Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 75

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for IBPS, SBI, RRB,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Direction: (Q1-5). Refer the table and answer the given questions.

The number of children (in hundreds) participating in various competitions is given below during a period of 7 years.

Years Folk dance Light music Elocution Bharatnatyam Kuchipudi Total
2001 4. 30 6.90 2.10 2.22 20.71
2002 4.9 8.3 5.6 2 23.45
2003 1.43 .91 3.8 2.10 9.72
2004 8 6.23 9.11 30.55
2005 9.76 4.24 6.21 3.51 29.23
2006 6.91 5.32 2.93 31.74
2007 5.19 17.30 10.71 7.21 49.76

  1.  If the total number of students participated in elocution is 3601. What is the difference between total number of students participated in elocution in 2003,2005 and 2002 respectively, and the total number students participated in Kuchipudi over the 7 years.?
    a. 2297
    b. 2497
    c. 2576
    d. 2496
    e. 2498
    Answer – C. 2576
    Total number of students participated in elocution in 2003,2005 and 2002 = 780
    Total number students participated in Kuchipudi over the 7 years = 3356
    Difference = 3356-780 = 2576.

    Years Folk dance Light music Elocution Bharatnatyam

     

    Kuchipudi Total
    2001 4. 30 6.90 2.10 5.19 2.22 20.71
    2002 4.9 8.3 2.65 5.6 2 23.45
    2003 1.43 1.48 .91 3.8 2.10 9.72
    2004 3.19 8 6.23 4.02 9.11 30.55
    2005 9.76 5.51 4.24 6.21 3.51 29.23
    2006 6.91 5.32 9.17 2.93 7.41 31.74
    2007 5.19 17.30 10.71 9.35 7.21 49.76


  2. If the total number of students who participated in Bharatnatyam over the 7 years is 3710, what is the total number of students who participated in folk dance in 2004,2001 and 2007?
    a. 1396
    b. 1523
    c. 1268
    d. 1143
    e. 1438
    Answer – c. 1268
    Total number of students who participated in folk dance in 2004,2001 and 2007 = 319+430+519 = 1268.

  3. What is the ratio of the difference between the number of students participated in elocution in 2002 & 2006 to the number of students participated in Kuchipudi in 2002, if the total number of students participated in elocution is 3601?
    a. 163:50
    b. 81:25
    c. 122:37
    d. 5:2
    e. None of these
    Answer – a. 163:50
    Ratio = (917-265) : 200 = 652 : 200 = 163 : 50.

  4. What is the total number of students participated in Kuchipudi, elocution, folk dance, light music and Bharatnatyam in 2006, 2004, 2001, 2007 and 2002 respectively?
    a. 5073
    b. 4084
    c. 6043
    d. 3093
    e. 5083
    Answer – b. 4084
    Total number of students participated in Kuchipudi, elocution, folk dance,light music and Bharatnatyam in 2006, 2004, 2001, 2007 and 2002 respectively = 741+6.23+430+1730+560 = 4084

  5. What is the difference between total number of students participated in all the items in all the years together and total number of students participated in light music over the 7 years?
    a. 13254
    b. 14875
    c. 14695
    d. 13254
    e. 14235
    Answer – e. 14235
    Total number of students participated in all the items in all the years together = 19516
    Total number of students participated in light music over the 7 years = 5281
    Difference = 14235

II. Study the following diagrams carefully and answer the questions

The students of a class drink different beverages; A, B, and C. A total of 100 students drink A, 150 drink B and 200 drink C.

  1. What is the total number of students in that class?
    a. 300
    b. 450
    c. 320
    d. 420
    e. None of these
    Answer –c. 320
    total number of students in that class = 40+70+100+10+50+30+20 = 320.

  2. What the ratio of males who drink only A to the girls who drink A , B and C?
    a. 25:1
    b. 5:1
    c. 5:3
    d. 1:5
    e. None of these
    Answer –b. 5:1
    Ratio = 25: 5 = 5:1

  3. What is the difference between the total number of boys and girls of that class?
    a. 32
    b. 24
    c. 30
    d. 26
    e. 28
    Answer –d. 26
    Difference = 173 – 147 = 26

  4. What percentage of the total boys drink beverages both A & B ?
    a. 14.94
    b. 13.29
    c. 4.29
    d. 4.62
    e. None of these
    Answer –b. 13.29
    percentage of the total boys drink beverages both A & B = ( 8 + 15) % 173 = 13.29 %

  5. The girls who drink only beverage A forms what percent of the whole class?
    a. 4.21
    b. 4.36
    c. 4.68
    d. 4.86
    e. 4.92
    Answer –c. 4.68
    = 15%320 = 4.68%