Current Affairs PDF Sales

English Questions – Cloze Test 248

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Disconcerting political developments in the United States and the United Kingdom might lead one to conclude that an already challenged world economy will struggle even more in the near term. But as we continue into 2017, the (1) evidence actually suggests otherwise.
Since my days as Chief Economist at Goldman Sachs, I have kept an eye on six indicators from around the world that, taken together, provide (2) snapshot of what the global economy will look like for the next six months. Right now, all six indicators show more promise than they have for some time, and only one of them has fallen (3) a recent high.
The first indicator is weekly unemployment claims in the US, from which one can gauge the overall strength of the US economy. Economists are rightly trained to treat unemployment as a lagging indicator, but these data can also be useful in forecasting the near future. US jobless claims are always up to date, because they are produced weekly, and statistical evidence suggests that they are a leading indicator for US equity prices. As of last week, jobless claims remained rather low, as they have for some time, which (4) for US stock markets.
Similarly, the Institute for Supply Management Manufacturing Index provides a pretty good (5) the US economy for the next 3-6 months, even though manufacturing comprises a relatively small share of GDP. Like the latest jobless claims, the ISM’s numbers are currently giving cause for optimism.

  1. 1) cyclical
    2) portion
    3) aperiodic
    4) allocate
    5) oscillatory
    Answer – 1)
    Explanation: cyclical

  2. 1) to muddy
    2) from evanish
    3) of deceptive
    4) a reliable
    5) the tarnish
    Answer – 4)
    Explanation: a reliable

  3. 1) frigid of
    2) bleak for
    3) slightly from
    4) Siberian to
    5) benumbed of
    Answer – 3)
    Explanation: slightly from

  4. 1) bodes well
    2) hurry will
    3) regression can
    4) stagnation could
    5) move may
    Answer – 1)
    Explanation: bodes well

  5. 1) sideswipe to
    2) evaluation for
    3) appraisal of
    4) preview of
    5) assessment for
    Answer – 4)
    Explanation: preview of


    From the discovery of penicillin in 1928 to the introduction of the last of the main groups of antibiotics in the 1960s, humanity’s capacity to fight (6) bacteria has been transformative. But, over time, the number of antibiotics to which bacteria are (7) has been dwindling, and some pathogens have become resistant to most or all existing drugs. As a result, once-treatable infections are becoming deadly again.
    Already, antibiotic resistance is leading to an estimated 700,000 deaths per year, with financial costs reaching tens of billions of dollars. As antibiotic resistance continues (8) our ability to treat cancers, transplant organs, and implant prosthesis, these figures will only rise.
    Many factors have contributed to rising antibiotic resistance. Bacteria can reproduce and mutate rapidly, and they can establish something of a “genetic Internet” that enables certain pathogenic bacteria to “download” antibiotic-resistant genes. Moreover, most antibiotics are natural (9) soil bacteria, in which antibiotic resistance can occur naturally. When human-made antibiotics were introduced on (10) scale, the bacteria with resistance became the most prevalent.
  6. 1) mitigative
    2) hygienic
    3) pathogenic
    4) aseptic
    5) cathartic
    Answer – 3)
    Explanation: pathogenic

  7. 1) defiant
    2) susceptible
    3) resistant
    4) contrary
    5) rebellious
    Answer – 2)
    Explanation: susceptible

  8. 1) of anneal
    2) from invigorate
    3) for fortify
    4) to undermine
    5) of strengthen
    Answer – 4)
    Explanation: to undermine

  9. 1) products of
    2) cause from
    3) resource for
    4) substitute of
    5) surrogate for
    Answer – 1)
    Explanation: products of

  10. 1) the midget
    2) a pocket
    3) the minuscule
    4) a miniature
    5) a massive
    Answer – 5)
    Explanation: a massive