Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : January 7 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 7 2017

  1. How much amount of monetary reward has been announced by the Andhra Pradesh Government for any resident of the state winning Nobel Prize?
    A.Rs. 175 crore
    B.Rs. 150 crore
    C.Rs. 50 crore
    D.Rs. 100 crore
    Answer  – D.Rs. 100 crore 
    Explanation:
    Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu has announced a reward of Rs 100 crore to anybody who becomes a Nobel Prize winner from the state. He announced this reward at the National Children’s Science Congress at Sri Padmavathi Women’s University in Tirupati. Mr.Naidu also felicitated 2015 Nobel Prize Winner for Physics Prof Takaaki Kajita of Japan.

  2. Which States/UT Government has recently launched Good Samaritan Policy for encouraging people to help accident victims?
    A.Puducherry
    B.New Delhi
    C.Gujarat
    D.Andhra Pradesh
    Answer  – B.New Delhi
    Explanation:
    The Delhi government has approved “Good Samaritan Policy’ to encourage people to help accident victims. Delhi government approved ‘Good Samaritan Policy’ under which monetary incentive of Rs 2,000 and appreciation certificate will be given to people who help road accident victims in the national capital.

  3. What is the theme of the 44th New Delhi World Book Fair?
    A.Manushi: Books written on and by women
    B.Towards 100 years of Indian Cinema
    C.Indigenous Voices: Mapping India’s Folk & Tribal Literature
    D.Kathasagara: Celebrating Children’s Literature
    Answer  – A.Manushi: Books written on and by women
    Explanation:
    The 44th edition of the New Delhi World Book Fair, 9-day-long fair, organised by National Book Trust (NBT) in association with India Trade Promotion Organisation (ITPO). Aim: To show and project the diversity of writings by women writers. Theme: ‘Manushi‘, focusing on “writings on and by women”. The fair is inaugurated by Mahendra Nath Pandey, MoS for Human Resource Development (Higher Education) at Pragati Maidan.

  4. Which country has decided to switch off its FM radio network and completely convert to digital signals?
    A.Sweden
    B.Finland
    C.Norway
    D.Germany
    Answer  – C.Norway
    Explanation:
    The Norwegian government will become the world’s first country to shut down its FM network from January 11, 2017 to digital will save money and allow national radio stations to invest more in radio content. FM Radioes are replaced with Digital Audio Broadcasting (DAB) technology. Other countries are also considering making a similar shift, including Denmark, Switzerland and the United Kingdom.

  5. Which country is developing the world’s tallest solar tower of about 250 meters?
    A.Israel
    B.Austria
    C.China
    D.Russia
    Answer  –  A.Israel
    Explanation:
    The world’s tallest solar tower is currently being constructed in Israel’s Negev desert. It will be 250 meters (820 feet) tall, is encircled by around 50,000 mirrors called heliostats. Unlike the more common photovoltaic solar panels, which convert sunlight directly into power, the heliostats reflect the sunlight into the tower to heat a boiler, which will produce the steam to spin a turbine to generate electricity. The tower is just one of three power plots in Ashalim, with each plot using a different form of solar technology.

  6. As per the report of CSO, the Gross Domestic Product (GDP) growth of India is estimated at ___________ for FY 17 compared to 7.6 percent in FY 16.
    A.7.6 percent
    B.7.1 percent
    C.7.5 percent
    D.7.3 percent
    Answer  – B.7.1 percent
    Explanation:
    According to the Central Statistical Office data India’s Gross Domestic Product (GDP) growth is estimated at 7.1 per cent in 2016-17 as compared to 7.6 per cent in 2015-16. The CSO’s projection on the per capita net national income during 2016-17 is projected to be 1 lakh three thousand seven rupees displaying an increase of 10.4 per cent as compared to 93 thousand two hundred ninety three during 2015-16 with the growth rate of 7.4 percent.

  7. Who won the winner of 2017 Qatar Open title ?
    A.Rafael Nadal
    B.Roger Federer
    C.Andy Murray
    D.Novak Djokovic
    Answer  – D.Novak Djokovic 
    Explanation:
    Serbian Tennis Ace Novak Djokovic defeated Andy Murray to defend his Qatar Open title, however the Britain star Murray stays at number one in ATP Singles Ranking. Currently Djokovic ranked number two defeated the number one by 6-3 5-7 6-4 which also end the Briton’s winning streak of 28 consecutive ATP Tour matches.

  8. Recently US lady Michelle Obama selected an Indian-American girl for the education campaign ‘Better Make Room’ Student Advisory Board. Name that Indian-American.
    A.Shalini shankar
    B.Niharika Janga
    C.Swetha Prabakaran
    D.Askash Vukoti
    Answer  –  C.Swetha Prabakaran 
    Explanation:
    US First Lady Michelle Obama has selected 16-year-old Indian-American Swetha Prabakaran to serve in the inaugural Student Advisory Board of an education campaign which seeks to provide educational opportunities for teenagers in America. She was chosen for ‘Better Make Room’ campaign’s Student Advisory Board in recognition of her efforts to educate youth in the field of computer sciences.

  9. Name the App launched by IRCTC to book tickets faster.
    A.IRCTC Fast Book
    B.IRCTC Rail Connect
    C.IRCTC Rail Ticket
    D.IRCTC Fast Ticket
    Answer  – B.IRCTC Rail Connect
    Explanation:
    IRCTC Limited will launch a new ticketing App which will have several features added on the existing one for faster booking of tickets. Existing IRCTC Connect will now become IRCTC Rail Connect to facilitate booking of train tickets in a faster and easier way. IRCTC, which handles online train ticket bookings, will formally unveil the IRCTC Rail Connect App.

  10. Name the winner of the 2017 Brisbane International women’s doubles title.
    A.Sania Mirza & Bethanie Mattek-Sands
    B.Ekaterina Makarova &  Sania Mirza
    C.Bethanie Mattek-Sands &  Andreja Klepač
    D.Martina Hingis & Sania Mirza
    Answer  –  A.Sania Mirza & Bethanie Mattek-Sands
    Explanation:
    Tennis Ace Sania Mirza has clinched her first Double’s title of the season 2017, after  she lift the Brisbane International women’s doubles title with her American partner Bethanie Mattek-Sands. However the tennis star has lost her no. 1 ranking on the ATP charts to her partner owing to the victory.

  11. Tata Motors has recently entered into three years partnership with which engine oil firm?
    A.MAK engine oil
    B.Servo engine oil
    C.Castrol engine oil
    D.Gulf engine oil
    Answer  –  C.Castrol engine oil
    Explanation:
    Tata Motors and Castrol entered into three-year strategic partnership agreement for supply of Commercial Vehicle Oils to Tata Motors that will cover over 50 markets including SAARC and ASEAN region, Middle East, Africa, Russia and Latin America. The move will help Tata to expand their international footprint as Castrol with its reputable presence in these markets, will support Tata Motors. 

  12. How much amount has been announced by the Reserve Bank of India to provide to Nepal Rastra Bank in Rs 100 denomination note?
    A.Rs.75 million
    B.Rs.1 billion
    C.Rs. 1.5 billion
    D.Rs. 90 million
    Answer  – B.Rs.1 billion
    Explanation:
    India’s central Bank RBI has decided to provide Rs 1 billion in Rs 100 denomination notes to Nepal Rastra Bank (NRB) to ease the acute shortage of Rs 100 notes faced by the landlocked nation. In the wake of demonetization RBI has asked the NRB to wait till the situation normalizes. RBI provides Rs 6 billion exchange facility to Nepal every year. After the Indian government’s move to demonetize Rs 500 and Rs 1,000 notes the NRB had also lowered exchange limit of Indian banknotes in Nepal.

  13. Government has recently made Aadhaar number mandatory for EPF scheme. What is the deadline to enroll the Aadhaar number for the scheme?
    A.February 1, 2017
    B.March 31, 2017
    C.April 30, 2017
    D.January 31, 2017
    Answer  – D.January 31, 2017
    Explanation:
    Central government has made obtaining an Aadhaar number mandatory for 2.5 crore members of the Employees’ Pension Scheme of 1995, one of the benefits available to Employees’ Provident Fund subscribers. According to a notification from Labour Ministry,those without an Aadhaar number will have to make an application to get enrolled by January 31, 2017.

  14. In order to boost start-up funding, Market regulator SEBI has eased the rules for angel investment. What is the new minimum investment limit set by SEBI?
    A.Rs. 25 Lakh
    B.Rs. 20 Lakh
    C.Rs. 10 Lakh
    D.Rs. 5 lakh
    Answer  –  A.Rs. 25 lakh
    Explanation:
    The Market Watchdog SEBI has released rules allowing foreign fund managers to act as Portfolio Managers under a relaxed regulatory regime. The market regulator has relaxed its rules for investment by angel funds, including permitting them to invest in up to five-year old entities which will boost startup funding. Consequently the lock-in condition has been cut down from 3 years to 1 year for angel funds and their minimum investment threshold has been slashed from Rs. 50 lakh to Rs. 25 lakh.

  15. The Hindustan Zinc Limited (HZL) has got the environmental clearance for its Zawar Mines expansion project in Rajasthan. What is the total cost of the project?
    A.Rs. 1500 crore
    B.Rs. 2000 crore
    C.Rs. 1200 crore
    D.Rs. 1700 crore
    Answer  –  C.Rs. 1200 crore
    Explanation:
    Vedanta Resources subsidiary firm Hindustan Zinc Limited (HZL) has received environment clearance for its Rs. 1,200 crore Zawar Mines expansion project in Rajasthan. The Jaipur based firm which is the world’s second largest zinc producer is mulling to expand the production capacity of Lead-Zinc and ore beneficiation at its Zawar Group of underground mines located in Sarada district.

  16. Name the African-American Astronaut being send to International Space Station for the first time by NASA.
    A.Mae C. Jemison
    B.Jeanette Epps
    C.Joan Higginbotham
    D.Stephanie Wilson
    Answer  –  B.Jeanette Epps 
    Explanation:
    US based aeronautics and aerospace research agency the National Aeronautics and Space Administration (NASA) is sending African-American astronaut Jeanette Epps to the International Space Station for the first time. Epps an aerospace engineer will head to the ISS as a flight engineer in 2018. Her commander will be Andrew Feustel, a veteran astronaut.