4. palter, prevaricating
    5. maintenance, supporting
    Answer : 2)
    Explanation:
    Placid-not easily upset or excited
    Abrading- scrape or wear away by friction or erosion

  4. I. She _______ the puppies.
    II. They had a single litre of vodka left, a treasured object from the way they ______ it.
    III. The book is unfinished, and treats only of the first ______, Cicero; the others intended were apparently Seneca and Pliny.
    1. denote, import
    2. missive, noted
    3. fondled , luminary
    4. inveigle, decoy
    5. asperse, slander
    Answer : 3)
    Explanation:
    Fondled-stroke or caress lovingly
    Luminary-a person who inspires or influences others, especially one prominent in a particular sphere

  5. I. The ________ logic of the Megarian school was indeed in some cases closely related to sceptical results.
    II. His name has been preserved chiefly by some celebrated, though false and __________, syllogisms of which he was the reputed author.
    III. It is the central fluvial ______ of Brazil, running from south to north for a distance of about 1500 meters .
    1. traduce, vilify
    2. jollity, hilarity
    3. routine, manner
    4. captious , artery
    5. exploit, maneuver
    Answer : 4)
    Explanation:
    Captious-tending to find fault or raise petty objections
    Artery – an important route in a system of roads, rivers, or railway lines

  6. I. Further research of the domain name handbook located a glossary of common terms which will explain any domain name _________ or technical terms.
    II. We also believe in not using marketing ________ or spiel.
    III. For the theoretical side he read all the textbooks which he could find, somewhat to the ______ of his ordinary school studies.
    1. lenity, clemency
    2. jargon , detriment
    3. adversity, mishap
    4. qualify, temper
    5. ethical, virtuous
    Answer : 2)
    Explanation:
    Jargon –special words or expressions used by a profession or group that are difficult for others to understand
    Detriment- the state of being harmed or damaged

  7. I. In personal appearance he was tall and _______, of a dignified presence and extremely powerful physique, with a bald forehead, close-cropped hair and short moustaches.
    II. Since Prince Andrew had last seen him Kutuzov had grown still more __________, flaccid, and fat
    III. She gave up her power, her _________, and her entire life for this opportunity.
    1. stirring, poignant
    2. amalgamate, fuse
    3. corpulent , domain
    4. newfangled, original
    5. gradation, shade
    Answer : 3)
    Explanation:
    Corpulent – fat
    Domain -an area of territory owned or controlled by a particular ruler or government

  8. I. His face suddenly took on a/an ______ expression.
    II. He was a silent ________ man, not popular among his contemporaries, but “always a faithful Man to the Company.”
    III. Don’t ________ me with your trivial matters.
    1. brisk, facile
    2. cultivate, foster
    3. poignant, touching
    4. hubbub, clamor
    5. morose , pester
    Answer : 5)
    Explanation:
    Morose-sullen and ill-tempered
    Pester- trouble or annoy (someone) with frequent or persistent requests or interruptions.

  9. I. With blatant double standards such as this, the West’s claim of taking a moral and ethical stand is ______.
    II. They were at an opposite pole from the self important , _________ management .
    III. The starred delights will _____ my soul to insanity.
    1. vacuous , enrapture
    2. derelict, lax
    3. demur, remonstrate
    4. conspicuous, prominent
    5. flagrant, atrocious
    Answer :1)
    Explanation:
    Vacuous – having or showing a lack of thought or intelligence
    Enrapture-give intense pleasure or joy to

  10. I. At no time did I make an attempt to _____ any investigatory effort.
    II. They were designed to create disorder and to _____ the smooth transfer of power.
    III. In this article, one racing hero pays affectionate _______ to twelve heroes of his own.
    1. combat, resist
    2. antediluvian, obsolete
    3. conviction, persuasion
    4. impede , homage
    5. profile , contour
    Answer : 4)
    Explanation:
    Impede-delay or prevent (someone or something) by obstructing them
    Homage -special honour or respect shown publicly

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here