Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 26 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 26 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 26 2017

  1. The 2017 Earth Hour was observed on ___________
    A.March 24
    B.March 25
    C.March 26
    D.March 27
    Answer – B.March 25
    Explanation :
    The 2017 Earth Hour was observed worldwide on March 25, 2017. This year marks the 10th anniversary of the event. Earth Hour is a worldwide movement organized by the World Wide Fund for Nature (WWF). The event is held annually towards the end of March, to encourage individuals, communities, households and businesses to turn off their non-essential lights for one hour, from 8:30 to 9:30 p.m. as a symbol for their commitment to the planet and fight climate change.

  2. Name the Chairman of International Cricket Council whose resignation from the post has been put on stay till ICC’s Annual Conference 2017.
    A.Shashank Manohar
    B.Warren Deutrom
    C.Anil Kumble
    D.Greg Campbell
    Answer – A.Shashank Manohar 
    Explanation :
    Shashank Manohar has agreed to put a stay on his resignation as ICC chairman until the body’s annual conference in June 2017. The ICC Board passed a resolution where nine full members and three associates requested Manohar to remain in post. ICC has played a key role in framing policies and programmes for smooth functioning of the ICC. Therefore, ICC’s leading administrators believe that with Manohar, they would be able to implement the changes to the governance and financial models of the ICC in better way. In a surprise move, Manohar announced his resignation on March 15, 2017.

  3. Who is the winner of the 2017 Formula 1 Australian Grand Prix?
    A.Max Verstappen
    B.Valtteri Bottas
    C.Sebastian Vettel
    D.Lewis Hamilton
    Answer – C.Sebastian Vettel
    Explanation :
    Ferrari’s Sebastian Vettel beat Mercedes driver Lewis Hamilton to win the 2017 Formula 1 Rolex Australian Grand Prix on 26 March 2017 at Albert Park in Melbourne. Besides, Mercedes’s Valtteri Bottas completed the podium at third position. This is Vettel’s 43rd race victory of his career and first victory since the 2015 Singapore Grand Prix with a gap of just 9.9 second to runner-up Hamilton

  4. How many medals have been won by Indian team at the 2017 Special Olympics World Winter Games held from March 18-24, 2017?
    A.70
    B.65
    C.81
    D.73
    Answer – D.73
    Explanation :
    Indian team finished in a high note in the 2017 Special Olympics World Winter Games with a triumphing 73 medals held between March 18 and March 24. These games are meant for the specially-able person and India finished as a special team with 89 participants. India finished the games with an overall medal tally of 37 gold, 10 silver and 26 bronze with total tally of 73 medals.

  5. The world’s largest capstone has been discovered in which Indian state on March 21, 2017?
    A.Telangana
    B.Andhra Pradesh
    C.Kerala
    D.Tamil Nadu
    Answer – A.Telangana
    Explanation :
    The world’s largest capstone has been discovered by the Archaeology Department of Telangana on March 21, 2017, after excavating an ancient human burial site in Narmeta village, Siddipet district. The capstone weighing 40 tonnes was so huge that required large crane to lift it. The Telangana Archeological Department will now undertake DNA testing of various artefacts that have been discovered at this site.

  6. What is the rank of HDFC’s MD, Aditya Puri in the 2017 World’s 30 Best CEOs List?
    A.15
    B.23
    C.28
    D.30
    Answer – B.23
    Explanation :
    Aditya Puri, HDFC Bank Managing Director has made it to the list of the world’s 30 best chief executive officers (CEO), published by American financial magazine Barron’s. The 66-year-old Puri has been placed at 23rd position in the list beating social media giant Facebook’s CEO Mark Zuckerberg who is listed on the 30th spot. The top position has been secured by Mary Barra of General Motors, Gary Dickerson of Applied Materials is on the second spot, Stephen Hemsley on third.

  7. Bangladesh observed its ___________ Independence Day on March 26, 2017.
    A.47
    B.46
    C.45
    D.48
    Answer – A.47
    Explanation :
    Bangladesh observed its 47th Independence Day on March 26, 2017 to commemorate the country’s declaration of independence from Pakistan in 1971. The day is a memorial to the deaths of millions of civilians and valiant freedom fighters who died in the 1971 Bangladesh Liberation War. To mark the occasion, President Abdul Hamid and Prime Minister Sheikh Hasina paid their tributes to the martyrs of the Liberation War by placing wreaths at the National Memorial.

  8. Which e-commerce firm is set to acquire eBay India’s operations as part of its latest funding round?
    A.Amazon
    B.Snapdeal
    C.Flipkart
    D.Jabong
    Answer – C.Flipkart
    Explanation :
    India’s largest online retailer Flipkart is planning to acquire eBay India’s operations as part of its latest capital raising programme of $2billion. The move is an effort of the e-commerce firm to strengthen its position against the rising threat from the global competitors such as Amazon and China’s Alibaba. For Flipkart, the latest fund raising will see Chinese internet company Tencent infusing over $500 million along with eBay and Microsoft.

  9. What will be the new name of the Central Board of Excise & Customs (CBEC) after the GST tax regime comes into effect?
    A.Central Board of Indirect Taxes
    B.Central Board of Indirect Taxes & Duties
    C.Central Board of Direct Taxes & Customs
    D.Central Board of Indirect Taxes & Customs
    Answer – D.Central Board of Indirect Taxes & Customs
    Explanation :
    The Central Board of Excise & Customs (CBEC) is to be renamed as Central Board of Indirect Taxes & Customs (CBIC) under the new regime of GST which is to be rolled out from July 1. It has been approved by our Finance minister Arun Jaitely. In addition to that existing training establishment, to be renamed as National Academy of Customs, Indirect Taxes and Narcotics will have an all-India presence, to enable capacity building to the employees of the indirect tax administration of the Centre as well as of the State Government.

  10. How much amount of penalty has been imposed on Coal India Limited by the Competition Commission of India for misconduct of agreement in fuel supplies?
    A.Rs. 591 crore
    B.Rs. 600 crore
    C.Rs. 455 crore
    D.Rs. 395 crore
    Answer – A.Rs 591 crore 
    Explanation :
    The Competition Commission of India (CCI) imposed a penalty of Rs 591 crore which is a well reduced fine over Coal India Ltd for its misconduct of agreement in fuel supplies. The complaints were filed against Coal India and its three subsidiaries—Mahanadi Coalfields Ltd, South Eastern Coalfields Ltd and Western Coalfields Ltd by Maharashtra State Power Generation Co. Ltd and Gujarat State Electricity Corp. Ltd. CCI also added that Coal India did not finalize the terms and conditions of Fuel Supply Agreement (FSA) through a mutual bilateral process.

  11. The Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA) has approved loan worth Rs _______ crore for clean energy project in India for the financial year 2017-18.
    A.Rs. 17000 crore
    B.Rs. 15000 crore
    C.Rs. 13000 crore
    D.Rs. 20000 crore
    Answer – C.Rs. 13000 crore
    Explanation :
    Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA) will sanction a loan worth 13K Crore Rupees for clean energy projects in FY18, which plays the major role in reducing the pollution in India. The government of India is aiming at adding around 15 to 16 GW of clean energy projects, including solar and wind. The total credit market size for clean energy project is around 65K crore rupees. The loan which is to be sanctioned by IREDA accounts around 20 percent of market share.

  12. Based on the report by Centre for Asia Pacific Aviation for the year 2016, what is the rank on India in terms of domestic passengers traffic?
    A.Second
    B.Third
    C.Fifth
    D.Sixth
    Answer – B.Third
    Explanation :
    India which is rising high in the field of aviation now attained a still higher position by pushing Japan back, achieving a 3rd spot in domestic air traffic behind USA and China. USA topped the list with 719 million passengers in 2016, which is followed by China with 436 million passengers. India attained 3rd spot with 100 million passengers in 2016. India pushed back Japan which had only 97 million passengers last year. These reports are prepared by aviation think-tank Centre for Asia Pacific Aviation (CAPA).

  13. The new Chief Minister of Uttar Pradesh has announced to provide 24*7 power supply  to 4 cities of the state by 2019. Which city is not included in the initiative?
    A.Varanasi
    B.Allahabad
    C.Mathura
    D.Ayodhya
    Answer – B.Allahabad
    Explanation :
    The four holy cities of Hindus namely Ayodhya, Mathura, Varanasi and Gorakhpur in Uttar Pradesh are to be provided with 24*7 power supply on the event of its chair took by Yogi Adityanath, Chief Minister of UP.. He also assured that the state will be given a 24*7 power supply by 2019. This move is made for the welfare of the pilgrims visiting these holy places. In addition to that, the families that are coming under Below Poverty Line (BPL), are to be provided with free electricity.

  14. The 105th Indian Science Congress will be held in which Indian University?
    A.Cochin University of Science and Technology
    B.Hans Raj College, Delhi
    C.Guru Jambheshwar University of Science and Technology, Hisar
    D.Osmania University (OU), Hyderabad
    Answer – D.Osmania University (OU), Hyderabad 
    Explanation :
    As per the information given by the officials of Indian Science Congress Association (ISCA), 105th Indian Science Congress is to be hosted by Osmania University (OU), Hyderabad from January 3 to 7 next year. This is the sixth time; Osmania University (OU) will be hosting this congress. In the mean time, University is celebrating its centenary (100th) this year. The reason for conducting this congress is to make advancement of science in India and raise funds for the promotion of it.

  15. In which of the given states, the Employees State Insurance Corporation (ESIC) launched Mobile Clinic Services on March 26, 2017?
    A.Andhra Pradesh & Telengana
    B.Kerala & Tamil Nadu
    C.Telangana & Karnataka
    D.Odisha & Andhra Pradesh
    Answer – A.Andhra Pradesh & Telengana
    Explanation :
    Andhra Pradesh and Telengana get India’s first Mobile Clinic Service which is launched by Employees State Insurance Corporation (ESIC). This service is flagged off by The Union Minister for Labor and Employment, Bandaru Dattareya. According to the information provided by the minister 13 mobile clinics have been launched initially and among them 8 clinics would serve in Telanagana while 5 clinics would serve in Andhra Pradesh.

  16. Which of the given has been made mandatory by the Centre to get a new mobile phone connection?
    A.PAN Card
    B.Aadhaar Card
    C.Jan Dhan Account
    D.Voter ID
    Answer – B.Aadhaar Card
    Explanation :
    After the move by government of India to make Aadhar card get linked with bank accounts through demonetization and opening of Jan Dahn accounts, it has made an another move to make Aadhar card mandatory for getting new mobile connections. Linking Aadhar card identity with mobile connections makes it important for the people to get their individual Aadhar number, which is a great move by Indian government. By this new move nearly 1.1 billion telecom subscribers will have to go through a new verification exercise and a total of Rs 1 billion amount must be spent by the telecom industries.

  17. The 2017 International Diamond Conference was held in which Indian city?
    A.Pune
    B.New Delhi
    C.Mumbai
    D.Indore
    Answer – C.Mumbai
    Explanation :
    The 2017 International Diamond Conference was held from March 19-20, 2017 at Hotel Hyatt, Mumbai. The two day conclave was organized by Gem and Jewellery Export Promotion Council of India (GJEPC). Aim: Bringing together the leading Miners, Diamantaires, Retailers, Bankers and Analysts from across the globe on a platform to discuss the supply and demand issues faced by the Global Diamond Industry. Theme: Mines to Market 2017

  18. The 2017 National Theatre Festival was held in which Indian state?
    A.Assam
    B.Tripura
    C.Kerala
    D.Gujarat
    Answer – C.Kerala
    Explanation :
    The National Theatre Festival 2017 was held in Tagore Theatre in Thiruvananthapuram,
    Kerala from March 16-24, 2017. The festival was inaugurated by state Chief Minister Pinarayi Vijayan at Central School Grounds, Attakkulangara on March 16, 2017. The week-long festival was organized by the Information Public Relations Department, Government of Kerala.

  19. Out of 500 cities included in Smart City Mission and Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT),  how many cities have been assigned Credit Ratings which are necessary for issuing municipal bonds for mobilization of resources?
    A.101
    B.94
    C.371
    D.251
    Answer – B.94
    Explanation :
    As insisted by our Minister of Housing and Urban Poverty Alleviation Mr. M.Venkaiah Naidu, 500 cities and towns that account for the 65% of India’s urban population are to be credit rated by Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT). Out of these 500 cities, 94 cities got its rating from AMRUT. Based on the report released by the Minister, 55 out of 94 cities have got Investment grade ratings which account 59% of the rated cities spread across 14 states. These 500 cities are included in Smart city mission.

  20. As a part of government’s effort to boost defence spending, the Hindustan Aeronautics Ltd will manufacture over __________ military helicopters and _____ planes in the upcoming years.
    A.1000; 500
    B.100; 100
    C.1000; 50
    D.1000; 100
    Answer – D.1000; 100
    Explanation :
    In the event to strengthen the Indian Air Defense system, Hindustan Aeronautics Ltd has finalized the major plan to manufacture nearly 1000 military helicopters and over 100 planes in the upcoming years. This will be a major boost to our Make in India campaign. In the next five years, the HAL will also carry out major upgrade of almost the entire fighter fleet of IAF including Su-30MKI, Jaguars and Mirage jets, making them more lethal.

  21. What was the theme of the 2017 International Diamond Conference?
    A.Transparency, Responsibility, Sustainability
    B.Higher Heights in Heels
    C.Mines to Market 2017
    D.Innovation in Diamond Industry
    Answer – C.Mines to Market 2017
    Explanation :
    The 2017 International Diamond Conference was held from March 19-20, 2017 at Hotel Hyatt, Mumbai. Theme: Mines to Market 2017. Smt Nirmala Sitharaman, and Shri. Piyush Goyal, were the chief guests at the event. Various sessions such as “Survival in the Absence of Growth”, Innovation in Stagflation” among others were held as a part of the conclave.