Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Time And Work Set 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Work, which is common for all the competitive exams . We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

  1. A project manager hired 16 men to complete a project in 40 days. However after 30 days he realized that only 4/9 th of the work is complete. How many more men does he need to hire to complete the project on time ?
    A.30
    B.32
    C.44
    D.40
    E.None of these
    Answer – C.44
    Explanation :
    16*30 / 4/9 = M * 10/5/9
    16*30*9/ 4 = M *10*9/5
    1080 = 18M
    M = 1080/18 = 60
    Men required  = 60 – 16 = 44

  2. 20 men can complete a piece of work in 15days and 12 women can complete the same piece of work in 24 days. What is the ratio of amount of work done by 30 men in oneday to the amount of work done by 16 women in 1 day ?
    A.6:7
    B.9:5
    C.7:5
    D.2:7
    E.None of these
    Answer – B.9:5
    Explanation :
    M : W = 30/20*15 : 16/12*24
    = 1/10 : 1/ 18 = 1/5:1/9
    Ratio = 9:5

  3. X alone can do a piece of work in 5 days. Y can do the same piece of work in 4 days. X and Y are assigned to do the work for Rs.5000.They complete the work in 2 days with the help of Z. How much is to be paid to Z ?
    A.Rs.750
    B.Rs.620
    C.Rs.700
    D.Rs.500
    E.None of these
    Answer – D.Rs.500
    Explanation :
    Z’s one day work = ½ – [ 1/5+1/4] = 10-4+5/20 = 1/20
    Ratio = 1/5:1/4:1/20 = 4/20 : 5/20 : 1/20 = 4:5:1
    Z = 5000*1/10 = 500

  4. 9 men and 12 women can complete the job in 12 days.In how many days can 3 men and 4 women finish the same job working together ?
    A.36days
    B.42days
    C.30days
    D.28days
    E.None of these
    Answer – A.36days
    Explanation :
    9m+12w = 1/12
    3m+4w = ?
    3(3m+4w) = 1/12
    3m+4w = 1/36

  5. P takes 6 days less than Q to finish the work individually. If P and Q working together complete the work in 4 days, then how many days are required by Q to complete the work alone ?
    A.7days
    B.10days
    C.5 days
    D.12days
    E.None of these
    Answer – D.12days
    Explanation :
    =1/6 + 1/12
    =2+1/12 =3/12 = 1/4

  6. If  X, Y and Z can complete a work in 6 days. If X can work twice faster than Y and thrice faster than Z, then the no of days Z alone can complete the work is  
    A.22 days
    B.11 days
    C.33days
    D.30days
    E.None of these
    Answer – C.33days
    Explanation :
    1/x+1/2x+1/3x = 1/6
    6+3+2/6x = 6
    11/6x = 6
    X = 11
    Z = 3x = 33

  7. If 20 men can do a piece of work in 42days working 8 hours per day then how many men are required to complete the work, working 5 hours per day in 33 days ?
    A.39
    B.47
    C.32
    D.41
    E.None of these
    Answer – D.41
    Explanation :
    M = 20*42*8/5*33 = 40.72 = 41

  8. Three men, four women and six children can complete a work in 7 days. A woman does double the work a man does and a child does half the work a man does. How many women alone can complete this work in 7 days ?
    A.7
    B.6
    C.8
    D.10
    E.None of these
    Answer – A.7
    Explanation :
    2 men = 1 woman
    1 man =1/2 woman
    3 men =3/2 women
    2 children = 1 man =1/2 woman
    1 child =1/4 woman
    6 children =6/4 =3/2 women
    Now, three men, four women and six children
    =3/2 + 4 +3/2 =3+8+3/2 = 14/2 =  7 women

  9. If A can complete a work in 30 days, B can do the same work in 36 days, If after doing 5 days, leaves the work.Find in how many days B will do the remaining work ?
    A.22days
    B.28days
    C.30days
    D.36days
    E.None of these
    Answer – C.30days
    Explanation :
    A = 1/30, B = 1/42
    6 days work = 5*1/30 = 1/6
    Remaining = 5/6
    B  = 5*36/6 = 30

  10. P is 20 % more efficient than Q, how much time will they working together take to complete a job which P alone could have done in 20 days ?
    A.9 days
    B.11 days
    C.17days
    D.22daya
    E.None of these
    Answer – B.11 days
    Explanation :
    P : Q = 100 : 120
    10/12 = 20/x
    12/10 = x/20
    X = 24
    Q = 1/24 or 20*120/100 = 24
    P+Q = 1/20 + 1/24
    = 24+20/480 = 44/480 = 10.91 = 11 days

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.