Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Sufficiency Set 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which are common for all the IBPS, SBI exams, RBI, SSC and other competitive exams. We have included some questions that are repeatedly asked in exams !!!

  1. What is the rate of interest p.c.p.a. ?
    I.The amount doubles itself in 10 years.
    II.The simple interest accrued in 3 years is Rs. 7,000.
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Both I and II are sufficient
    4.Either I or II is sufficient
    5.None of these
    Answer – 1.Only I is sufficient
    Explanation :
    From I
    R = X*100/x*10 = 10%

  2. In a partnership business of A, B and C,what profit did B get at the end of 2 years ?
    I.A and B started the business by investing in ratio 3 : 5
    II.C joined after 6 months with Rs. 4 lakhs
    III. After two years, A’s share in profit was Rs. 90000.
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Only III is sufficient
    4.Both I and III are sufficient
    5.Both I and II are sufficient
    Answer – 4.Both I and III are sufficient
    Explanation :
    From statements I and III we can get the share of B in the profit.
    A:B = 3:5
    3x = 90,000, 5x=1,50,000

  3. What is the speed of boat in still water ?
    I.The boat covers a distance of 30 kms in 6 hours in downstream.
    II.The boat takes 5 hours to cover the same distance in upstream.
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Both I and II are sufficient
    4.Either I and II is sufficient
    5.None of these
    Answer – 3.Both I and II are sufficient
    Explanation :
    From statement I,
    x + y =30/6
    x + y = 5 kmph
    From statement II,
    x – y =30/5
    x – y = 6 kmph
    From combined statements I and II, we can get the required answer.

  4. What is the three digit number ?
    I.The three digit number is divisible by 6.
    II.The first and the third digit is 2.
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Both I and II are sufficient
    4.Either I and II are sufficient
    5.None of these
    Answer – 3.Both I and II are sufficient 
    Explanation :
    2 *2 = 222/6 = 37

  5. What is the population of State ‘P’ ?
    I.After increasing the population of State P by 20% it becomes 1.80 lakhs
    II.Ratio of population of State P to that of State Q is 7 : 8 respectively
    III. Population of State Q is 2 lakhs
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Only III is sufficient
    4.Any two of the three are sufficient
    5.Either only I or II and III
    Answer – 5.Either only I or II and III
    Explanation :
    From statement I,
    Population of State P=(100/120) × 1.80 lakh
    From statements II and III Population of
    State P=(7/8)× 2 lakh

  6. What is the average age of six members M, N, O, P, Q and R ?
    I.Total age of N and R are 16 years
    II.Average age of M,P are 12 years
    III. The sum of ages of O and Q are 62 years
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Only III is sufficient
    4.Any two of the three are sufficient
    5.All I , II, III are needed
    Answer – 5.All I , II, III are needed
    Explanation :
    N+R = 16
    M+P = 24
    O+Q = 62
    Avearge = 16+24+62/6

  7. What is the profit earned by selling a Laptop of Rs. 26,500 ?
    I.The cost price of 5 such Laptops is equal to selling price of 4 such Laptops.
    II.25% profits is earned by selling each Laptop.
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Both I and II are sufficient
    4.Either I or II is sufficient
    5.None of these
    Answer – 4.Either I or II is sufficient
    Explanation :
    From I
    5-4 = Profit = 26500/5 = 5300
    From II
    100/125 *26500 = 21200
    P = 16500-21200 – 5300

  8. What is the perimeter of the rectangular field ?
    I.Area of the field is 80m
    II.Sides of the rectangle are in the ratio 3:2
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Both I and II are sufficient
    4.Either I or II is sufficient
    5.None of these
    Answer – 3.Both I and II are sufficient
    Explanation :
    Lb = 95
    3x*2x = 80
    5x^2 = 80
    X^2 = 16
    X = 4
    3:2 = 12:8
    Now we can find the area

  9. How many marks did A get in Science?
    I.A got 42 marks in English which were half the mark he got in Maths
    II.His Science mark is 13 mark more than the mark he got in maths
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Both I and II are sufficient
    4.Either I or II is sufficient
    5.None of these
    Answer – 3.Both I and II are sufficient
    Explanation :
    Mark in Science = 42/2 = 21+13 = 34

  10. The average salary of 12 teachers of a school is Rs.6500. A group of teachers whose average salary is Rs.7000 leave the school and 2 new teacher joins. What is the average salary of new group of teachers in the school ?
    I.There are 4 teachers in the group which left the school
    II.The salary of new teacher is Rs.3000
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Both I and II are sufficient
    4.Either I or II is sufficient
    5.None of these
    Answer – 3.Both I and II are sufficient
    Explanation :
    12 teachers = 12*6500 = 78000
    4 teachers = 4*7000 = 28000
    8 teachers salary = 50000
    50,000+6,000 = 56,000
    Avg salary = 56,000/10 =5600