Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 48

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. India may have chosen taxation as citizens’ central obligation, but its direct tax revenue base is too narrow — an uncomfortable position for an economy__________ trying to scale up social and infrastructure investments while maintaining a___________ of fiscal discipline.
    1) trustworthy, assign
    2) untrustworthy, usually
    3) unreliable, casually
    4) steadfastly, semblance
    5) disloyal, dissimilarity
    Answer – 4)
    Explanation : steadfastly, semblance

  2. The American security establishment suffers from the_________ that it will be able to control every new military technology it develops; the reality is that other nations_________ catch up and eventually terrorists will acquire it too.
    1)amity, doubtfully
    2) similarity, questionably
    3) certainty, rituality
    4) delusion, inevitably
    5) actuality, uncertainty
    Answer – 4)
    Explanation : delusion, inevitably

  3. An RSS-affiliated think tank has_________ that Pakistan is “not a state” but a “state of mind” and urged Pakistan to “___________her cultural and civilisational roots”.
    1) probable, scum
    2) resumed, scraps
    3) asserted, reexamine
    4) assured, residue
    5)consented, dunghill
    Answer – 3)
    Explanation : asserted, reexamine

  4. The US Senate has__________ approved a move to enhance military co-operation with India for developing threat analysis, military doctrine, force planning,_________ support and intelligence collection and analysis.
    1) dissimilar, irrational
    2)casualty, rational
    3) anxiously, immoderate
    4)vigorous, unreasonable
    5) unanimously , logistical
    Answer – 5)
    Explanation : unanimously , logistical

  5. The European Championship football tournament began in Paris on Friday, and its successful_______ needs the help of France’s________ and security personnel.
    1) conduct, workers
    2) occasion, ministers
    3) function, managers
    4) creation, agencies
    5) management, advisers
    Answer – 1)
    Explanation : conduct, workers

  6. A year since the Reserve Bank of India ended regulatory forbearance — the norm that allowed banks to avoid treating_________ loans as sub-standard — the pile of stressed assets at lenders has grown manifold,__________ the shadow over balance sheets.
    1) stunned, outlining
    2) dazzled, digesting
    3) constructed, annihilating
    4) restructured, lengthening
    5) structured, abstracting
    Answer – 4)
    Explanation : restructured, lengthening

  7. At the same time, there is the risk that a clutch of lenders will need greater levels of capital_________ than previously estimated; this will test the fiscal deficit as well as the taxpayer’s willingness to underwrite the__________ of the past.
    1) introduction, access
    2) submission, dearth
    3) interpolation, exaggerate
    4) interjection, deficiency
    5) infusion, excesses
    Answer – 5)
    Explanation : infusion, excesses
    infusion – a drink, remedy, or extract prepared by soaking tea leaves or herbs in liquid.

  8. There are two ways in which the context¬________ in a newspaper story. In stand-alone stories, the context is woven into the text and in evolving stories, a series of follow-up articles provide the framework, background, and _________ to the story.
    1) fades, relation
    2)emerges,perspective
    3) disappears, scene
    4) appears,conclusive
    5) looks,consummate
    Answer – 2)
    Explanation : emerges,perspective

  9. The public would have benefited from knowing what the_______of the people have to say on the drought situation as it has________in their areas.
    1) uncharacteristic, undetailed
    2) different, uncomplicated
    3) atypical, sparing
    4) representatives, unfolded
    5) orientation, folded
    Answer – 4)
    Explanation : representatives, unfolded

  10. Their views and suggestions, extending to criticism of government_______, would have provided valuable inputs for dealing with a crisis that calls for both_______and long-term responses.
    1) withhold, never
    2) measures, immediate
    3) frustrate, eventually
    4) refuse, later
    5) regret, sometimes
    Answer – 2)
    Explanation : measures, immediate