Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 51

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Even as the defence forces ________their search for the An 32 aircraft that went missing on Friday, thousands of residents of the Andaman and Nicobar Islands ________and hoped for the safe return of all the crew members and passengers.
    1) expanded, denied
    2) widened, prayed
    3) contracted, requested
    4) abridged, pleaded
    5) extended, discarded
    Answer – 2)
    Explanation : widened, prayed

  2. The government is gearing up to assess the _______of one its pet programmes, the Sansad Adarsh Gram Yojana (SAGY) after initial enthusiasm among MPs has turned to _______with less than 100 MPs adopting a second village under the programme.
    1) ability, concern
    2) inability, lethargy
    3) inefficacy, dullness
    4) efficacy, apathy
    5) capability, desire
    Answer – 4)
    Explanation : efficacy, apathy

  3. The priority sector lending policy of the Reserve Bank _______that a certain portion of a bank’s lending be made to _______sectors such as agriculture as well as micro-, small- and medium-sized enterprises.
    1) needs, simplified
    2) disallows, determined
    3) requires, specified
    4) holds, stipulated
    5) wants, unspecified
    Answer – 3)
    Explanation : requires, specified

  4. With merely eight months remaining to start operations, small finance banks are facing _______in opening 25 per cent of their total branches in unbanked areas as it will impact their__________.
    1) headwinds, profitability
    2) downwind, efficiency
    3) upwind, unprofitability
    4) unwinds, bareness
    5) crosswind, feebleness
    Answer – 1)
    Explanation : headwinds, profitability

  5. With Indian customers turning out to be highly price-sensitive and given the intense competition from _________players from across the seas, the flagship company of the Hindujas — like its peers — is under _________to stay cost-fit to get its top and bottom line numbers right all the time.
    1) assorted, pressure
    2) attached, burden
    3) uniformed, force
    4) mixed, facility
    5) liked, comfort
    Answer – 1)
    Explanation : assorted, pressure

  6. The Government on Thursday ___________that the application window for the fourth tranche of the Sovereign Gold Bonds scheme would be open from July 18 to July 22, with the bonds being______on August 5.
    1) concealed, resulted
    2) supressed, sourced
    3) repressed, retained
    4) proclaimed, caused
    5) announced, issued
    Answer – 5)
    Explanation : announced, issued

  7. Noting that “an issue like this has arisen never before”, the Supreme Court on Monday decided to hear arguments for_______to a Constitution Bench a plea challenging the restriction on women aged between 10 and 50 years to enter the________Sabarimala temple in Kerala.
    1) causing, obscure
    2) blocking, noted
    3) referring, famed
    4) accusing, famous
    5) alluding, unknown
    Answer – 3)
    Explanation : referring, famed

  8. The water level in the Godavari _________near the danger mark at Bhadrachalam town with all its tributaries in spate in the upper reaches of the river posing flood threat to around 19 villages comprising several riverside _________in Bhadrachalam division.
    1) hovered, habitations
    2) slumped, holes
    3) descended, domiciles
    4) followed, dwellings
    5) lifted, cavities
    Answer – 1)
    Explanation : hovered, habitations

  9. Unless additional budgetary resources are mobilised, the LDF government would find it hard to achieve its annual Plan___________goals, keep its commitment to increase outlays for welfare pensions and support workers in the traditional sectors, provide sufficient funds for _________market interventions.
    1) repudiation, expert
    2) disagreement, capable
    3) implementation, efficient
    4) agreement, inefficient
    5) realization, abortive
    Answer – 3)
    Explanation : implementation, efficient

  10. Fiscal consolidation and a big push for development through_______funding mechanisms are likely to be the key goals that Finance Minister T.M. Thomas Isaac would seek to ________in the first budget of the Pinarayi Vijayan government to be presented in the Assembly on Friday.
    1) innovative, achieve
    2) unusual, initiate
    3) traditional, consummate
    4) habitual, execute
    5) advanced, neglect
    Answer – 1)
    Explanation : innovative, achieve