Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 3 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 3 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 3 2017

  1. The gross NPAs of the Public Sector Banks was ______ percent of the gross advances made by the bank in the FY 16.
    A.9.83 percent
    B.8.66 percent
    C.9.45 percent
    D.8.42 percent
    Answer – A.9.83 percent
    Explanation :
    As per the data released by the Minister of State for Finance Santosh Gangwar in the Lok Sabha on February 3, 2017,
    Public Sector Banks (PSBs) witnessed a bad loan at 9.83 percent of the gross advances in the financial year (FY) 2015-16, while the bad loans for Private sector banks were capped at 2.70 percent of the advances.

  2. Finance Minister Arun Jaitly introduced which Bill in the parliament on February 3, 2017 that seeks to replace the ordinance on demonetisation promulgated by the government in December 2016.
    A.Superior Bank Notes (Cessation of Liabilities) Bill, 2017
    B.Soft Bank Notes (Cessation of Liabilities) Bill, 2017
    C.Special bank Notes (Cessation of Liabilities) Bill, 2017
    D.Specified Bank Notes (Cessation of Liabilities) Bill, 2017
    Answer – D.Specified Bank Notes (Cessation of Liabilities) Bill, 2017
    Explanation :
    The Specified Bank Notes (Cessation of Liabilities) Bill, 2017 was introduced in the Lok Sabha on February 3, 2017 by the Union Finance Minister Arun Jaitley.The Bill provides for holding, transfer and receiving of old Rs 500 and Rs 1000 currency notes, which were demonetized after November 8, 2016, as a criminal offence and punishable with a minimum fine of Rs 10,000. It seeks to replace the ordinance on demonetization announced by the government in December 2016. Besides, any Ordinance passed by a government should be replaced by appropriate Bill within 42 days of commencement of a session otherwise it will lapse.

  3. Which state has planned to set up ‘Anomaly Committee’ for the implementation of 7th pay commission?
    A.Goa
    B.Andhra Pradesh
    C.Assam
    D.Kerala
    Answer – C.Assam
    Explanation :
    The Assam government on February 3, 2017 announced that it has decided to set up Anomaly Committee to address the grivances of the employees regarding implementation of 7th Pay Commission. The Commission met 107 organisations to take their views before submitting its report to the government. The Assam government has decided to implement the Pay Commission from April 2017.

  4. In collaboration with which country, India has set a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) to accelerate the research and development for epidemics.
    A.Norway
    B.Switzerland
    C.Ireland
    D.Singapore
    Answer – A.Norway
    Explanation :
    A Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) has been set up by India and Norway to speed up the research and development for epidemics. The body was created after the World Health Organization published a document titled ‘An R&D blueprint for action to prevent epidemics- funding and coordination models for preparedness and response’ and asked all the member nations to develop research and development plan to deal with epidemics.

  5. The 21-days Bharat Rang Mahotsav 2017 began in which city on February 1, 2017?
    A.Mumbai
    B.New Delhi
    C.Pune
    D.Bangalore
    Answer – B.New Delhi
    Explanation :
    The 19th edition of Bharat Rang Mahotsav or International Drama Festival of India kicked off on February 1, 2017 in New Delhi. The 21 days annual theatre festival will conclude on February 21, 2017 and would take place at five different cities including New Delhi, Kurukshetra, Pune, Agartala, Hyderabad and Patna during the course of time. The festival would see 94 performances from 12 Countries & 16 Indian States. It is the Asia’s biggest International theatre festival conducted by the National School of Drama. The festival aims to develop theater across the country.

  6. The Centre of Integrative Oncology has been inaugurated in which city on February 3, 2017?
    A.Chennai
    B.Pune
    C.Kolkata
    D.Noida
    Answer – D.Noida
    Explanation :
    The Centre of Integrative Oncology (CIO) was inaugurated by Dr. Saumya Swaminathan, Secretary, Department of Health Research, Ministry of Health & Family Welfare & Director General, Indian Council for Medical Research and Shri Ajit M. Sharan, Secretary, Ministry of AYUSH at the National Institute of Cancer Prevention and Research  (NICPR) at Noida on the 3rd  February, 2017. The aim of the CIO is to build collaborations in the areas of cancer prevention, research and care in an integrated approach involving both modern and traditional medicine.

  7. With which country, India signed an MoU on February 2, 2017 for technical cooperation in rail sector with emphasis on safety operation?
    A.France
    B.Germany
    C.Italy
    D.Norway
    Answer – C.Italy
    Explanation :
    The Union Ministry of Railways has signed an MoU with an Italian Firm Ferrovie Dello Stato Italiane Group (FS Group) for technical cooperation in rail sector on February 2, 2017 with focus on safety operations. The main aim of the MoU is cooperation in safety audit of Indian Railways, measures required for enhancing safety in train operation, Assessment and certification of advanced technology based safety products and systems to Safety Integrity Level (SIL4), Training and competency development with focus of safety, Modern trends in Maintenance and diagnostic etc.

  8. Centre has decided to set up smart fencing at which of the following international borders to strengthen the security system?
    A.India – China International Borders
    B.India-Nepal International Borders
    C.India-Pakistan International Borders
    D.India-Myanmar International Borders
    Answer – C.India-Pakistan International Borders
    Explanation :
    One of the India’s international border, 3,323-km-long India-Pakistan border runs through four states, Jammu and Kashmir , Rajasthan, Punjab and Gujarat .will have smart fencing soon said by Minister of State for Home Kiren Rijiju on February 3, 2017. The fencing method will have a multi-tier security system in case of any infiltration bid or attempts to cut the fence, security personnel will get an alarm.

  9. The Right to Information (RTI) Act of which country came into force on February 3, 2017?
    A.Iran
    B.Nepal
    C.Bangladesh
    D.Sri Lanka
    Answer – D.Sri Lanka
    Explanation :
    Right to Information (RTI) Act has come into effect in Sri Lanka from February 3, 2017. RTI was one of the major announcements made by the present Sri Lankan government ahead of the 2015 election. RTI Commission which comprises of 5 persons namely Mahinda Gammanpila, Kishali Pinto-Jayawardena, S. G Punchihewa, Judge A. W. A. Salam and Dr. Selvy Thiruchandran , is vested with a variety of powers and is responsible for ensuring people can utilize the Right to Information effectively.

  10. The Brand Finance Global 500 Rankings 2017 features which Brand on the top position?
    A.Flipkart
    B.Google
    C.Amazon
    D.Apple
    Answer – B.Google
    Explanation :
    In the latest Global 500 rankings of most valuable and powerful brands across the globe, Sundar Pichai’s Google has surpassed Apple to achieve the top position. The Brand Finance Global 500 list published on February 2, 2017 had featured Apple as the top brand for continuous five years.This is for the first time since 2011 that Google has been placed at the top spot. The third place has been occupied by Amazon. The ranking is based upon factors such as marketing investment, familiarity, loyalty, staff satisfaction and corporate reputation.

  11. Who has been sworn in as the new US secretary of state on February 1, 2017?
    A.Adam Szubin
    B.James Mattis
    C.Rex Tillerson
    D.Kevin Haugrud
    Answer – C.Rex Tillerson
    Explanation :
    Former Exxon Mobil Chief Executive Rex Tillerson(64) has taken the oath of office as US secretary of state by Vice President Mike Pence in the presence of President Donald Trump in the White House’s Oval Office. Rex’s appointment is confirmed by the Senate after he secured 43 votes out of 56. He is supported by Republican party but opposed by Democratic lawmakers in the Senate, who raked up his ties with Russia and President Vladimir Putin.

  12. Name the India’s first ever online exhibition gateway launched by LIQVD ASIA in collaboration with iKarmik.com?
    A.ExFirst.com
    B.Exhibit.com
    C.Exhibition.com
    D.FirstEx.com
    Answer – A.ExFirst.com
    Explanation :
    LIQVD ASIA, a digital marketing agency, launched India’s First Ever Online Exhibition gateway – ExFirst.com in collaboration with iKarmik.com. It will be an open platform where an exhibition from any industry can be conducted by any organization

  13. Who among the given has been appointed as the whole time director of IBBI on February 3, 2017?
    A.Suman Saxena
    B.Navrang Saini
    C.Mukulita Vijaywargiya
    D.All the above
    Answer – D.All the above
    Explanation :
    Former Deputy CAG Suman Saxena, Mukulita Vijaywargiya and Navrang Saini have been appointed as whole-time members for 5 years or or till completion of 65 years in Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) on February 3, 2017.

  14. The scientists have found which fruit to be hazardous to health if its intake is followed by skipping the evening meal?
    A.Litchi
    B.Strawberry
    C.Melon
    D.Guava
    Answer – A.Litchi
    Explanation :
    A team of Scientists from the United States and India in a study found that consuming litchi and then skipping the dinner can cause a very low blood glucose level, lower than 70 mg/dL, which may eventually lead to death especially in children. The study was published in the Journal Lancet Global Health. The group of scientist made the study after over 100 children from the northern India’s Muzaffarpur, Bihar died mysteriously after eating litchi’s  and skipping the evening meal.

  15. The scientists have found the evidence of existence of a lost continent in which of the following oceans?
    A.Atlantic Ocean
    B.Arctic Ocean
    C.Indian Ocean
    D.Pacific Ocean
    Answer – C.Indian Ocean
    Explanation :
    Scientists from University of the Witwatersrand, South Africa have found a small continent submerged deep under the Indian Ocean that was once located between India and Madagascar. The team of scientist lead by Lewis Ashwal noticed strong gravitational fields in some parts of the Indian Ocean than others due to thicker crusts in some areas of the ocean especially in Mauritius.

  16. India outclassed which country to win the 18th Asian Junior Team Squash Championship 2017 in Hong-Kong on February 2, 2017?
    A.Korea
    B.Pakistan
    C.Iran
    D.France
    Answer – B.Pakistan
    Explanation :
    Indian Squash Team outclassed Rival Pakistan 2-0 in the lost in the second round match of Pool A at the 18th Asian Junior Team Squash Championship 2017 in Hong-Kong on February 2, 2017. Earlier in the Day India beat Iran 3-0 while Pakistan beat Korea 3-0. In the first match Indian Senthilkumar Velaven beat Pakistan’s Mehran Javed 3-1 and I the second round Abhay Singh outclassed Abbas Zeb 3-0 to clinch the tournament.

  17. Who has won the 2017 Indian National Snooker Championship title on February 2, 2017?
    A.Ashutosh Pandey
    B.S. Srikrishna
    C.Pankaj Advani
    D.Sandeep Gulati
    Answer – C.Pankaj Advani
    Explanation :
    Indian cueist Pankaj Advani clinched his 29th Indian National Snooker Championship title on February 2, 2017 at the PYC Hindu Gymkhana, Pune. The World Champion defeated Pandurangaiah of Railways 6-0 in a one-sided final. With this win, Advani has become the only Indian player to win all the national titles in both the long and short formats of snooker, 6-red Snooker and 15-red Snooker.

  18. As per the latest ICC ranking, what is the rank of Indian batsman Virat Kohli in the T20 International?
    A.Second
    B.First
    C.Third
    D.Fourth
    Answer – B.First
    Explanation :
    As per the latest ICC Ranking of the Men’s batting, Virat Kohli is still on the top spot with 799 points. He is followed by Aaron Finch of Australia at second position with 771 points and Glenn Maxwell of Australia is third. Virat is ranked Second in Tests and Third in ODIs. This makes him the only Indian batsman to be raked in top five among all formats. Among the T20 Team Ranking, India stood at second spot with a rating of 124. New Zealand was first and West Indies at third.

  19. Asim Basu who passed away on February 1, 2017 was as renowned personality of which field?
    A.Theatre
    B.Business
    C.Journalist
    D.Politics
    Answer – A.Theatre
    Explanation :
    Eminent stage craft director, theatre personality, actor, director, artist, painter and writer Asim Basu passed away in Bhubaneswar, Odisha. He was 82. Basu is well known for his beautiful and graphic stage craft direction and he has received the state Sangeet Natak Akademi Award in 1998. He had acted in some Odia films and directed a few plays.

  20. RBI allowed NRIs access to ETCD on February 2, 2017 to hedge their currency risk. Expand ETCD.
    A.Electronic Common Technical Document
    B.Equity Traded Currency Denomination
    C.Education Training & Career Development
    D.Exchange Traded Currency Derivatives
    Answer – D.Exchange Traded Currency Derivatives
    Explanation :
    The Reserve Bank of India (RBI) on February 2, 2017 permitted the NRIs to have access to the Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) market. This will enable the NRIs to hedge the currency risk due to making investment in India. Till date NRIs were allowed to hedge their currency risk through Over-The-Counter (OTC) transaction with the Authorized Dealer (AD) banks. Access to ETCD market will provide them an additional hedging option though subjected to certain conditions.