Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 56

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

The provocation for violence is often very different from the underlying cause. After days of unrest in Jammu and Kashmir’s Handwara town, in which five civilians died, it now emerges that the..(1)..for all the moral outrage and protests — the report of a..(2)..bid on a young woman by a soldier — may not have had any basis in fact. She submitted before the Chief Judicial Magistrate, Handwara, that she was..(3)..by a local youth, and not by any of the Army personnel stationed in Handwara. The facts of what actually happened are still contested, but the manner in which the rumour of the involvement of an Army man in the attack spread through the town points to the widespread..(4)..of the armed forces in the area. The..(5)..of four Army bunkers at the town square was thus a necessary, and welcome, response to bring the situation under control and to restore..(6)..in the area. The larger reason for the protests was precisely that: the high level of..(7)..in the town against the obtrusive presence of the Army. Reports, factual or..(8).., of the assault on the young woman provided a spark to draw attention to what is locally perceived as the larger problem: the repressive force of the Army against civilians. The deaths of young people in subsequent protests further aggravated the local population’s..(9)..about failing to keep young men and women out of harm’s way. The..(10)..takeaway is that if it had not been the assault on the young woman, it would have been some other issue.

  1. 1) cracked
    2) trigger
    3) block
    4) dearth
    5) halt
    Answer – 2)
    Explanation : trigger – activate

  2. 1) convenience
    2) inarticulate
    3) faint
    4) aid
    5) molestation
    Answer – 5)
    Explanation : molestation – assault or abuse (a person, especially a woman or child) sexually. (छेड़छाड़ बोली)

  3. 1) submitted
    2) timid
    3) assaulted
    4) shielded
    5) rigid
    Answer – 3)
    Explanation : assaulted –  make a physical attack on. (हमला)

  4. 1) surety
    2) disbelief
    3) distrust
    4) confidence
    5) disable
    Answer – 3)
    Explanation : distrust – cause deliberate, terminal damage to. (विध्वंस करना)

  5. 1) fluctuating
    2) creating
    3) mediating
    4) dismantling
    5) assembling
    Answer – 4)
    Explanation : dismantling – take (a machine or structure) to pieces. (विनष्टीकरण)

  6. 1) normalcy
    2) odd
    3) abnormal
    4) prestige
    5) irregular
    Answer – 1)
    Explanation : normalcy – the condition of being normal; the state of being usual, typical, or expected.

  7. 1) resentment
    2) misrepresentation
    3) curve
    4) exaggeration
    5) distortion
    Answer – 1)
    Explanation : resentment – bitter indignation at having been treated unfairly. (नाराजग़ी/ आक्रोश)

  8. 1) coloring
    2) distortion
    3) exaggeration
    4) adulteration
    5) rumored
    Answer – 5)
    Explanation : rumored – be circulated as an unverified account.

  9. 1) privilege
    2) anxiety
    3) assurance
    4) provision
    5) composure
    Answer – 2)
    Explanation : anxiety – a feeling of worry, nervousness, or unease about something with an uncertain outcome.

  10. 1) animating
    2) scolding
    3) gracing
    4) dispiriting
    5) brighting
    Answer – 4)
    Explanation : dispiriting – causing someone to lose enthusiasm and hope; disheartening.