Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 66

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I.Study the following information carefully to answer the given question:

Data related to salary structure of 5 individuals from different Organizations in September 2016

Individuals Basic Salary(Rs) Total Allowance(Rs) Total Deduction(Rs.) Net Salary(Rs)
Harish 22000 24500
Manoj 3750 27000
Rajesh 9600 12000 2500 22500
Selva 11520 13200
Tiya 20300 6400

Total Deduction = Provident fund deduction(which is 10% of basic salary)+ other deduction
Net salary = Basic salary + Total allowance – Total deduction

  1. If other deduction of Harish was Rs.4320, what was his net salary ?
    1.Rs.39980
    2.Rs.27560
    3.Rs.32520
    4.Rs.40,500
    5.None of these
    Answer – 1.Rs.39980
    Explanation :
    Total deduction = 2200+4320 = 6520
    Net salary = 22000+24500-6520 = 39980

  2. The basic salary of Selva is what % more than the basic salary of Rajesh ?
    1.13.4%
    2.18.7%
    3.22.5%
    4.20%
    5.None of these
    Answer – 4.20%
    Explanation :
    % = 11520-9600/9600 * 100 = 1920*100/9600 = 20%

  3. If Manoj’s total allowance was Rs.4250 more than his basic salary, what was his total allowance ?
    1.Rs.18100
    2.Rs.16200
    3.Rs.17500
    4.Rs.13740
    5.None of these
    Answer – 3.Rs.17500
    Explanation :
    Total Allowance = x
    Basic Salary = x-4100
    Net Salary = BS+TA-TD
    27000 = x-4250+x-3750
    27000+8000 = 2x
    X = 35000/2 = 17500

  4. If the respective ratio of Provident fund deduction and other deduction of  Selva was  6:11. Find his Other deduction ?
    1.Rs.2212
    2.Rs.1212
    3.Rs.2112
    4.Rs.1222
    5.None of these
    Answer – 3.Rs.2112
    Explanation :
    Provident fund = 10 % of BS
    = 10/100 *11520 = 1152
    1152 /x = 6/11
    X = 1152*11/6 = 2112

  5. The difference between Total Allowance(TA) and Basic salary of Tiya is 2700.Find Tiya’s net salary ?
    1.Rs.32,000
    2.Rs.31,500
    3.Rs.29,500
    4.Rs.25,150
    5.None of these
    Answer – 2.Rs.31,500
    Explanation :
    20300 – 2700 = 17600
    Basic Salary = 17600
    Net salary = 17600+20300 – 6400 = 31500

II.Study the following information carefully to answer the given question:

Line Graph

  1. Number of Project handled by Company BBP decreased by what percentage from 2013 to 2015 ?
    1.12.63%
    2.18.42%
    3.15.23%
    4.16.24%
    5.None of these
    Answer – 2.18.42%
    Explanation :
    2013 = 380
    2015 = 310
    % = 380-310/380 * 100 = 70*100/380 = 18.42%

  2. Out of the total no of projects handled by PPB in 2013 and 2014 together, 20% were Governmental projects. What was the total number of Governmental Projects handled by PPB in 2013 and 2014 together ?
    1.114
    2.132
    3.173
    4.126
    5.None of these
    Answer – 4.126
    Explanation :
    PPB= 2013+2014 = 290+340 = 630
    23% = 630*20/100 = 126

  3. What is the difference between the total no of projects handled by BBP in 2012 and 2013 together and the total number of project handled by PPB in 2011 and 2015 together ?
    1.37
    2.40
    3.52
    4.26
    5.None of these
    Answer – 2.40
    Explanation :
    PPB = 2011+2015 = 150+380 = 530
    BBP = 2012+2013 = 190+380 = 570
    Difference = 570-530 = 40

  4. If the average number of non-governmental projects handled by BBP in 2013 and 2015 is 120. What is the total no of governmental projects handled by the same company in 2013 and 2015 together ?
    1.510
    2.370
    3.450
    4.225
    5.None of these
    Answer – 3.450
    Explanation :
    BBP in 2013 and 2015(Non –Gov) = 2*120 = 240
    2013 and 2015 together = 380+310 = 690
    690-240 = 450

  5. If the no of projects handled by PPB is increased by 15% in 2016 and again increased by 7%. What will be the total no of projects handled by PPB in 2016 ?
    1.410
    2.467
    3.548
    4.601
    5.None of these
    Answer – 2.467
    Explanation :
    2015 =380
    15% increase = 380*115/100 = 437
    7% increase = 437*107/100 = 467.6 = 467.