Aptitude Questions – Simplification Set 30

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Simplification. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. 572 ÷ 26 x 12 – 232 = 2?
    A. 5
    B. 3
    C. 6
    D. 7
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 5
    Explanation :
    572 ÷ 26 = 22
    22 x 12 = 264
    264 – 232 = 32 = 25
  2. 44000 ÷ 2000 x 400 ÷ 20= ?
    A. 340
    B. 440
    C. 880
    D. 580
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 440
    Explanation :
    (44000 ÷ 2000) x 400 ÷ 20 = 440
  3. [(5√6 + √6) x (16√6 + 9√6)] – 96 = ?
    A. 704
    B. 804
    C. 606
    D. 806
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 804
    Explanation :
    [(5√6 + √6) x (16√6 + 9√6)] – 96
    [√6(5 + 1) x √6(16 + 9)]96
    900 – 96 = 804
  4. (23.1)2 + (48.6)2 – (39.8)2 = 163.84  + ?
    A. 1147.69
    B. 1175.84
    C. 1135.84
    D. 1163.84
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 1147.69
    Explanation :
    533.61 + 2361.96 – 1584.04 = 163.84 + ?
    1311.53 – 163.84 = 1147.69
  5. 3263 × 246 – 18611 = ? + 5883
    A. 897071
    B. 778204
    C. 989090
    D. 797090
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 778204
    Explanation :
    3263 × 246 = 802698
    802698 – (18611 + 5883) = 778204
  6. √7396 x √1296 ÷ √676 = ?
    A. 130
    B. 119
    C. 160
    D. 170
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer –B. 119
    Explanation :
    √7378 = 86; √1296 = 36; √676 = 26
    86 x 36 ÷ 26 = 119
  7. 7000 ÷ 70 * 95 = ? * 20
    A. 475
    B. 380
    C. 640
    D. 720
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 475
    Explanation :
    7000 ÷ 70 x 95 = ? x 20 = 475
  8. 90% of 700 + 50% of 1000 – 170 = ?
    A. 950
    B. 930
    C. 960
    D. 970
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer C. 960
    Explanation :
    = (700 * (90/100) + 1000 * (50/100)) – 170
    = 630 + 500 – 170 = 960
  9. √(72 x 24 x 2 -(11)³ + 68) = ?
    A. 53
    B. 33
    C. 63
    D. 73
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. 33
    Explanation :
    √(2352 – 1331 + 68) = √1089 =33
  10. 35% of √3136 x 5 = ? + 54
    A. 46
    B. 48
    C. 44
    D. 42
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 44
    Explanation :
    (65/100)*56*5 = ? + 54
    98 – 54 = 44
error: Alert: Content is protected !!