Current Affairs PDF Sales

GK Quiz: Tiger Reserves in India – Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants

welcome to the  General Knowledge quiz section of  Affairscloud.com.In today’s quiz section we are dealing with the Tiger Reserves in India.Take this quiz and enhance your knowledge.

Click Here to Read Tiger Reserves in India 

  1. Rajaji Tiger Reserve is located in which state ?
    1.Arunachal Pradesh
    2.Maharashtra
    3.Meghalaya
    4.Uttarakhand
    5.None of these
    Answer – 4.Uttarakhand
    Explanation :
    Rajaji Tiger Reserve (earlier Rajaji National Park) is located in the Shivalik range of Himalayas and spread over
    820 kms. It covers a part of over three districts of Uttarakhand: Haridwar, Dehradun and Pauri Garhwal

  2. The Dudhwa Tiger Reserve is a protected area in
    1.West Bengal
    2.Tamil Nadu
    3.Uttar Pradesh
    4.Rajasthan
    5.None of these
    Answer –3.Uttar Pradesh
    Explanation :
    The Dudhwa Tiger Reserve is a protected area in Uttar Pradesh that stretches mainly across the Lakhimpur Kheri and Bahraich districts and comprises the Dudhwa National Park, Kishanpur Wildlife Sanctuary and Katarniaghat Wildlife Sanctuary

  3.  The Tiger reserve located in Tamil Nadu is
    1.Sariska Tiger Reserve
    2.Sathyamangalam Tiger Reserve
    3.Mukundara Hills Tiger Reserve
    4.Pilibhit Tiger Reserve
    5.Sunderbans Tiger Reserve
    Answer – 2.Sathyamangalam Tiger Reserve
    Explanation :
    Sathyamangalam Tiger Reserve is a protected area and tiger reserve along the Western Ghats in the Indian state of Tamil Nadu.

  4. Ranthambore Tiger Reserve lies in which state of India ?
    1.Rajasthan
    2.Kerala
    3.Karnataka
    4.Bihar
    5.None of these
    Answer – 1.Rajasthan
    Explanation :
    Ranthambore Tiger Reserve lies in the eastern part of Rajasthan state in Karauli and Sawai Madhopur districts.

  5. Pench Tiger Reserve is located in which of the following state ?
    1.Haryana
    2.Maharashtra
    3.Assam
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 2.Maharashtra
    Explanation :
    Pench National Park or Tiger Reserve is one of the premier tiger reserves of India and the only one to straddle across two states – Madhya Pradesh and  Maharashtra.

  6. Kanha Tiger Reserve is situated in
    1.Manipur
    2.J & K
    3.Madhya Pradesh
    4.Bihar
    5.None of these
    Answer – 3.Madhya Pradesh
    Explanation :
    Kanha Tiger Reserve, also called Kanha National Park, is one of the tiger reserves of India and the largest national park of Madhya Pradesh

  7. Parambikulam Tiger Reserve is in …………..
    1.Kerala
    2.Tamil Nadu
    3.Telangana
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 1.Kerala
    Explanation :
    Parambikulam Tiger Reserve, which also includes the erstwhile Parambikulam Wildlife Sanctuary, is a 391 square kilometres protected area in Chittur taluk in Palakkad district of Kerala state.

  8. Which Tiger reserve is located in Karnataka ?
    1.Periyar Tiger Reserve
    2.Achanakmar Tiger Reserve
    3.Valmiki Tiger Reserve
    4.Nagarhole Tiger Reserve
    5.None of these
    Answer – 4.Nagarhole Tiger
    Reserve

    Explanation :
    Nagarhole National Park also known as Rajiv Gandhi National Park is also a tiger reserve. The park is located in Karnataka.

  9. Indravati Tiger Reserves is located in which state ?
    1.Jharkhand
    2.Chhattisgrah
    3.Gujarat
    4.Odisha
    5.None of these
    Answer – 2.Chhattisgrah
    Explanation :
    Indravati Tiger Reserves is a Tiger Reserve area in Chhattisgarh

  10. Orang national park is in
    1.Assam
    2.Maharashtra
    3.Tamil Nadu
    4.Andhra Pradesh
    5.None of these
    Answer –1.Assam
    Explanation :
    Assam’s Orang national park, a postcard-size protected area about 150 km from here, has been declared as the tiger reserve