Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 65

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I.Direction (1-5): Study the following information carefully to answer the given question

For a company ABC Ltd, the turnover(in lakhs) and profitability (in %) are given for the year 2015 for its five products P, Q, R, S and T
Bar Graph

Product Profitability(%)
P
Q 10
R
S 7.5
T 20


Note : Investment + Profit = Turnover

  1. If profit % of R is 5% greater than Q.What is the approximation profit earned by Product R ?
    1.1.5 lakh
    2.3.2 lakh
    3.2.6 lakh
    4.4.3 lakh
    5.None of these
    Answer – 3.2.6 lakh
    Explanation :
    R Profit % = 15%
    Investment = 20/1.15 = 17.4
    Profit = Turnover-profit =20=17.4 = 2.6 lakh

  2. Product P and Product T together enjoys approximately what percentage share of the total Profit(Profit % of P and T are equal) ?
    1.52%
    2.61%
    3.37%
    4.45%
    5.None of these
    Answer – 1.52%
    Explanation :
    Profit of P = 30/1.2 * 20/100 = 5
    Profit of Q = 40/1.1 * 10/100 = 3.6
    Profit of R = 2.6
    Profit of S = 50/1.075*1.75/100 =  3.5
    Profit of T = 60/1.2 *20/100 = 10
    Total Profit = 24.7
    P & T = 5+10/24.7 *100 = 60.72 = 61%

  3. Which Product has contributed the maximum Total earning of ABC Ltd ?
    1.T
    2.S
    3.P
    4.5.None of these
    Answer – 1.T
    Explanation :
    Profit of P = 30/1.2 * 20/100 = 5
    Profit of Q = 40/1.1 * 10/100 = 3.6
    Profit of R = 2.6
    Profit of S = 50/1.075*1.75/100 =  3.5
    Profit of T = 60/1.2 *20/100 = 10

  4. What is the approximate total profit of ABC ltd in the year 2015. ?
    1.22.6 lakh
    2.26.5 lakh
    3.25 lakh
    4.24.7 lakh
    5.None of these
    Answer – 4.24.7 lakh
    Explanation :
    Profit of P = 30/1.2 * 20/100 = 5
    Profit of Q = 40/1.1 * 10/100 = 3.6
    Profit of R = 2.6
    Profit of S = 50/1.075*1.75/100 =  3.5
    Profit of T = 60/1.2 *20/100 = 10
    Total Profit = 24.7lakh

  5. The profit earned by Product Q is Approximately what % of the profit earned by product T ?
    1.17%
    2.36%
    3.27%
    4.31%
    5.None of these
    Answer – 2.36%
    Explanation :
    Profit of Q = 40/1.1 * 10/100 = 3.6
    Profit of T = 60/1.2 *20/100 = 10
    % = 3.6*100/10 = 36%

II.Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions

Candidates who appeared and passed in the Test from 4 different college in eight different yearsTable

  1. Number of candidate who passed in the exam from college Y in the year 2010 is approximately what percent of no of candidate who appeared from college W in 2015 ?
    1.89%
    2.75%
    3.92%
    4.67%
    5.None of these
    Answer – 1.89%
    Explanation :
    Y  – 2010 = 400*100/450 =88.89 = 89%

  2. What was the respective ratio between the no of candidates who appeared from college Z  and the number of candidate who passed in the exam from X in the year 2011 ?
    1.2:3
    2.5:2
    3.4:3
    4.5:3
    5.None of these
    Answer – 2.5:2
    Explanation :
    Z 2011 = 300
    X 2011 =  120
    Z:X = 300:120 = 30:12 = 5:2

  3. In which year was the difference between the no of candidate who appeared and passed in the exam from college Y third lowest ?
    1.2015
    2.2012
    3.2009
    4.2010
    5.None of these
    Answer – 4.2010
    Explanation :
    2009 = 325-284 =41
    2010 = 456-400 =56
    2011 = 350-312 =38
    2012 = 402-217 =185
    2013 = 500-250 =250
    2014 = 225-125 =100
    2015 = 479-379 =100
    2016 = 270-160 = 110

  4. What was the total number of students failed in the exam from College Z in the year 2012 to 2016 ?
    1.494
    2.503
    3.480
    4.472
    5.None of these
    Answer – 1.494
    Explanation :
    390-298 = 92
    475-325 = 150
    235-176 = 59
    410-321 = 89
    320-216 = 104
    Total = 92+150+59+89+104 = 494

  5. In which year % of passed students from college W is lesser than the previous year ?
    1.2012
    2.2014
    3.2013
    4.2016
    5.2011
    Answer – 3.2013
    Explanation :

    2009 110 78 70.9
    2010 320 120 37.5
    2011 256 200 78.1
    2012 327 296 90.52
    2013 430 212 49.3
    2014 208 115 55.3
    2015 450 325 72.2
    2016 230 174 75.7