Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 68

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Plant taxonomists have found a new species of mycoheterotrophic plant in the Idukki forests of Kerala. The plant species makes a cameo appearance after the heavy ..(1)..of monsoon showers. The species has been named as Thismia sahyadrica and is the first report from the mainland of India, according to scientists. A mycoheterotrophic plant is the one that depends on mycorrhizal fungus, with which it establishes a ..(2)..relationship, for carbon and nutrient supply. The plants resort to parasitism as they lack chlorophyll and cannot produce food on its own through photosynthesis. It was during a ..(3)..exploration in the Idukki district of Kerala, which falls under the Anamalai phyto-geographical region of Western Ghats, that the scientists ..(4)..upon the species. “It was found surviving in the humus-rich soil of medium elevation evergreen forests,” said P. Sujanapal, a plant ..(5)..of the Kerala Forest Research Institute (KFRI), Peechi, Thrissur. The exploration team, which consisted of A.J. Robi of the Department of Botany, Bishop Abraham Memorial College, Pathanamthitta, and K.J. Dantas and M. Sumod of the KFRI, counted 35 floweringindividual plants within one sq.km area of the forest. The researchers say that..(6).. studies related to the evolutionary and phyto-geographical affinities of the species with its cousins in other parts of the world needs to be carried out as its major ..(7).. is found in the East Asian region of Asia and other continents. Though the new species has similarities to the Thismia rodwayi of Australia and New Zealand in general habit and flowers, it stands out with its long stem,obconical shape and color of the perianth tube. According to the researchers, the newly described species is a non-photosynthetic ..(8).., which emerges briefly to flower and fruit after a period of heavy showers during the monsoon, especially in the months of June and July. “Observations on the ..(9)..and distribution pattern indicated that the new taxon is restricted to undisturbed and morphologically highly unique, humus-rich soil substratum under the dense shade of evergreen forests with associations of macro and micro biota”. Little is known about its habitat, distribution, reproductive biology and lifecycle. A detailed ecological evaluation is essential for understanding the structure and associations of the plants with its complex ecosystem, says Dr. Sujanapal. The plant has qualified to be included in the ..(10)..Endangered category of the IUCN Red List Categories and Criteria of endangered flora and fauna, they say.

  1. 1) amulet
    2) burden
    3) spell
    4) hex
    5) gospel
    Answer – 3)
    Explanation : spell
    Spell – A psychological state induced by (or as if induced by) a magical incantation
    Amulet – A trinket or piece of jewellery usually hung about the neck       and thought to be a magical protection against evil or disease.
    Gospel – An unquestionable truth.

  2. 1) symbiotic
    2) independent
    3) autonomous
    4) sovereign
    5) freelance
    Answer – 1)
    Explanation : symbiotic

  3. 1) gratitude
    2) unbidden
    3) bloomless
    4) floristic
    5) flowerless
    Answer – 4)
    Explanation : floristic

  4. 1) drifted
    2) stumbled
    3) missed
    4) glided
    5) skimmed
    Answer – 2)
    Explanation : stumbled

  5. 1) physiologist
    2) astronomic
    3) biologist
    4) taxonomist
    5) biochemist
    Answer – 4)
    Explanation : taxonomist
    Taxonomist – A biologist who specializes in the classification of organisms into groups on the basis of their structure and origin and behaviour

  6. 1) dermatologic
    2) physiologic
    3) snobbish
    4) clannish
    5) phylogenic
    Answer – 5)
    Explanation : phylogenic

  7. 1) arrangement
    2) disorganization
    3) distribution
    4) collection
    5) compression
    Answer – 3)
    Explanation : distribution

  8. 1) ephemeral
    2) perpetual
    3) immortal
    4) eternal
    5) continual
    Answer – 1)
    Explanation : ephemeral
    Ephemeral – Anything short-lived, as an insect that lives only for a day in its winged form.

  9. 1) circulation
    2) pathological
    3) compression
    4) expandable
    5) microhabitat
    Answer – 5)
    Explanation : microhabitat

  10. 1) uncritically
    2) absolutely
    3) critically
    4) adversely
    5) beneficially
    Answer – 3)
    Explanation : Critically