Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 63

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

The TTP wants to inflame sectarian passions that it could exploit to find recruits among the radicalized sections. Such attacks could also ..(1).. fear among the public, particularly among critics of the Taliban brand of Islam, and create security challenges to the authorities. Unlike major attacks in public places, ..(2).. killings are unlikely to attract a massive security crackdown on militants. The TTP may have learnt this lesson after the 2014 Peshawar schoolmassacre,which forced the Pakistani security establishment to turn against the militants. In the ..(3).. battle the TTP was badly weakened, though its capacity to strike is still formidable. It remains a threat to both the Pakistani state and society. The question is whether the authorities have an effective counter-strategy to stop them. Fighting radicalization is key to this. But the increasing use of the controversial blasphemy law under the watch of the state betrays ..(4).., or fear, on the part of politicians and institutions in fighting radicalization. Even Sabri had faced a blasphemy case two years ago over his songs. Second, Karachi is known for violent crimes. Though there was a government sweep in 2013, militant groups are clearly still active in the city. Third, the Pakistan army’s approach towards the Taliban is ..(5)… It is fighting the TTP on the Pakistani side, but maintains good ties with the Afghan Taliban on the other side of the border. This dual approach is self-defeating in any meaningful fight against extremism.

1. 1) stop
2) halt
3) trigger
4) block
5) spark

Answer – 3)
Explanation : trigger

2. 1) crowded
2) neglected
3) numerous
4)targeted
5)scarred
Answer -4)

Answer – 4)
Explanation : targeted

3. 1)ensuing
2) leading
3) pioneering
4) preceding
5) forerunning

Answer – 1)
Explanation : ensuing

4. 1) remittance
2) reticence
3) sustenance
4) assistance
5)furtherance

Answer – 2)
Explanation : reticence

5. 1) disentangled
2) untangled
3)facilitated
4) unraveled
5) complicated

Answer – 5)
Explanation : complicated

India’s break with the U.S. came in 1951 when Prime Minister Nehru refused to attend a peace conference in San Francisco hosted by U.S. President Harry Truman after calling the war ..(6).. for Japan too meagre. The strain grew from there on as India refused an alliance, possibly because of its own attempts at better ties with China and the Soviet Union, which were themselves at ..(7).. at the time.History is indeed strange, former enemies became the best allies, and India today stands once again in a place somewhere in the middle (albeit more to the right than the left). It has close defence ..(8).. like Operation Malabar with the U.S. and Japan on one side, and on the other, joining a conference that has Russia and China at the helm. The alliance with the U.S. and Japan is yet to be spelt out, but it is clear from the Indo-U.S. joint vision statement of 2015 that Mr. Modi now ..(9).. closer military cooperation with the U.S., and as a corollary its allies, both in the seas and on its military bases, airspace and cyber centres as well. Of particular importance will be the lines in the joint vision statement for Asia-Pacific and the Indian Ocean region, signed by Mr. Modi and President Obama last year, on “ensuring freedom of navigation and over flight ..(10).. the region, especially in the South China Sea”.

6. 1) extortions
2)reparations
3) oppressions
4) coercions
5)exactions

Answer – 2)
Explanation : reparations

7. 1) supports
2) acquiesces
3) go-aheads
4) loggerheads
5) concedes

Answer – 4)
Explanation : loggerheads

8. 1)exchanges
2) keeps
3) networks
4) apprehends
5) communications

Answer – 1)
Explanation : exchanges

9. 1) withholds
2) disdains
3) ignores
4) regards
5)envisages
Answer – 5)envisages

Answer – 5)
Explanation : envisages- contemplate or conceive of as a possibility or a desirable future event.

10. 1) away from
2) far between
3) apart
4) throughout
5) mixed

Answer – 4)
Explanation : throughout