Current Affairs PDF

Current Affairs Quiz: 15 April 2021

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 15 April 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs April 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 15 April 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

    1. Which organisation launched “Poshan Gyan”, a website with a collection of materials for tackling the challenges in 14 thematic areas of health & nutrition?
      1) Indian Council of Medical Research
      2) National Informatics Centre
      3) Department of Health Research
      4) NITI Aayog
      5) Ministry of Women & Child Development
      Answer-4) NITI Aayog
      Explanation:
      NITI Aayog launched the Website ‘Poshan Gyan’ which is a National Digital Repository on Health & Nutrition. It has been developed in collaboration with Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF) & Centre for Social and Behaviour Change (CSBC), Ashoka University.
      · It has a collection of communication materials for tackling the challenges in 14 thematic areas of health and nutrition.

    2. In April 2021, German company Bayer signed a Statement of Intent (SoI) with NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM). They will work on innovation towards which sector?
      A) Renewable Energy
      B) Agriculture
      C) Artificial Intelligence
      D) Healthcare
      1) All A, B, C & D
      2) Only B & D
      3) Only A, C & D
      4) Only A & C
      5) Only A, B & C
      Answer-2) Only B & D
      Explanation:
      Bayer, a German life sciences company, signed a Statement of Intent (SoI) for a strategic partnership with Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog to foster Innovation & Entrepreneurship across healthcare & agriculture sectors.
      · It is 1st of a kind collaboration in sectors of agriculture & healthcare between AIM & Bayer.

    3. What is the motto of “Aahaar Kranti”, a new mission launched by the Ministry of Health & Family Welfare in April 2021?
      1) Good Diet-Good Cognition
      2) Yoga for Health – Yoga at Home
      3) Ayurveda for Healthy Life
      4) Vaccination for All
      5) Vigilant India, Prosperous India
      Answer-1) Good Diet-Good Cognition
      Explanation:
      Union Minister of Health & Family Welfare, Dr Harsh Vardhan launched a new mission called ‘Aahaar Kranti’. The aim of the mission is to raise awareness of the importance of nutritionally balanced diet & the importance of accessibility to all local fruits & vegetables.
      · The motto of the Mission is Uttam Aahaar Uttam Vichaar or ‘Good Diet-Good Cognition’.
      · The programme will focus on training teachers who will eventually pass on the message to students, their families and finally society at large.

    4. ______________ district & ______________ state secured the top positions for successful implementation of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) during FY 2020-21.
      1) Jamnagar, Gujarat
      2) Jamnagar, Chhattisgarh
      3) Udhampur, Gujarat
      4) Bhavnagar, Gujarat
      5) Udhampur, Chhattisgarh
      Answer-5) Udhampur, Chhattisgarh
      Explanation:
      Udhampur district of Jammu & Kashmir (J&K) UT bagged the top position at National level for successful implementation of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY). It has constructed roads of length 560.49 km during the FY 2020-21.
      • Chhattisgarh bagged the 1st place among all states/UT for developing the highest road length under PMGSY. It was followed by Uttarakhand and J&K.

    5. Which bank provided a loan worth Rs. 600 crores to National Cooperative Development Corporation (NCDC) in April 2021?
      1) International Investment Bank
      2) JPMorgan Chase
      3) Deutsche Bank
      4) Asian Development Bank
      5) International Monetary Fund
      Answer-3) Deutsche Bank
      Explanation:
      On April 13, 2021, National Cooperative Development Corporation (NCDC) made a deal with Deutsche Bank AG, a German Investment Bank to avail a loan for €68.87 million (around Rs 600 crore) to finance the development work of cooperatives across India.
      · NCDC will use the amount to provide easier credits to Farmers and FPOs.

    6. What is a Sandbox & What was the extension given to it by IRDAI in April 2021?
      1) Testing Environment, 5 years
      2) Investment Scheme, 2 years
      3) Reinsurance Agreement, 5 years
      4) Reinsurance Agreement, 6 months
      5) Testing Environment, 2 years
      Answer-5) Testing Environment, 2 years
      Explanation:
      IRDAI has extended the validity of the Regulatory Sandbox for 2 years.
      This extension of the time period will enable the applicants to complete their existing sandbox experiments and new sandbox proposals also will be allowed.
      ‘Sandbox’ is a framework set up by a regulator that allows FinTech startups and other innovators to conduct live experiments in a controlled environment under a regulator’s supervision.

    7. Which organisation developed the “National Nursery Portal” which will connect Nursery operators with consumers?
      1) Indian Institute of Horticultural Research
      2) National Horticulture Board
      3) Agri Horticultural Society of India
      4) National Informatics Centre
      5) NITI Aayog
      Answer-2) National Horticulture Board
      Explanation:
      Agriculture Minister Narendra Singh Tomar launched the “National Nursery Portal” which was developed by the National Horticulture Board for connecting Nursery operators with consumers.

    8. Who authored the book, “India’s Power Elite: Class, Caste and a Cultural Revolution”?
      1) Bina Agarwal
      2) Nitin Anant Gokhale
      3) Pulok Chatterji
      4) Vinod Rai
      5) Sanjaya Baru
      Answer-5) Sanjaya Baru
      Explanation:
      India’s famous political commentator, Sanjaya Baru, released his new book “India’s Power Elite: Class, Caste and a Cultural Revolution”. The book discusses the socio-cultural changes that happened in India after the 2014 General Elections.
      Other Books by Sanjaya Baru:
      • The Accidental Prime Minister: The Making and Unmaking of Manmohan Singh
      • 1991: How P.V. Narasimha Rao Made History

    9. When was the International Day for Street Children annually observed?
      1) 10th April
      2) 12th April
      3) 11th April
      4) 14th April
      5) 13th April
      Answer-2) 12th April
      Explanation:
      The International Day for Street Children is annually observed across the globe on 12th April to acknowledge the strength and resilience of the street children across the globe.
      · 2021 theme – Access to Essential Services

    10. Match the following Ministers with their Portfolios held:
      i. Thaawar Chand Gehlot a. Ministry of Commerce and Industry
      ii. Mahendra Nath Pandey b. Ministry of Coal
      iii. Pralhad Joshi c. Ministry of Social Justice and Empowerment
      iv. Piyush Goyal d. Ministry of Skill Development & Entrepreneurship
      1) i-d, ii-a, iii-b, iv-c
      2) i-c, ii-d, iii-b, iv-a
      3) i-b, ii-d, iii-c, iv-a
      4) i-a, ii-d, iii-c, iv-b
      5) i-a, ii-d, iii-b, iv-c
      Answer-2) i-c, ii-d, iii-b, iv-a
      Explanation:

      Minister Portfolio
      Thaawar Chand Gehlot Ministry of Social Justice and Empowerment
      Mahendra Nath Pandey Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
      Pralhad Joshi Ministry of Coal
      Piyush Goyal Ministry of Commerce and Industry