Current Affairs PDF Sales

English Questions – Fill in the Blanks Set 105 (SSC CGL)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. It was that the ad was______________the mobile phone not as a mobile phone but as a camera with which to take pictures, preferably of oneself.
    1) deteriorating
    2) condemn
    3) belittle
    4) promoting
    Answer – 4)
    Explanation: promoting – support or actively encourage (a cause, venture, etc.); further the progress of.

  2. Pakistan is one of the most notable examples of the art of______________marketing.
    1) surrogate
    2) discredit
    3) concrete
    4) absolute
    Answer – 1)
    Explanation: surrogate – a substitute, especially a person deputizing for another in a specific role or office.

  3. The______________of Kashmiri Pandits was a terrible blot on Kashmir, and exposes the failures of successive governments in Srinagar.
    1) dishonor
    2) exodus
    3) perceptible
    4) entrance
    Answer – 2)
    Explanation: exodus – a mass departure of people.

  4. The Hindu victimhood______________which is nothing but an Islamophobic war cry against minorities, needs to be busted.
    1) untidy
    2) intrinsic
    3) narrative
    4) proceed

    Answer – 3)

    Explanation: narrative – a spoken or written account of connected events; a story. 


  5. The Left and RSS outfits murdering each other in Kerala are______________of Hindus on both sides.
    1) neglect
    2) substantive
    3) corporeal
    4) comprised
    Answer – 4)
    Explanation: comprised – consist of; be made up of.

  6. Instead they have created and______________a grievance industry for votes and not taken steps to reduce the sense of Muslim separateness.
    1) admittedly
    2) deprivation
    3) nurtured
    4) legitimate
    Answer – 3)
    Explanation: nurtured – care for and protect (someone or something) while they are growing.

  7. This is praiseworthy at a time when the loud din of divisive______________has polarised society and politics, making it difficult for sane voices to get themselves heard.
    1) assuredly
    2) tangible
    3) palpable
    4) rhetoric
    Answer – 4)
    Explanation: rhetoric – the art of effective or persuasive speaking or writing, especially the exploitation of figures of speech and other compositional techniques.

  8. As the list is infinite, we human beings don’t have direct access to it but have to proceed on the basis of______________for truth.
    1) starvation
    2) genuinely

    3) evidence

    4) veritable

    Answer – 3)
    Explanation: evidence – the available body of facts or information indicating whether a belief or proposition is true or valid.

  9. The notion of a tautology can be used in place of the axioms and inferences from them; inference is______________completely absent from the Tractatus.
    1) precisely

    2) purification

    3) indeed
    4) indubitable

    Answer – 3)
    Explanation: indeed – used to emphasize a statement or response confirming something already suggested.

  10. It is almost like an information______________infecting unsuspecting minds at the speed of light.
    1) sterilization
    2) ignorance
    3) contagion
    4) existent
    Answer – 3)
    Explanation: contagion – the communication of disease from one person or organism to another by close contact.