Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Number Series Set 57

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 5, 6, 14, 45, 184, ?
    1.927
    2.932
    3.925
    4.918
    5.920
    Answer – 3.925
    Explanation :
    5 * 1 + 1 = 6
    6 * 2 + 2 = 14
    14 * 3 + 3 = 45
    45 * 4 + 4 = 184
    184 * 5 + 5 = 925

  2. 8 4 4 6 12 ?
    1.50
    2.20
    3.90
    4.30
    5.40
    Answer – 4.30
    Explanation :
    8 * 0.5 = 4
    4 * 1 = 4
    4 * 1.5 = 6
    6 * 2 = 12
    12 * 2.5 = 30

  3. 16, 21, ?, 48, 74, 111
    1.32
    2.24
    3.25
    4.33
    5.31
    Answer – 5.31
    Explanation :
    21 – 16 = 5
    31 – 21 = 10
    48 – 31 = 17
    74 – 48 = 26; 10 – 5 = 5; 17 – 10 = 7; 26 – 17 = 9

  4. 8, 9, 15, 32, ?, 250.5
    1.70.5
    2.82.5
    3.68.5
    4.71.5
    5.80.5
    Answer – 2.82.5Explanation :
    8 * 1 + 1 = 9
    9 * 1.5 + 1.5 = 15
    15 * 2 + 2 = 32
    32 * 2.5 + 2.5 = 82.5
    82.5 * 3 + 3 = 250.5

  5. 11, ?, 18, 35, 100, 357
    1.13
    2.15
    3.16
    4.17
    5.12
    Answer – 1.13
    Explanation :
    11 + 1² + 1= 13
    13 + 2² + 1= 18
    18 + 4² + 1= 35……..

  6. 8, 7, 12, ?, 128, 635
    1.42
    2.24
    3.33
    4.24
    5.14
    Answer – 3.33
    Explanation :
    8*1 – 1 = 7
    7*2 – 2 = 12
    12*3 – 3 = 33

  7. 3, 3, 12, 38, 103, ?
    1.232
    2.221
    3.223
    4.227
    5.242
    Answer – 4.227
    Explanation :
    3 + 1³ – 1 = 3
    3 + 2³ + 1 = 12
    12 + 3³ – 1 = 38
    38 + 4³ + 1 = 103

  8. 2, 5, 18, 49, 154, ?
    1.475
    2.470
    3.465
    4.453
    5.455
    Answer – 4.453
    Explanation :
    2 * 3 – 1 = 5
    5 * 3 + 3 = 18
    18 * 3 – 5 = 49
    49 * 3 + 7 = 154
    154 * 3 – 9 = 453

  9. 11, ?, 33, 45, 59, 77
    1.53
    2.25
    3.21
    4.28
    5.21
    Answer – 5.21
    Explanation :
    11*2 – 1 = 21
    21*2 – 11 = 33
    33*2 – 21 = 45

  10. 18, 20, 36, 114, 448, ?
    1.2370
    2.2340
    3.2250
    4.2410
    5.2520
    Answer – 3.2250
    Explanation :
    18 * 1 + 2 = 20
    20 * 2 – 4 = 36
    36 * 3 + 6 = 114
    114 * 4 – 8 = 448
    448 * 5 + 10 = 2250