Current Affairs PDF Sales

English Questions – Fill in the Blanks Set 98

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. In choosing our priorities, we need to honor and_____________different views about what counts and how to count it, in what will be – and should be – messy,_____________, democratic processes.
    1) corporeality, prevails
    2) reconcile, participatory
    3) certainty,  tyrannical
    4)  palpability, observe
    5) phenomenon, absolute
    Answer – 2)
    Explanation: reconcile, participatory
    reconcile – restore friendly relations between.
    participatory – involving or characterized by participation.

  2. A regulator focused on that objective would be especially_____________in overseeing the transparent disclosure of information, and would seek to promote_____________competition among companies and also,_____________for this objective, among investors.
    1) substantive, reconnoiter, review
    2) concreteness, probe, recon
    3) authenticity, enervated, scrutiny
    4) rigorous, vigorous, crucially
    5) absoluteness, oppressive, surveillance
    Answer – 4)
    Explanation: rigorous, vigorous, crucially
    rigorous – extremely thorough and careful.
    vigorous – strong, healthy, and full of energy.

  3. As the social and political_____________of a prolonged period of no_____________or real wage growth may be very serious.
    1) tangibility, exploration
    2) solidity, idleness
    3) verisimilitude, tough
    4) withdraw, maneuvers
    5) implications, productivity
    Answer – 5)
    Explanation: implications, productivity
    implications – the conclusion that can be drawn from something although it is not explicitly stated.

  4. We are now trying to repurpose that suitcase, so that it can also enable the diagnosis of_____________fever and tuberculosis, further revolutionizing disease_____________in poor and rural communities.
    1) typhoid, surveillance
    2) detract, durable
    3) utter,  inactive
    4) diminish, lethargic
    5) rounded, despotic
    Answer – 1)
    Explanation: typhoid, surveillance
    typhoid – an infectious bacterial fever with an eruption of red spots on the chest and abdomen and severe intestinal irritation.
    surveillance – close observation, especially of a suspected spy or criminal.

  5. Aid donors accrue important benefits from financing scientific research in the global South, beginning with_____________of the trust that_____________the_____________international order on which we all depend.
    1) outright, autocratic, stated
    2) inclusive, certain, patent
    3) fulfilled, perspicuous, straightforward
    4) reinforcement, underpins, fragile
    5) communist,  fascistic, monolithic
    Answer – 4)
    Explanation: reinforcement, underpins, fragile
    reinforcement – the action or process of reinforcing or strengthening.
    underpins – support (a building or other structure) from below by laying a solid foundation below ground level or by substituting stronger for weaker materials.
    fragile – (of an object) easily broken or damaged.

  6. More directly, supporting the development of low-cost health_____________could play a vital role in_____________the now-colossal health-care expenditure of advanced countries like the US.
    1) innovations, reducing
    2) consummate, undemocratic
    3) plenary, impotent
    4) unabridged,  extinguish
    5) exhaustive, quench
    Answer – 1)
    Explanation:innovations, reducing

  7. In a heavily indebted country like Brazil, fiscal_____________can have an unconventional effect on the exchange rate: to the_____________that a smaller deficit assuages fears that the government will try to inflate away its debt burden, the currency_____________.
    1) integral, internal, lucid
    2) concentrated, inward, definite
    3) aggregate,  indoor, distinct
    4) consolidation, extent, strengthens
    5) obscure, absolute,accurate
    Answer – 4)
    Explanation: consolidation, extent, strengthens
    consolidation – the action or process of making something stronger or more solid.
    extent – the area covered by something.

  8. This is even truer on the benefits side of the_____________, where the assumptions_____________not only how to measure returns, but what counts as a return in the first place.
    1) equation, concern
    2) unspecific, central
    3) accomplished, surrounded
    4) vague, intramural
    5) indefinite, phlegm
    Answer – 1)
    Explanation: equation, concern
    equation – a statement that the values of two mathematical expressions are equal (indicated by the sign ).
    concern – relate to; be about.

  9. All applications of CBA are controversial when economists with different_____________or_____________biases study the same topic.
    1) implicit, disregard
    2) explicit, implicit
    3) unconventional, inattention
    4) untraditional, incuriosity
    5) confused, precise
    Answer – 2)
    Explanation: explicit, implicit
    explicit – stated clearly and in detail, leaving no room for confusion or doubt.
    implicit – suggested though not directly expressed.

  10. while the general methodology has become part of_____________economics, it is mostly_____________to academic research.
    1) heterodox, incuriousness
    2) equivocal, lassitude
    3) ambiguous, indifference
    4) unorthodox, lethargy
    5) orthodox, confined
    Answer – 5)
    Explanation: orthodox, confined
    orthodox – following or conforming to the traditional or generally accepted rules or beliefs of a religion, philosophy, or practice.
    confined -(of a space) restricted in area or volume; cramped.