Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 4 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 4 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 4 2017

  1. Punjab signed a renewed agreement with J&K on March 3, 2017 for the completion of the Shahpur Kandi Dam project. What is the total cost of the project?
    A.Rs. 2,525 crore
    B.Rs. 1,962 crore
    C.Rs. 2,285 crore
    D.Rs. 3,184 crore
    Answer – C.Rs 2,285 crore
    Explanation :
    A renewed agreement between Punjab and Jammu and Kashmir has been sealed for the completion of the Shahpur Kandi Dam project, work on which was halted two years ago following a dispute. This move comes days before its annual Indus Water Commission meeting with Pakistan in Lahore later this month. The dam will help India utilize its share of waters under Indus Water Treaty. The project is worth Rs 2,285 crore. The 55.5-metre high Shahpur Kandi dam in Punjab, will help in providing irrigation facility to 5000 hectares of land in Punjab and 32173 hectares in J&K, besides generation of 206 MW power The pact will pave the way for completion of the dam also would stop the Ravi waters from flowing into Pakistan.

  2. What is the deadline fixed by the government to enroll for Aadhaar number by all the students and cooks who are entitled to get the midday meal?
    A.April 1
    B.March 31
    C.April 30
    D.June 30
    Answer – D.June 30
    Explanation :
    The Union Ministry of Human Resource Development in its notification on February 28, 2017, made it mandatory for the students across the country to have an Aadhaar number for getting the their midday meals. Besides, the Cook-cum-helpers working under the midday meal scheme will also have to furnish Aadhaar number. The stated rule will be applicable across the country except Jammu and Kashmir, Meghalaya and Assam. Those who have not yet enrolled under Aadhaar can do so by June 30, 2017.

  3. When is the World Hearing Day observed?
    A.March 3
    B.March 5
    C.March 1
    D.March 4
    Answer – A.March 3
    Explanation :
    World Hearing Day is observed on each year on March 3rd to promote hearing since its pronouncement in 2007.  The theme for World Hearing Day 2017 “Action for hearing loss: make a sound investment” reflects to the economic impact of hearing loss. This year WHO urged the theme which highlights actions which can be undertaken by decision-makers to address hearing loss.

  4. The GST council has agreed to provide a composition scheme for small businesses. Now the small business with turnover upto Rs._______ lakh will have to pay a tax of ____ percent.
    A.25 lakh, 5 percent
    B.50 lakh, 10 percent
    C.50 lakh, 5 percent
    D.75 lakh, 10 percent
    Answer – C.50 lakh, 5 percent
    Explanation :
    The Goods and Services Tax (GST) Council headed by Finance Minister Arun Jaitley unanimously cleared the crucial Central GST (CGST) and Integrated GST (IGST) draft bills on March 4, 2017 during its 11th meeting at Vigyan Bhavan. The state had recommended as many as 26 changes regarding CGST and IGST, all of which were accepted by the Centre. Both Centre and states have agreed to provide a composition scheme for small businesses. Now the small businesses with an annual turnover of up to Rs 50 lakh will pay 5 percent tax (to be shared equally between the Centre and states). Under the IGST bill which is related to taxation of inter-state transfer of goods, the legislation has been made for cross empowerment of state and central officers.

  5. Who is the author of the book titled Numbers Do Lie: 61 Hidden Cricket Stories?
    A.Sachin Tendulkar
    B.Akash Chopra
    C.Shoaib Akhtar
    D.Kapil Dev
    Answer – B.Akash Chopra
    Explanation :
    Former Indian cricketer Akash Chopra released book titled Numbers Do Lie, 61 Hidden Cricket Stories which takes a different look at stats. The defensive opening batsman narrated about the cricket records and player performances more lucidly that reflects player’s impact in the game of cricket. It is based on the Impact Index analytics by Jaideep Verma, Soham Sarkhel and Nikhil Narain. The book is more about Impact Index measures performance based on the match in series context and not just plain statistics.

  6. The Aadhaar number has been made mandatory for senior citizens to avail concessions in train tickets effective from _________. 
    A.April 1, 2017
    B.March 31, 2017
    C.April 30, 2017
    D.July 1, 2017
    Answer – A.April 1, 2017
    Explanation :
    Aadhaar number has also been made mandatory for senior citizens to avail concessions in train tickets from April 1, 2017. A three-month trial run for this is going on. As per the new business plan 2017-18, unveiled by Railway Minister Suresh Prabhu on March 2, 2017, railway will soon make Aadhaar number compulsory for booking railway tickets online. Besides, it will also move towards cashless ticketing system by installing 6,000 point-of-sale machines and 1,000 automatic ticket vending machines across the country. The decision aims to end fraudulent bookings and prevent selling tickets registered with fake identities.

  7. Which north eastern state has decided to make Sanskrit as a compulsory language for students up to class 8 in the state?
    A.Arunachal Pradesh
    B.Assam
    C.Tripura
    D.Mizoram
    Answer – B.Assam
    Explanation :
    In a cabinet meeting on February 28, 2017, the Assam government led by the Chief Minister Sarbananda
    Sonowal decided to make Sanskrit a compulsory language for students up to class 8 in the state. Besides, the government also decided to promote computer education in the state. The government would also appoint teachers for the two subject. The government will also connect each panchayat of the state with Internet facility by the end of 2017-18.

  8. The West Bengal Clinical Establishments Bill, 2017 passed by state assembly on March 3, 2017 will replace which bill?
    A.West Bengal Clinical Establishments Bill, 2001
    B.West Bengal Clinical Establishments Bill, 1999
    C.West Bengal Clinical Establishments Bill, 2007
    D.West Bengal Clinical Establishments Bill, 2010
    Answer – D.West Bengal Clinical Establishments Bill, 2010
    Explanation :
    The West Bengal Clinical Establishments (Registration, Regulation and Transparency) Bill, 2017 was passed by the state legislative assembly on March 3, 2017 with full support. The Bill aims to regulate the private hospitals and bring transparency, end harassment of patients and take necessary steps to stop medical negligence in health institutes. The Bill replaces the West Bengal Clinical Establishments (Registration, Regulation and Regulation) Bill, 2010. The state will set up a 13 member West Bengal Clinical Establishment Regulatory Commission which will monitor private healthcare facilities, decide on charges for hospitals and deal with complaints from patients.

  9. According to the Reserve Bank of India, any bank which refuses to exchange soiled notes from people will have to pay a penalty of Rs. ______
    A.Rs.15000
    B.Rs.10000
    C.Rs.12000
    D.Rs.20000
    Answer – B.Rs.10000
    Explanation :
    The Reserve Bank of India has clarified that currency notes which have messages scribbled on it are legal tender bank branches that refuse to exchange soiled notes from people will have to pay a penalty of Rs 10,000. The RBI however said that notes cease to be legal tender if message scribbled on it is political in nature. According to RBI’s Clean Note Policy 1999, no banks can deny to exchange soiled or mutilated currency notes, However there is restriction is in place. The restriction for exchanging soiled notes is that if one exchanges more than 20 notes or notes worth Rs 5,000 in a day, then banks will levy service charge

  10. The state government of Telangana has signed an MoU with which technology giant on March 3, 2017 to support digitization effort of the state?
    A.Microsoft
    B.Google India
    C.HCL Technologies
    D.Tata Consultancy Services (TCS)
    Answer – B.Google India
    Explanation :
    Search Engine Giant Google India and Telangana government have inked a Memorandum of Understanding (MoU) aimed at supporting the digitisation efforts of the state. As Part of the MoU Google will provide Google Cloud credits and access to all cloud platform products to eligible startups engaged with Telangana government’s T—Hub initiative. The MoU will cover various initiatives among, making all government websites mobile friendly and introduce programmes to help local small and medium businesses go online and stay safe online. The Agreement will pave Google India and the Telangana to work on promoting digital literacy among rural women through programme Internet Saathi.

  11. Syed Shahabuddin who died on March 4, 2017 was a __________
    A.Novelist
    B.Politician
    C.Scientist
    D.Journalist
    Answer – B.Politician
    Explanation :
    Well known Former Indian Foreign Service (IFS) officer and parliamentarian Syed Shahabuddin has passed away after a prolonged illness, at a hospital in New Delhi. He was 82. Syed began working as a diplomat for the Indian Foreign Service (IFS), later served three terms from 1979-1996 as a MP. In his bureaucratic stint he served as Joint Secretary in charge of South East Asia, the Indian Ocean and the Pacific in the Ministry of External Affairs. Besides the eminent man Shahabuddin was a former President of All India Muslim Majlise Mushawarat left party.

  12. The State Bank of India has revised various service charges on transaction and deposits as well as maintaining monthly average balance. The new charges would be applicable from which date?
    A.April 1, 2017
    B.March 1, 2017
    C.April 30 2017
    D.March 31, 2017
    Answer – A.April 1, 2017
    Explanation :
    India’s largest lender has State bank of India has revised service charges various transactions, as well as cash deposits and for failing to maintain monthly average balance in their savings accounts. The lender announced that three cash deposit transactions will be free in a month and beyond three transactions the bank will charge Rs 50 plus service tax for each transaction. The charges will be applicable to ATM transactions beyond free transactions, besides SBI will charge Rs 20 (plus service tax) per transaction. This move follows the leading private sectors banks announced similar charges in this week. The charges will be applicable from April 1, 2017. The bank has also imposed service charge for failure in maintaining monthly average balance (MAB) in metro, urban and rural centres.

  13. India has completed fencing half of the 4,096 km border area which it shares with Bangladesh, the rest half is targeted to be completed by which year?
    A.2018
    B.2020
    C.2017
    D.2019
    Answer – D.2019
    Explanation :
    As per the report by the Border Security Force (BSF), India has completed the process of fencing half of the 4,096 km of border area which it shares with Bangladesh and expects to finish fencing the rest by 2019. The aim of fencing is to curb infiltration and smuggling of cattle and fake Indian currency notes. BSF has also identified the plots and sent the proposal to the government for fencing the remaining area but land acquisition is a major challenge for completing the work by the 2019 deadline.

  14. The Syrian Army drove away Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) group to recapture which Syrian city on March 2, 2017?
    A.Aleppo
    B.Palmyra
    C.Damascus
    D.Latakia
    Answer – B.Palmyra
    Explanation :
    The Syrian troops on March 2, 2017 successfully recaptured the ancient city of Palmyra from the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) group for the second time in a year with support from Russian forces and warplanes. The Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) group known as Jihadists first captured Palmyra in May 2015 and began to systematically destroy and loot the UNESCO’s World Heritage Site’s Monuments and Temples. They were driven out in March 2016 but again recaptured the city in December 2016 in a surprise move when Syrian government was focused on seizing rebel-held east Aleppo.

  15. Which state has official status to the tribal language Kurukh on February 21, 2017?
    A.Assam
    B.West Bengal
    C.Haryana
    D.Himachal Pradesh
    Answer – B.West Bengal
    Explanation :
    The West Bengal government has given an official status to Kurukh language in the state which has been listed as an endangered language by the UNESCO. The language was given the official status on February 21 on the occasion of the International Mother Language Day. Kurukh is a tribal language that belongs to the Dravidian family. It is spoken by the Oraon tribal community living in Birbhum-Bankura-Purulia-Midnapore belt and the tea garden regions in north Bengal. Kurukh is mostly spoken by around 16-lakh Oraon and Kisan tribal peoples and a sizeable number of them live in West Bengal.

  16. The NGT has passed an order on March 2, 2017 to prohibit any campaigning activity on beaches along the Ganga which fall within ________ meters from the middle of the river.
    A.50 meters
    B.75 meters
    C.150 meters
    D.100 meters
    Answer – D.100 meters
    Explanation :
    The National Green Tribunal has passed an order on March 2, 2017 prohibiting all camping activity on beaches along the Ganga which fall within 100 meters from the middle of the river during lean season flow from Shivpuri to Rishikesh, a hub for eco-tourism and river rafting. The Bench headed by NGT chairperson Justice Swatanter Kumar gave the judgment upon a petition filed by an environment activist Vikrant Tongad who highlighted that illegal and improper activity at the camping sites led to the pollution of Ganga, forest areas and was violating the norms and guidelines. The bench clarified that rafting which is one of the significant components of eco-tourism should be encouraged but it should not cause any environmental and bio-diversity degradation.

  17. Operation Thunderbird and Operation Save Kurma was conducted by which agency to Combat Wildlife Crime?
    A.Wildlife Trust of India
    B.Wildlife Crime Control Bureau
    C.National Tiger Conservation Authority
    D.Wildlife Conservation Trust
    Answer – B. Wildlife Crime Control Bureau
    Explanation :
    The Wildlife Crime Control Bureau (WCCB) under the Ministry of Environment and Forests coordinated nationwide ‘Operation Thunder Bird’ from January 30 to February 19, 2017 to combat illegal trade of wildlife animals in the country. The operation was undertaken in coordination with International Criminal Police Organization (INTERPOL). Operation Thunder Bird is the codename for Interpol’s multi-national and multi-species enforcement operation. It aimed to eliminate poaching of wildlife animals of India. ‘Operation Save Kurma’ is a turtle specific operation where over 15,000 live turtles were seized.

  18. The prestigious President’s ‘Standard’ was awarded to which unit of Air Force by president Pranab Mukherjee on March 3, 2017?
    A.No. 175 Helicopter Squadron
    B.No. 25 Helicopter Squadron
    C.No. 45 Helicopter Squadron
    D.No. 125 Helicopter Squadron
    Answer – D.125 Helicopter Squadron
    Explanation :
    President Pranab Mukherjee awarded the prestigious President’s ‘Standard’ to 125Helicopter Squadron and “Colours” to Mechanical Training Institute (MTI) at the Tambaram air base, near Chennai on March 3, 2017. The President’s ‘Standard’ and ‘Colours’  recognizes the meritorious service rendered during war and peace. The 125 Helicopter Squadron also known as Gladiators of the Indian Air Force (IAF) was recognized for the outstanding role played during the Pathankot terror attacks, in confining the terrorists to a restricted area and reducing the casualties.

  19. Bharti Airtel and Millicom International Cellular SA has signed an agreement on March 3, 2017 to combine their operations for providing service in which country?
    A.Burkina Faso
    B.Côte d’Ivoire
    C.Ghana
    D.Togo
    Answer – C.Ghana
    Explanation :
    Bharti Airtel and Millicom International Cellular SA (Millicom) have entered into an agreement for Tigo Ghana Ltd and Airtel Ghana Ltd to combine their operations in Ghana. As a result, both the companies would have equal ownership and governance rights in the combined entity in Ghana, making it one of the largest communications companies in the country. The combined entity would serve nearly 10 million customers, of which 5.6 million are data customers. It would cover more than 80 per cent of Ghana’s population with high speed data and would have revenues close to $300 million.

  20. Who has been appointed as the new Chairman and Managing Director of MTNL with effect from March 1, 2017?
    A.P.K. Purwar
    B.Anupam Srivastava
    C.Analjit Singh
    D.Rajiv Mehrotra
    Answer – A.P.K Purwar
    Explanation :
    Appointments Committee of the Cabinet (ACC) appointed P K Purwar as the Chairman and Managing Director (CMD) of State-owned telecommunications service provider Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL). The appointment will be effective from 1 March 2017 for the duration of five years. Prior to this elevation Purwar was working as Director (Finance) in MTNL, he also held the additional charge of the post of MTNL CMD between June 2014 and June 2015.

  21. The nodal funding agency for the biotech industry, Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) will be set up in which city?
    A.Kolkata
    B.Chennai
    C.Bangaluru
    D.New Delhi
    Answer – C.Bangaluru
    Explanation :
    The Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC), will house its regional entrepreneurship centre at Bengaluru ­based Centre for Cellular and Molecular Platforms (C­CAMP), a biotechnology innovation incubator. The government’s nodal funding agency for the biotech industry BIRAC regional centre aimed to increase portfolio through partnerships with startups and entrepreneurs. The centre will provide a direct interface between angel investors and early­stage VCs, among other things. BREC will play a facilitator’s role.

  22. What is the capital of Sweden?
    A.Amsterdam
    B.Ouagadougou
    C.Stockholm
    D.Damascus
    Answer – C.Stockholm
    Explanation :
    Prime Minister:Stefan Lofven, Capital: Stockholm, Currency: Swedish krona. Sweden’s coalition government of Social Democrats and Greens instituted a military draft for both men and women to tackle the deteriorating security environment in Europe and around Sweden. The country has abolished compulsory military service for men in 2010 because there were enough volunteers to meet its military needs.