Current Affairs PDF Sales

English Questions – Fill in the Blanks Set – 90

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample inFill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Imagine___________not only for the old and infirm Ma/ Ai/ Ammi, but also for female street children who are invariably___________upon and become lust-fodder.
    1) separate, peerless
    2) disunite, renounced
    3) shelters, foraged
    4) break off, curbing
    5) hireling, nimble
    Answer – 3)
    Explanation: shelters,foraged
    shelters – a place giving temporary protection from bad weather or danger.
    foraged – (of a person or animal) search widely for food or provisions.

  2. An unprecedented decision by a seven judge Supreme Court bench to___________a sitting judge of Calcutta high court, CS Karnan, and sentence him to six months___________foregrounds worrisome systemic issues.
    1) convict, imprisonment
    2) disaffect, flowing
    3) estrange, controlling
    4) scapegoat, evading
    5) immolation, preventing
    Answer – 1)
    Explanation: convict, imprisonment
    imprisonment – the state of being imprisoned; captivity.

  3. This experience___________exposed a shortcoming in the current framework to discipline a judge, for incidents that may not require a___________impeachment procedure.
    1) divide, mainline
    2) starkly, cumbersome
    3) affections of, homelike
    4) gudgeon, homey
    5) curvaceous, soothing
    Answer – 2)
    Explanation: starkly, cumbersome
    starkly – in a way that is severe or harsh in appearance or outline.
    cumbersome – large or heavy and therefore difficult to carry or use; unwieldy.

  4. It is___________that an effective system for appointing judges would have permitted him entry, leading to the current___________situation the judiciary finds itself in.
    1) harmonious, homely
    2) conceivable, snug
    3) gopher, constrains
    4) inconceivable, embarrassing
    5) martyr, controlled
    Answer – 4)
    Explanation: inconceivable, embarrassing

  5. In the case of thermal power, the costs of pollution and greenhouse effects besides the cost of___________gaps in the grid to transfer thermal power to remote areas need to be___________in.
    1) patsy, exquisite
    2) bridging, factored
    3) pushover, adroit
    4) fathomable, decorative
    5) balletic, incomparable
    Answer – 2)
    Explanation: bridging, factored
    bridging – a method of climbing a wide chimney by using the left hand and foot on one side wall and the right hand and foot on the other.
    factor – (of a company) sell (its invoices) to a factor.

  6. They all have the ability to control smart___________and tell users about the traffic___________and the news.
    1) sacrifice, refrain
    2) gambit, limber
    3) wretch, forbear
    4) appliances, conditions
    5) elastic, aesthetic
    Answer – 4)
    Explanation: appliances, conditions
    appliances – a device or piece of equipment designed to perform a specific task.
    conditions – the state of something with regard to its appearance, quality, or working order.

  7. The Karnan episode also shows up the___________of filters in the___________system which enabled his appointment as a judge despite his evident incapacity to hold the post.
    1) sufferer, crowning
    2) casualty, unparalleled
    3) inadequacy, unrivaled
    4) imaginable, sovereign
    5) outstanding, decline
    Answer – 3)
    Explanation: inadequacy, unrivaled
    inadequacy – the state or quality of being inadequate; lack of the quantity or quality required.
    unrivaled – better than everyone or everything of the same type.

  8. He frequently levelled___________charges against other judges who were his___________.
    1) predominant, dainty
    2) sucker, eschew
    3) capricious, colleagues
    4) stooge, foremost
    5) collegium, paramount
    Answer – 3)
    Explanation: capricious, colleagues
    capricious – given to sudden and unaccountable changes of mood or behaviour.
    colleagues – a person with whom one works in a profession or business.

  9. There are questions about the efficacy of the current collegium system of___________judges and the___________down of gag orders by the judiciary.
    1) cardinal, champion
    2) unapproachable, unequaled
    3) prominent, evaded
    4) appointing, handing
    5) dominant, essential
    Answer – 4)
    Explanation: appointing, handing

  10. The apex court’s verdict and events which___________it indicate that there are gaps in the judiciary’s___________which need to be addressed.
    1) preeminent, premier
    2) stellar, strongest
    3) prevailing, primary
    4) preceded ,functioning
    5) abjure, abnegate
    Answer – 4)
    Explanation: preceded ,functioning
    preceded – come before (something) in time.
    functioning – work or operate in a proper or particular way.