Current Affairs PDF

Current Affairs Quiz: August 16 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 16 2019

  1. Name the multilateral naval exercise, which is to be hosted by Indian Navy in March, 2020 .
    1) IBSAMAR
    2) SIMBEX
    3) MILAN
    4) INDRA
    5) None of these
    Answer – 3) MILAN
    Explanation:
    The Indian Navy is to host the multilateral naval exercise named ‘MILAN‘ for the year 2020 in the month of March. The announcement for this exercise was made by Vice Admiral Atul Kumar Jain, Flag Officer Commanding-in-Chief of the Eastern Naval Command (ENC) at the INS(Indian Navy Ship) Circars Parade Ground in the ENC on the occasion of 73rd Independence day.

  2. Where will the multilateral naval exercise named ‘MILAN‘ to be held in March, 2020?
    1) Visakhapatnam
    2) Kolkata
    3) Mumbai
    4) Chennai
    5) None of these
    Answer – 1) Visakhapatnam
    Explanation:
    The Indian Navy is to host the multilateral naval exercise named ‘MILAN‘ at Visakhapatnam for the year 2020 in the month of March.

  3. Where was the World’s 1st museum dedicated to the life of Sri Chaitanya Mahaprabhu opened ?
    1) Kochi, Kerala
    2) Mumbai, Maharashtra
    3) New Delhi, Delhi
    4) Kolkata, West Bengal
    5) None of these
    Answer – 4) Kolkata, West Bengal
    Explanation:
    On August 13, 2019, West Bengal Chief Minister(CM),Mamata Banerjee has opened the World’s 1st museum dedicated to the life of a 16th-century saint and social reformer, Sri Chaitanya Mahaprabhu, designed by the National Council of Science Museums (NCSM) in Kolkata, West Bengal.

  4. Where was the 5th BRICS Minister of Environment Meeting held ?
    1) New Delhi, India
    2) Sao Paulo, Brazil
    3) Beijing, China
    4) Moscow, Russia
    5) None of these
    Answer – 2) Sao Paulo, Brazil
    Explanation:
    On August 16, 2019, 5th BRICS Minister of Environment Meeting held in Sao Paulo, Brazil, which was preceded by the 2-day meeting of BRICS Joint Working Group on Environment.

  5. Who led the Indian delegation to Sao Paulo, Brazil for the 5th BRICS Minister of Environment Meeting?
    1) Dharmendra Pradhan
    2) Rajnath Singh
    3) Prakash Javadekar
    4) Ravi Shankar Prasad
    5) None of these
    Answer –  3) Prakash Javadekar
    Explanation:
    The Indian delegation was led by Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Shri Prakash Javadekar.The Ministers of BRICS countries underlined the” Partnership on Urban Environmental Sustainability Initiative (PUESI)” for sharing knowledge & experience on major issues such as waste management, cogeneration, reverse logistics, sanitation, urban air quality, urban green areas.

  6. What is the Gross Domestic Product(GDP) of India for the FY2020 as per the Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) ?
    1) 6.2 %
    2) 6.5 %
    3) 6.3 %
    4) 6.4 %
    5) None of these
    Answer – 1) 6.2 %
    Explanation:
    On August 16,2019 , According to a recent report of Australia and New Zealand Banking Group (ANZ), India’s GDP (gross domestic product) growth expected to grow by 6.2 % in 2019 (FY-Fiscal Year 2020) It revised downwards its outlook for FY20 from 6.5% due to sluggish domestic demand, slowing down of Industry figures.

  7. Which became the first Indian Airline to fly over Zero Degree North Pole?
    1) SpiceJet
    2) Air India Express
    3) IndiGo
    4) Air India
    5) None of these
    Answer – 4) Air India
    Explanation:
    On August 15, 2019, Air India hoisted its Boeing 777 aircraft (Delhi-San Francisco flight AI-173 ) over the zero degree North Pole and became the first Indian airline to operate commercial flights overflying polar region. It usually overflies the Atlantic or the Pacific ocean. Flying over the North Pole saved fuel and time.

  8. Who was awarded with Kirti Chakras posthumously,(one who died in a gunfight with terrorists in Jammu and Kashmir in 2018) during Independence day 2019?
    1) Mahesh Kumar
    2) Prakash Jadhav
    3) Jaimal Singh
    4) Manoja Kumar Behera
    5) None of these
    Answer – 2) Prakash Jadhav
    Explanation:
    Prakash Jadhav of the Rashtriya Rifles (posthumously) and Harshpal Singh, Dy Commandant of Central Reserve Police Force (CRPF) were awarded Kirti Chakras 2019.

  9. Name the military personnel, who was awarded with the Vir Chakra 2019 on Independence day 2019 .
    1) Maheshkumar Bhure
    2) Ajveer Singh Chauhan
    3) Abhinandan Varthaman
    4) Amit Singh Rana
    5) None of these
    Answer – 3) Abhinandan Varthaman
    Explanation:
    Wing Commander of Indian Air Force (IAF) Abhinandan Varthaman, who downed an enemy jet during an aerial combat with Pakistan in February 2019 and was held captive for 3 days, was conferred the Vir Chakra 2019, India’s third-highest war time gallantry medal.

  10. Who was awarded with Nao Sena Medals 2019 on Independence Day, 2019 ?
    1) Naveen Thapa
    2) Amit Ranjan
    3) Rahul Basoya
    4) Shashank Singh
    5) None of these
    Answer – 1) Naveen Thapa
    Explanation:
    Naveen Thapa won Nao Sena Medal 2019.He is one among the five medal winners.
    Awardees: Following are the awardees:
    [/table]

    S.NO Awardees
    1 Captain Naveen Thapa
    2 Lt Cdr Ruchir Rakesh Khajuria
    3 Takhellambam Rakhesh Singh
    4 Shaminder Singh
    5 Shri Niwas

    [table]


  11. Who was appointed as the Director of National Institute of Health and Family Welfare(NIHFW) for a period of 5 years on August 14, 2019 ?
    1) Balram Bhargava
    2) Randeep Guleria
    3) Arun Singhal
    4) Harshad Pandurang Thakur
    5) None of these
    Answer – 4) Harshad Pandurang Thakur
    Explanation:
    On August 14, 2019, The Appointments Committee of the Cabinet, Government of India(GoI) has made Harshad Pandurang Thakur as the Director of National Institute of Health and Family Welfare(NIHFW) for a period of 5 years. He replaces Shri. Sudhansh Pant.

  12. Name the entity, which was acquired by former Axis Bank chief Dharmesh Mehta along with clutch of investors for an undisclosed amount.
    1) Comfort Securities Limited
    2) IDFC Securities Ltd
    3) Brics Securities Limited
    4) Gigantic Securities Ltd
    5) None of these
    Answer – 2) IDFC Securities Ltd
    Explanation:
    Former Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) of Axis Capital, Dharmesh Mehta and other investors bought 100% stake in IDFC Securities Ltd from IDFC Financial Holding Company (IDFC FHCL) for an undisclosed amount. Both the entities entered into an agreement to sell/acquire the stake.

  13. How much percent of forest wildlife populations have declined since 1970 as per WWF’s “Below the Canopy: Plotting Global Trends in Forest Wildlife Populations” ?
    1) 50%
    2) 45%
    3) 53%
    4) 55%
    5) None of these
    Answer – 3) 53%
    Explanation:
    According to the first-ever global assessment of forest biodiversity, “Below the Canopy: Plotting Global Trends in Forest Wildlife Populations” stated that the number of forest wildlife populations have declined on average by 53% since 1970 due to Habitat loss and degradation, over exploitation and Climate change.

  14. Which organization has released the first-ever global assessment of forest biodiversity, “Below the Canopy: Plotting Global Trends in Forest Wildlife Populations” ?
    1) World Wide Fund for Nature (WWF)
    2) Forest Stewardship Council(FSC)
    3) The Nature Conservancy
    4) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO)
    5) None of these
    Answer – 1) World Wide Fund for Nature (WWF)
    Explanation:
    According to the first-ever global assessment of forest biodiversity, “Below the Canopy: Plotting Global Trends in Forest Wildlife Populations” by World Wide Fund for Nature (WWF), the number of forest wildlife populations have declined on average by 53% since 1970 due to Habitat loss and degradation, over exploitation and Climate change.

  15. Where was the 5th edition of ‘International Army Scout Masters Competition 2019’ held ?
    1) Aurangabad Military Station, Maharashtra
    2) Jabalpur Military Station, Madhya Pradesh
    3) Kanpur Military Station, Uttar Pradesh
    4) Jaisalmer Military Station, Rajasthan
    5) None of these
    Answer – 4) Jaisalmer Military Station, Rajasthan
    Explanation:
    5th edition of ‘International Army Scout Masters Competition 2019’ held in Jaisalmer Military Station, Rajasthan from August 6-14,2019. Indian Army was trained under the aegis of Southern Command.

  16. Which country’s Army team has won the 5th edition of ‘International Army Scout Masters Competition 2019 ?
    1) Kazakhstan
    2) India
    3) China
    4) Russia
    5) None of these
    Answer – 2) India
    Explanation:
    Indian Army team participated for the 1st time& has emerged as the winner among 8 teams in five stages of the 5th edition of ‘International Army Scout Masters Competition 2019’ held in Jaisalmer Military Station, Rajasthan from August 6-14,2019. Indian Army was trained under the aegis of Southern Command.

  17. Where was the UCI (Union Cycliste Internationale) Junior Track Cycling World Championships 2019 held ?
    1) Ankara, Turkey
    2) London, UK
    3) Frankfurt, Germany
    4) Paris, France
    5) None of these
    Answer – 3) Frankfurt, Germany
    Explanation:
    UCI (Union Cycliste Internationale) Junior Track Cycling World Championships 2019 held in Frankfurt, Germany.

  18. Who were all the part of India’s first gold in Men cycling team Category at UCI Junior Track Cycling World Championships 2019 ?
    1) Esow Alben, Ronaldo Singh and Rojit Singh
    2) Bikram Singh, Ronaldo Singh and Rojit Singh
    3) Manjeet Singh, Bikram Singh and Ronaldo Singh
    4) Sanuraj Sanandaraj, Bikram Singh and Ronaldo Singh
    5) None of these
    Answer –  1) Esow Alben, Ronaldo Singh and Rojit Singh
    Explanation:
    Cyclists Esow Alben, Ronaldo Singh and Rojit Singh of India won the first cycling gold by defeating Australia in men’s team sprint event at UCI (Union Cycliste Internationale) Junior Track Cycling World Championships 2019 held in Frankfurt, Germany. Bronze was won by Great Britain. The event was held from August 14-18, 2019.

  19. Which football club won the first UEFA (Union of European Football Associations ) Super Cup that held in Istanbul, Turkey ?
    1) Arsenal
    2) Manchester City
    3) Chelsea
    4) Liverpool
    5) None of these
    Answer – 4) Liverpool
    Explanation:
    On August 15, 2019, Football club, Liverpool produced their best to win the 44th UEFA Super Cup 2019 by beating Chelsea with 5–4 on penalties at the Vodafone Park, Istanbul, Turkey.UEFA Super Cup 2019.It was the first UEFA (Union of European Football Associations ) Super Cup& It was Liverpool’s 4th Super Cup victory with the previous victories in the year of 2005, 2001& 1977.

  20. Name the Dutch Princess and youngest sister of former Queen of the Netherlands- Beatrix, who passed away recently .
    1) Margaret
    2) Christina
    3) Odette
    4) Grace Kelly
    5) None of these
    Answer – 2) Christina
    Explanation:
    On August 16, 2019, The youngest sister of former Queen of the Netherlands- Beatrix, Dutch Princess Christina, aged 72, passed away after a battle with bone cancer at the Noordeinde Palace in The Hague, Netherlands.Dutch Princess Christinai. She was born on February 18, 1947 at Soestdijk Palace, Netherlands. Former Queen Beatrix had reigned as the Queen of the Netherlands from 30 April 1980 until her abdication on 30 April 2013.

  21. VB Chandrasekhar passed away recently, he was associated with which sport ?
    1) Tennis
    2) Badminton
    3) Cricket
    4) Football
    5) None of these
    Answer – 3) Cricket
    Explanation:
    Former opening batsman of India, VB Chandrasekhar, popularly known as VB, died at the age of 57 at his house in Chennai, TamilNadu. The death is suspected to be suicide as he was found hanging at his home. The former cricketer owned “V B Kanchi Veerans” team in the TamilNadu Premier League. He invested Rs.3 crores in the Kanchi Veerans. it is expected that financial burdens and liabilities were the reasons for his death. He served as a national selector from 2004-2006 after retirement and coached the Tamil Nadu team during the 2012-13 season.

  22. Name the author of the book titled ‘Kashmir’s untold story: Declassification’ which portrays the time of political and geographical consolidations of Jammu & Kashmir(J&K), beginning from the era of Maharaja Gulab Singh till the present day.
    1) Iqbal Chand Malhotra
    2) Maroof Raza
    3) G D Bakshi
    4) Both 1 and 2
    5) Both 2 and 3
    Answer – 4) Both 1 and 2
    Explanation:
    Book titled ‘Kashmir’s untold story: Declassification’ by Bloomsbury publishers was announced on August 14, 2019. The book portrays the time of political and geographical consolidations of Jammu & Kashmir(J&K), beginning from the era of Maharaja Gulab Singh till the present day.Kashmir’s untold story-Declassified.The book is authored by Delhi- based filmmaker Iqbal Chand Malhotra and defence analyst Maroof Raza. The book will be released on September 18, 2019.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Expand IAMAI ?
    Answer – The full form of IAMAI is Internet and Mobile Association of India
    Explanation:
    Challenging a Reserve Bank of India (RBI) circular prohibiting banks and financial institutions from providing services in relation to cryptocurrencies, the Internet and Mobile Association of India (IAMAI) told the Supreme Court that the RBI did not have the authority to place a ban when there was no legislative policy in place for virtual currencies.

  2. Who is the President and CEO of World Wide Fund(WWF) ?
    Answer –  Carter Roberts

  3. Buxa National Park is located in which state ?
    Answer –  West Bengal

  4. What is the Capital and Currency of Brazil ?
    Answer – Capital: Brasilia & Currency: Brazilian real

  5. Where is the headquarter of IDFC Securities Ltd located ?
    Answer –  Mumbai