Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 97

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

The right to education is every student’s right to get to the truth, regardless of what kind of school one goes to. Truth may be (1) . It may be diverse and contradictory. But the pursuit of knowledge is the pursuit of truth. Why are things the way they are? Why do I think and feel the way I do? Why do I go to a local Marathi medium school while my mother’s boss’s daughter goes to an international school? These are all valid questions that deserve an explanation.Certain kinds of knowledge and certain skills can help students get a job or set up an (2) . No one denies the role of education in developing these skills. The idea of helping develop a productive citizenry is not something to be (3) at. However, it is equally important for us to acknowledge that developing economic agents for tomorrow is not the sole purpose of education. A skilled workforce is a consequence of a (4) curriculum, capable teachers, and a supportive system of education. But that is not an end in itself.
We brush aside many relevant kinds of knowledge as not even worth examining academically. Mainstream curriculum typically excludes the lived experiences of children from local communities, converting school education into an alien (5) for many. Most learning builds on prior knowledge, but when the prior knowledge of many children is not even acknowledged, education becomes a foreign language.

  1. 1) elusive
    2) confront
    3) enticing
    4) inviting
    5) encounter
    Answer – 1)
    Explanation :  elusive – difficult to find, catch, or achieve.

  2. 1) insincere
    2) idleness
    3) enterprise
    4) inactivity
    5) innovative
    Answer – 3)
    Explanation : enterprise

  3. 1) flattered
    2) stunned
    3) smigred
    4) complimented
    5) ridiculed
    Answer – 5)
    Explanation : ridiculed

  4. 1) reluctant
    2) inevitable
    3) eminent
    4) relevant
    5) prominent
    Answer – 4)
    Explanation : relevant – closely connected or appropriate to the matter in hand. 

  5. 1) fragiler
    2) phenomenon
    3) normality
    4) fluctuate
    5) regularity
    Answer – 2)
    Explanation : phenomenon

    Reports such as Pratham’s Annual Status of Education Report (ASER) survey remind us that we have far more fundamental issues to address before we advocate radical changes in curriculum and (6).
    Perhaps those fundamental issues can only be addressed by radical changes. Many students find it difficult to read grade-appropriate books or solve basic mathematical problems.
    But there is a tendency to (7) the reasons for low performance to no detention policy (till class eight) or lack of standardised assessments. Many premier educational institutions, including those modelled after Montessori and Waldorf schools, in India as well as abroad do not support detention or standardised assessments, but their students do just fine. Yes, the contexts are different. These are schools for the (8) . There is respectability for qualified teachers, a friendly environment for learning and more autonomy for both teachers and students. Does that mean if you are not privileged, you have to make do with an environment that simply (9) you to pass your exams?
    Questioning the answers around us is not just about challenging established answers in a scientific way. It is about questioning what is passed off as ‘practical’ solutions to the multitude of problems around us.When you refuse to engage with difficult questions, you tend to accept easy answers. But believing in top down ‘easy’ answers can sometimes be more dangerous than accepting one’s ignorance. As James Baldwin put it, “Ignorance, allied with power is the most (10) enemy justice can have.”

  6. 1) prevalence
    2) fluctuate
    3) ignorance
    4) pedagogy
    5) abysmal
    Answer – 4)
    Explanation : pedagogy – the method and practice of teaching, especially as an academic subject or theoretical concept.

  7. 1) exculpate
    2) exonerate
    3) vindicate
    4) praise
    5) attribute
    Answer – 5)
    Explanation : attribute – regard something as being caused by.

  8. 1) astonished
    2) created
    3) stunned
    4) provoked
    5) privileged
    Answer – 5)
    Explanation : privileged – having special rights, advantages, or immunities.

  9. 1) pressurises
    2) donates
    3) peace
    4) facilities
    5) confrontation
    Answer – 1)
    Explanation : pressurises

  10. 1) tame
    2) ferocious
    3) innocent
    4) tender
    5) nonviolent
    Answer – 2)
    Explanation : ferocious – savagely fierce, cruel, or violent.