Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 45

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. People shouting at and over each other on news channels rather than engaging in intelligent discussions, horrific incidents of road rage, and increased________of public shaming indicate a________dive in maturity levels.
    1) similarly, secure
    2) randomly,  untroubled
    3) frequently, unhazardous
    4) instances ,  dangerous
    5) commonly, safe
    Answer – 4)
    Explanation : instances ,  dangerous 

  2. When politics and blame games take over and we close our eyes to real problems, that’s indeed a sign of an_________Nation.
    1) experienced
    2) venerable
    3) immature
    4) developed
    5) adult
    Answer – 3)
    Explanation : immature 

  3. Rather than take responsibility for our actions, we are happier________others down and bent upon proving our own worth and correctness.
    1) pulling
    2) repellent
    3) repulsive
    4) executing
    5) assuming
    Answer – 1)
    Explanation : pulling

  4. What can ensure that you achieve a mature outlook to life is — a_________to learn from your experiences, having the_________to change and adapt, and the large-heartedness to respect the differences and viewpoints of others.
    1) coincide, resistance
    2) willingness ,  flexibility
    3) unwillingness, constraint
    4) involuntariness, inelasticity
    5) coadjute, inflexibility
    Answer – 2)
    Explanation : willingness ,  flexibility 

  5. Maturity can be learned rather than acquired. It is a discipline rather than a________.
    1) exclusive
    2)  trait
    3) whole
    4) consummate
    5) every
    Answer – 2)
    Explanation : trait

  6. It is a sign of intelligence when you learn to respond to your environment in a mature and responsible_______.
    1) environment
    2) behaviour
    3) manner
    4) attitude
    5) veracity
    Answer – 3)
    Explanation : manner

  7. drawing from the power and resources within yourself, maturity is the art of being_______for your actions, being sensitive and________towards others and having the ability to change and adapt to circumstances.
    1) acceptable, consistent
    2) responsible ,  considerate
    3) honest, practical
    4) reasonable ,
    5) regular,
    Answer – 2)
    Explanation : responsible ,  considerate

  8. I read a beautiful line – “Emotional maturity means being________in yourself instead of being self-centered.”
    1) centered
    2) inhumane
    3) coarse
    4) cruel
    5) ferocious
    Answer – 1)
    Explanation : centered 

  9. A mature person will take responsibility for his own actions rather than blame__________.
    1) anyone
    2) someone else
    3) anyone else
    4) others
    5) someone
    Answer – 4)
    Explanation : others

  10. A mature person knows when to stop arguing. She understands that trying to win_________with those you love is self-defeating.
    1) accord
    2) accent
    3) consent
    4) agreement
    5) arguments
    Answer – 5)
    Explanation : arguments