Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 66

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample insentence correction, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Even though love as a constitutional right has never been expressly_______in Indian jurisprudence, this isn’t as_______a notion as one might think.
    1) articulated, far-fetched
    2) tacit, real
    3) vocal, seen
    4) clear, Introduce
    Answer – 1)
    Explanation : articulated – express, उल्लेख
    far-fetched – imaginative, अवास्तविक

  2. We like to salve our needlessly guilty conscience by__________a religious significance to these sculptures, but few people are__________by this mock spiritual argument.
    1) agree, understand
    2) renege, perceive
    3) discredit, interpret
    4) ascribing, deceived
    Answer – 4)
    Explanation : ascribing – attribute, श्रेय देना
    deceived

  3. We organised feeding centres for the_________, fodder stalls for cattle, and transported drinking water over long_________.
    1) secure, warmth
    2) rich, sympathy,
    3) prosperous, friendliness
    4) destitute, distances
    Answer – 4)
    Explanation : destitute – helpless, असहाय
    distances

  4. The NPAs eat into profits and that is why banks hide them. In fact, banks further lend to corporates and help them__________ their past loans.
    1) Service
    2) Scheme
    3) Ramification
    4) Peerless
    Answer – 1)
    Explanation : Service

  5. He reminded us of the historical evidence that state-condoned campaigns against “anti-nationals” lead to_______rule and erode democracy.
    1) individualistic
    2) liberal
    3) democratic
    4) authoritarian
    Answer – 4)
    Explanation : authoritarian

  6. It is almost certain that what could be an important_________of a radically different framework to deliver public________in India will soon get legislative backing.
    1) factor, uncover
    2) fundamental, disinter
    3) element, services
    4) hint, dig out
    Answer – 3)
    Explanation : element, services

  7. Instead of physical_________such as bags of fertilisers or sacks of rice (which mostly never reach), governments will have the_________to transfer cash or food stamps.
    1) distribution, opportunity
    2) hoarding, juncture
    3) maintenance, leisure
    4) store, liberty
    Answer – 1)
    Explanation : distribution, opportunity

  8. Constitutional questions may refer to the validity of a statute or a rule, or to issues that require________of the Constitution. A third concern relates the oft-cited difficulties of_________from different parts of the country for whom New Delhi may be too far.
    1) assimilation, helper
    2) interpretation, litigant
    3) blank, associate,
    4) apprehension, colleague
    Answer – 2)
    Explanation : interpretation, litigant
    Interpretation – the action of explaining the meaning of something , व्याख्या
    Litigant – a person involved in a lawsuit , मुकदमेबाज; विवादी

  9. Mr. Prabhu has rightly realised that a major challenge is to recover lost ground in_______ , where a________decline has had a negative impact not only on the Railways’ finances but on the economy as well.
    1) contraction, yielding
    2) constriction, surrendering
    3) freight haulage, persistent
    4) adhesion, relenting
    Answer – 3)
    Explanation : freight haulage, persistent
    Haulage – the commercial transport of goods , ढुलाई
    Persistent – continous , लगातार

  10. While banks have been recapitalised in the past, the government has so far stayed away from setting up an ARC, fearing a moral_________.
    1) Eminent
    2) Vendetta
    3) Strife
    4) Hazard
    Answer – 4)
    Explanation : Hazard