Current Affairs PDF Sales

English Questions – Cloze Test 215

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

We live on a parched planet. Farmers till arid pastureland, and policymakers fret over empty reservoirs, dry rivers, and thirsty cities. And that only..(1)..remedied the surface – literally – of the world’s water problem. Subterranean aquifers, which amount to the world’s reserve water tank, are also running dry. If this continues, the..(2)..commencement could be dire, especially for water-stressed and fast-growing Asia.Subterranean aquifers are ..(3)..repositories of water located deep underground, in..(4)..unpermeable rock, soil, or sand. And they contain about 100 times the amount of water found on the earth’s surface, in..(5)..emanation, lakes, rivers, and..(6)..wetlands. If you’re in central Africa, South America, or some parts of Europe, you’re probably standing just a few hundred feet above one.
Surface water resources, such as desalinated seawater or recycled wastewater, will not close the global gap – predicted to reach 40% by 2030 – between water supply and demand. So subterranean aquifers are increasingly being..(7)..disinherit for agriculture, power generation, and daily use in fast-growing cities (urban Asia is growing at a rate of 120,000 people per day).
Today, about 30% of the world’s liquid freshwater comes from subterranean aquifers. And one-third of the 37 largest aquifers studied by the University of California between 2003 and 2013 were severely..(8)..augmented, receiving little or no replenishment from rainfall. Some of the most stressed aquifers are in the driest regions, including Asia, up to 88% of which is water-stressed.
Asia contains around one-third of the world’s land irrigated by groundwater, with India, China, and Pakistan being the biggest consumers. South Asia alone accounts for half the groundwater used globally. But Asia’s aquifers – many of which were formed millennia ago, when areas like northern China had a more..(9)..humid climate – are no longer being replenished regularly by rainfall.Instead, boreholes are getting deeper and water tables are falling. In Pakistan’s Punjab Province, over-pumping is lowering the water table by up to a half-meter (20 inches) per year, threatening future food and water security and making thirsty crops like sugarcane and rice ..(10)..fragile to grow.

  1. 1) capitulates
    2) scratches
    3) drafts

    4) cured

    5) No correction Required.

    Answer – 2)
    Explanation: scratches – score or mark the surface of (something) with a sharp or pointed object.

  2. 1) forfeit
    2) flux
    3) consequences
    4) continuity

    5) No correction Required.

    Answer – 3)
    Explanation: consequences – a result or effect, typically one that is unwelcome or unpleasant.

  3. 1) effusion
    2) breeze

    3) oozing
    4) deluge
    5) No correction Required.

    Answer – 5)
    Explanation: No correction Required.

  4. 1) exhaust
    2) permeable
    3) lavish

    4) dribble

    5) No correction Required.

    Answer – 2)
    Explanation: permeable – (of a material or membrane) allowing liquids or gases to pass through it. 

  5. 1) streams
    2) outpouring
    3) continuance
    4) plethora

    5) No correction Required.

    Answer – 1)
    Explanation: streams – a small, narrow river.

  6. 1) dispossess
    2) deplete

    3) unused

    4) unconsumed
    5) No correction Required.

    Answer – 5)
    Explanation: No correction Required.

  7. 1) dissipate
    2) increased

    3) exploited
    4) enlarged
    5) No correction Required.

    Answer – 3)
    Explanation: exploited – make full use of and derive benefit from (a resource). 

  8. 1) desert
    2) depleted
    3) thirsty

    4) waterless

    5) No correction Required.

    Answer – 2)
    Explanation: depleted – use up the supply or resources of.

  9. 1) moistureless
    2) parched

    3) unstable

    4) wobbly
    5) No correction Required.

    Answer – 5)
    Explanation: No correction Required.

  10. 1) barren
    2) vulnerable

    3) delicate
    4) tougher
    5) No correction Required.

    Answer – 4)
    Explanation: tougher – (of a substance or object) strong enough to withstand adverse conditions or rough handling.