Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 38

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample inCloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Here’s something for critics of..(1)..to chew on. Enrolment in English-medium schools in India has gone up sharply in just two years, from 4.3 per cent of total enrolment in 2003-04 to 6.3 per cent in 2005-06.
The surge in English..(2)..propels it to third place after Hindi and Marathi, in terms of total number of Indian children being instructed in that language.
This shows that despite what parochially-minded..(3)..would have us believe about the allegedly elitist trappings of English language teaching, there’s actually a grass-roots movement favouring it.
Increasing enrolment in English language schools in India is in line with international..(4).., where English is establishing itself as the language of global commerce.
The world’s top business schools and universities, for example, are increasingly moving towards adopting English as the language of instruction.
According to premier..(5)..expert David Crystal there is no historical precedent for today’s situation, where there’s a language that’s spoken in every country of the world: English.
Within India states like Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Maharashtra are..(6)..the surge towards English, with the number of students enrolled in English-medium schools actually doubling within two years in AP. There has been no comparable increase in Hindi-speaking states like UP, Bihar and MP.
That’s not because people living in the southern states are less proud of their..(7)..than those in the Hindi heartland.
That’s caused, rather, by the wide..(8)..of globalisation-driven jobs, such as in the IT or BPO sectors, in the southern states.
Since candidates knowing English are at an advantage when applying for those jobs, it’s natural that there should be a..(9)..for English in schools.
The economic figures for states such as UP or Bihar suggest, on the other hand, that they are missing out on a lot of job opportunities.
Rapidly rising enrolment in English-medium schools, despite official..(10).., suggests that more room ought to be made for English in school curricula.

  1. 1) Globalisation
    2) Polarization
    3) crisis
    4) growth
    Answer – 1)
    Explanation: Globalisation

  2. 1) require
    2) enrolment
    3) spare side
    4) nominate
    Answer – 2)
    Explanation: enrolment

  3. 1) viewers
    2) scientists
    3) generalist
    4) politicians
    Answer – 4)
    Explanation: politicians

  4. 1) deviations
    2) misdirection
    3) trends
    4) wrong way
    Answer – 3)
    Explanation: trends

  5. 1) linguistic
    2) solecistic
    3) ungrammatical
    4) practical
    Answer – 1)
    Explanation: linguistic

  6. 1) increasing
    2) secondary
    3) growing
    4) leading
    Answer – 4)
    Explanation: leading

  7. 1) foreground
    2) customs
    3) culture
    4) trade
    Answer – 3)
    Explanation: culture

  8. 1) tired
    2) availability
    3) misfortune
    4) trust
    Answer – 2)
    Explanation: availability

  9. 1) reply
    2) offer
    3) grant
    4) demand
    Answer – 4)
    Explanation: demand

  10. 1) stick
    2) instigation
    3) encouragement
    4) discouragement
    Answer – 4)
    Explanation :discouragement