English Questions: spelling correction – 7

Hello Aspirants !
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are Starting new quizzes based on the some difficult words from Editorials, which is  BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Identify the wrongly spelt word

  1. The unprecedented deluge in Kerala unleashed by heavy rain, overflowing rivers, brimming dams and massive landslips has overwhelmed the State government and rescue agencies, as they struggle to make a complete assesment of the devastation
    1. unprecedented
    2. assesment
    3. overwhelmed
    4. devastation
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    The correct spelling is assessment.
  2. Two years after accepting the Justice R.M. Lodha Committee’s recommendations, the Supreme Court has now extended some concessions to those aggreived by the rigorous rules, which aimed to revamp cricket administration in the country.
    1. recommendations
    2. concessions
    3. aggreived
    4. revamp
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    The correct spelling is aggrieved.
  3. Ever the contrarian, Vajpayee was equally the consensus-seeker and the alliance-builder who could traverce ideological divides and overcome political animosities with a skill set that was a throwback to the Nehruvian era.
    1. traverce
    2. contrarian
    3. alliance
    4. animosities
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    The correct spelling is traverse.
  4. The massive Taliban assault on the strategically important Ghazni city in southeastern Afghanistan has exposed the vulnerabilities of Afghan troops once again. If the city falls, it could alter the balance in the stalematted war, rendering the government in Kabul more vulnerable.
    1. strategically
    2. stalematted
    3. vulnerabilities
    4. rendering
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    The correct spelling is stalemated.
  5. Whatever the economic rationale, the move was perceived by people as needless provocation and a double penalty. But by the time the regime saw wisdom and resinded the measure, it was already too late.
    1. perceived
    2. rationale
    3. provocation
    4. resinded
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    The correct spelling is rescinded.
  6. Which of the following five words is wrongly spelt?
    1. temperance
    2. exterrminate
    3. audacious
    4. continence
    5. eradicate
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    The correct spelling is exterminate
  7. Which of the following five words is wrongly spelt?
    1. manever
    2. transgression
    3. stratagem
    4. tedium
    5. dauntless
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    The correct spelling is maneuver
  8. Which of the following five words is wrongly spelt?
    1. squabble
    2. foreboding
    3. sangunary
    4. quarrelsome
    5. edifice
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    The correct spelling is sanguinary
  9. Which of the following five words is wrongly spelt?
    1. pretense
    2. tribulation
    3. entangle
    4. immaculate
    5. efulgent
    Answer & Explanation
    Answer –5)
    Explanation:
    The correct spelling is effulgent
  10. Which of the following five words is wrongly spelt?
    1. travesty
    2. permeate
    3. befuddle
    4. aberation
    5. camouflage
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    The correct spelling is aberration
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test