Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 41 (SSC CGL)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Irascible
    1) determined
    2) placid
    3) reasonable
    4) pliant
    5) maiden
    Answer – 2)
    Explanation: irascible and placid are the antonyms
    irascible means easily angered; placid means calm or serene

  2. Ubiquitous
    1) scarce
    2) relinquish
    3) superfluity
    4) diction
    5) unyielding
    Answer – 1)
    Explanation: Ubiquitous and prevalent both are the synonyms
    Ubiquitous – omnipresent, सर्वव्यापी
    Meaning – present, appearing, or found everywhere.
    Usage – “his ubiquitous influence was felt by all the family”

  3. Salvage
    1) salve
    2) retrieve
    3) endanger
    4) ransom
    5) redeem
    Answer – 3)
    Explanation: endanger – put (someone or something) at risk or in danger.

  4. Valour
    1) mettle
    2) spunk
    3) fortitude
    4) fear
    5) hardihood
    Answer – 4)
    Explanation: Valour – great courage in the face of danger, especially in battle.

  5. Subvert
    1) alacrity
    2) sustain
    3) reparation
    4) acclaim
    Answer – 2)
    Explanation: Subvert – undermine the power and authority of (an established system or institution).
    Sustain – strengthen or support physically or mentally.

  6. Gumption
    1) seriousness
    2) apathy
    3) levity
    4) despair
    Answer – 2)
    Explanation: gumption means initiative, or drive; apathy means a lack of interest or concern.
    Apathy – lack of interest, enthusiasm, or concern.

  7. Sapient
    1) hunched
    2) strong
    3) simple
    4) simian
    Answer – 3)
    Explanation: sapient means possessing great wisdom, or sage; one meaning of simple is deficient in intelligence.

  8. Enslave
    1) subjugate
    2) captivate
    3) mitigate
    4) emancipate
    Answer – 4)
    Explanation: Enslave – make (someone) a slave.
    Emancipate – set free, especially from legal, social, or political restrictions.

  9. Enthrall
    1) encourage
    2) free
    3) capture
    4) enslave
    Answer – 2)
    Explanation: Enthrall – capture the fascinated attention of.

  10. Asperity
    1) release
    2) demure
    3) fatigue
    4) amenity
    Answer – 4)
    Explanation: asperity means roughness of surface or manner; amenity means pleasantness or smoothness of manner.
    Amenity – a desirable or useful feature or facility of a building or place.