Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 73

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for IBPS, SBI, RRB,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Direction: (Q1-5). Refer the table and answer the given questions.
Total Population in Five Cities = 30,00,000

Cities Total Population(In Lakhs) Rural : Urban Male : Female Literate : Illiterate % of Graduate out of total population
Mumbai 6:7 11:7 3:2
Chennai 6.15 7:3 55
Hyderabad 7:3 7:9
Bangalore 4.80 9:7 65
Kolkata 3:5 2:3

  1. The total population of Mumbai and Hyderabad is 12,25,000. The difference between the total population of Mumbai and Hyderabad is 55000. If the Hyderabad has more population than Mumbai then the urban population of Mumbai and Hyderabad together is approximately what percent of total population of these two Cities?
    A.36%
    B.41%
    C.54%
    D.62%
    E.65%
    Answer –B.41%
    Explanation :
    Mumbai + Hyderabad = 12,25,000
    Hyderabad – Mumbai = 55000
    Hyderabad = 640000; Mumbai = 585000
    Urban population of Mumbai and Hyderabad = 7/13* 585000 + 3/10 * 640000 = 507000
    Percentage = (507000 / 12,25,000)*100 = 41%

  2. If the population of Mumbai is 105000 more than Bangalore then approximately, by what percent of urban population of Mumbai less than its Rural population?
    A.15%
    B.17%
    C.25%
    D.28%
    E.None of the Above
    Answer –B.17%
    Explanation :
    Mumbai = 105000 + 480000 = 585000
    Rural Population = 6/13 * 585000 = 270000
    Urban Population = 7/13 * 585000 = 315000
    Percentage  = (Difference / Rural Population)*100 = (45000/ 270000)*100 = 17%

  3. One – fourth of total population of Hyderabad is 1,60,000.  If the total number of Literate in Chennai and Bangalore are 48% and 44% of their population.The total number of literates in these cities is approximately what percentage compared to the total population of the same?
    A.30%
    B.35%
    C.40%
    D.45%
    E.50%
    Answer –D.45%
    Explanation :
    1/4 * Hyderabad = 1,60,000 =>Hyderabad = 6,40,000
    Literate population of Hyderabad  = 7/11 * 6,40,000 = 2,80,000
    Literate population of Chennai  = 295200
    Literate population of Bangalore = 211200
    Total number of Literate = 786400
    Total population of three = 1735000
    Percentage =786400/1735000 * 100 = 45%

  4. What is the sum of male population in Chennai and female population in Bangalore together ?
    A.5,70,000
    B.6,20,500
    C.6,40,500
    D.6,60,000
    E.None of the Above
    Answer –C.6,40,500
    Explanation :
    Sum = 7/10 * 615000 + 7/16 *480000 = 430500+ 210000 = 640500

  5. If the percentage of literate graduates in Hyderabad is 1/5 th of literate graduates in Chennai then what is the difference between the number of literate graduates from Bangalore and Hyderabad?
    A.234550
    B.243550
    C.244350
    D.255340
    E.255550
    Answer –
    Explanation :
    Literate graduates in Hyderabad = 1/5 * literate graduates in Chennai
    Literate graduates in Chennai = 55/100 * 615000 = 338250
    Literate graduates in Hyderabad = 1/5 * 338250 = 67650
    Literate graduates in Bangalore = 65/100 * 480000 = 312000
    Diff = 312000 – 67650 = 244350

Direction: (Q6-10). Refer to the table and answer the given questions.
Total Number of People = 15000

Professions % of People % of Females % of Males
Medical 13 62%
Engineering 58%
Banking 21 52%
Law 9 56%
Teaching 16 65%
Management 54%

  1. If the % of people in Engineering is 9% more than the % of people in Management. What is the difference between the number of males from management and the females from Engineering professions?
    A.242
    B.256
    C.279
    D.285
    E.None of the Above
    Answer –C.279
    Explanation :
    % of People in Management = x ; % of People in Engineering = y
    x + y = 100% -59% = 41%
    x + y = 41
    y – x = 9 => Engineering = 25% ; Management = 16%
    Males from Management = 54/100* 2400 = 1296
    Females from Engineering = 42/100 * 3750 = 1575
    Difference = 1575 – 1296 = 279

  2. If the total % of people in Management Profession is 16%. Then the total number of people in Banking Profession is approximately what percent of the total number of people in Engineering Profession?
    A.65 %
    B.77 %
    C.84 %
    D.92 %
    E.117 %
    Answer –C.84 %
    Explanation :
    Engineering = 100 – Others = 100 – 75 = 25%
    Required Percentage = (21/25)*100 = 84%

  3. What is the ratio of the number of males in banking profession to the number of females in law profession?
    A.11:9
    B.19:55
    C.28:11
    D.7:19
    E.12:29
    Answer –C.28:11
    Explanation :
    Number of males in banking profession = 48/100 * 3150 = 1512
    Number of females in law profession = 44/100 * 1350 = 594
    Ratio = 1512 : 594 = 28:11

  4. What is the difference between the total number of males and the total number of females from all the professions together?
    A.320
    B.360
    C.385
    D.410
    E.None of the Above
    Answer –B.360
    Explanation :
    Total number of Males = 15000*(13*38 + 25*58 + 21*48 + 9*56 + 16*35 + 16*54) / 100 * 100 = 7320
    Total number of Females = 15000 – 7320 = 7680
    Difference = 7680– 7320 = 360 

  5. What is the total number of females in certain professions, where the number of female is more than that of male?
    A.4045
    B.4407
    C.4550
    D.4855
    E.None of the Above
    Answer –B.4407
    Explanation :
    The number of female is more than that of male in Medical, Banking and Teaching.
    Total = 1209+1638+1560 = 4407