English Questions – Cloze Test 262

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

When the European Central Bank’s Governing Council met on December 14, there was little to surprise financial markets, because no policy changes could be (1) from public remarks. The previous meeting, in late October, had already set the stage for the normalization of monetary policy, with the announcement that the ECB would halve its monthly asset purchases, from €60 billion ($71 billion) to €30 billion, beginning in January 2018.The motivation behind normalization does not appear to be the eurozone’s inflation performance, which continues to (2) the target of roughly 2% by an uncomfortable margin. Inflation expectations, while inching up recently, also appear anchored well below target, despite recent (3) confidence readings. And the ECB’s own forecast suggests that it does not (4) that price growth will breach 2% anytime soon.
What about the output gap? In step with the US Federal Reserve, the ECB (5) its growth forecasts higher. In that setting, R-star (the natural rate of interest) may be perceived as (6) up, in line with output moving closer to (7) across a broad swath of eurozone economies.Still, OECD estimates of the 2017 (and 2018) output gap for most of the eurozone countries (Germany and Ireland are notable exceptions) suggest that there is slack, and in (8) cases considerable slack. While German unemployment, now below 4%, is at its lowest level since (9) , EU unemployment still hovers around 9%. Given this, it appears premature to view fears of eurozone overheating as the main driver of monetary-policy normalization.
Perhaps there are other motives for normalization that the ECB doesn’t discuss publicly. Financial stability comes to mind. After all, the Fed does not forecast recessions, and the International Monetary Fund usually does not issue public (10) on a country’s odds of default. The silence reflects an understandable desire to avoid fueling a self-fulfilling process.

  1. 1)bending
    2) lenient
    3) segmentation
    4) dispersed
    5) gleaned
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:gleaned – obtain (information) from various sources, often with difficulty.
  2. 1) flexible
    2) limber
    3) scattered
    4) undershoot
    5) pliable
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:undershoot – (of an aircraft) land short of (the runway).
  3. 1) pliant
    2) separated
    3) soaring
    4) yielding
    5)prevailing
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:soaring – fly or rise high in the air.
  4. 1)acknowledgment
    2) anticipate
    3) content
    4) disunion
    5) unassuming
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:anticipate – regard as probable; expect or predict.
  5. 1) nudged
    2) fulfilled
    3) be amazed
    4)stunned
    5)desperate
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:nudged – prod (someone) gently with one’s elbow in order to attract attention.
  6. 1) drifting
    2) satisfied
    3) be surprised
    4) consensus
    5)abide
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:drifting – be carried slowly by a current of air or water.
  7. 1) partition
    2) doubt
    3) potential
    4) gratify
    5) privilege
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:potential – having or showing the capacity to develop into something in the future.
  8. 1) numerous
    2) soothe
    3) rediscover
    4) subdivision
    5) vivisection
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: numerous – great in number; many.
  9. 1) return
    2) revert
    3) severance
    4) disjuncture
    5) reunification
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: reunification – restoration of political unity to a place or group, especially a divided territory.
  10. 1) deficient
    2) lacking
    3) pronouncements
    4) carving
    5) rupture
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:Pronouncements – a formal or authoritative announcement or declaration.