Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 39

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample inCloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Acentury ago, Mahatma Gandhi..(1)..that the Indian city was mostly a stinking den, and Indians as a people were not used to city life. The..(2)..urban landscapes of the 21st century, with mountains of garbage merely relocated to the..(3)..to maintain “clean cities”, would seem to prove that not much has changed since then. The..(4)..for clean cities has only grown more complicated, as..(5)..urbanisation is putting pressure on a poorly prepared municipal administration system, and the more..(6).. consumers produce ever-higher volumes of trash. The neglect of social housing, sanitation and water supply has ensured that there is nothing like a truly clean, green and sustainable city. It would not be fair, of course, to dismiss the efforts of cities such as Mysuru, Chandigarh and Tiruchirapalli, which have scored the top three ranks in the competition organised by the Swachh Bharat Mission of the Ministry of Urban Development to choose the cleanest cities for 2015. In fact, with the high level of political will now being shown to address the problem of waste and..(7).., there has never been a better time for State governments to act. Beyond the cosmetic solution of removing waste to..(8)..or releasing untreated sewage into hidden waterways, however, the challenge is..(9).. — even with the 1.04 crore household toilets and five lakh community and public toilets to be built, the sewage treatment capacity in cities would have to be expanded by 63 per cent. The scenario is equally depressing for solid waste, since only 20 per cent of it can be..(10)..scientifically at present.

  1. 1) lamented
    2) unlamented
    3) regret
    4) repine
    Answer – 1)
    Explanation: lamented
    Lamented – to express sadness and feeling sorry about something, शोक प्रकट करना

  2. 1) complicated
    2) peevish
    3) stualid
    4) clear
    Answer – 3)
    Explanation: stualid
    Squalid – a place extremely dirty and unpleasant, especially as a result of poverty or neglect , गंदा मलिन

  3. 1) middle
    2) metropolis
    3) suburbs
    4) center
    Answer – 3)
    Explanation: suburbs
    Suburb – the outer area of a town , उपनगर

  4. 1) dazzle
    2) quest
    3) escape
    4) retreat
    Answer – 2)
    Explanation: quest
    Quest – search for something , खोज

  5. 1) unfixed
    2) unstable
    3) steady
    4) unstead
    Answer – 3)
    Explanation: steady
    Steady – not moving or changing suddenly , स्थिर

  6. 1) critical
    2) local
    3) affluent
    4) Poor
    Answer – 3)
    Explanation: affluent
    Affluent – having a lot of money or owning a lot of things , धनी

  7. 1) sterility
    2) filth
    3) cleanliness
    4) purity
    Answer – 2)
    Explanation: filth
    Filth – dirt , गन्दगी

  8. 1) roads
    2) oceans
    3) rivers
    4) landfills
    Answer – 4)
    Explanation: landfills
    Landfills – the process of getting rid of large amounts of rubbish by burying it ,कचरा भराव क्षेत्र

  9. 1) expected
    2) dull
    3) boring
    4) staggering
    Answer – 4)
    Explanation: staggering
    Staggering – very shocking and surprising , चौकां देने वाला

  10. 1) treated
    2) happy
    3) pleasure
    4) respected
    Answer – 1)
    Explanation: treated