Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 61 [Missing DI]

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

(Q.no: 1-5). Refer to the table and answer the given questions.
Total Number of People = 12000

Professions % of People % of Females % of Males
Medical 12 45 _
Engineering _ _ 50
Law 11 35 _
Teaching _ _ 75
Banking 22 25 _
Management 14 _ 80

  1. If the total % of people in Engineering Profession is 16%. Then the total number of people in teaching Profession is approximately what percent of the total number of people in Law Profession?
    A. 227 %
    B. 193 %
    C. 168 %
    D. 79 %
    E. 44 %
    Answer – A. 227 %
    Explanation :
    Teaching = 100 – Others = 100 – 75 = 25%
    Required Percentage = (25/11)*100 = 227%

  2. If the difference between the % of people in Teaching and Engineering is 9%. What is the difference between the total number of males and the total number of females from all the professions together?
    A. 1720
    B. 1684
    C. 1368
    D. 1316
    E. None of the Above
    Answer – C. 1368
    Explanation :
    % of People in Engineering = x ; % of People in Teaching = y
    x + y = 100% -59% = 41%
    x + y = 41
    y – x = 9 => y = 25 ; x = 16
    Total number of Males = 12000*(12*55 + 16*50 + 11*65 + 25*25 + 22*75 + 14*80) / 100 * 100 = 6684
    Total number of Females = 12000 – 6684 = 5316
    Difference = 6684 – 5316 = 1368

  3. What is the ratio of the number of males in banking profession to the number of females in management profession
    A. 17:7
    B. 28:55
    C. 7:11
    D. 165:112
    E. 165:28
    Answer – E. 165:28
    Explanation :
    Ratio = 22*75/ 14*20 = 165:28

  4. If the difference between the % of medical and teaching is 13% then What is the ratio of the total males in medical and teaching profession to that of females in the same professions?
    A. 161:250
    B. 195:256
    C. 570:253
    D. 507:233
    E. 13:19
    Answer – D. 507:233
    Explanation :
    [12*55 + 25*75]/[12*45 + 25*25]
    507 : 233

  5. If the total % of people in Teaching Profession is 25%. Then the females in Engineering Profession are approximately what percent of the females in Management Profession?
    A. 276
    B. 256
    C. 286
    D. 246
    E. None of the Above
    Answer – C. 286
    Explanation :
    [12000*16*50/12000*14*20]*100 = 286

(Q.no: 6-10). Refer to the table and answer the given questions.
Total Number of People Visiting all Super Markets = 303600

Names of the Super Markets % of Men % of Women % of Children
A 35 _ 10
B _ _ 20
C 35 45 _
D 41 26 _
E _ _ 24
F 24 62 _

  1. If the total number of persons visiting Super Market D is 55500. Then number of men visiting Super market D forms approximately what percent of the total number of person visiting all the super markets together?
    A. 2.5 %
    B. 9.5 %
    C. 6.5 %
    D. 7.5 %
    E. 4.5%
    Answer – D. 7.5 %
    Explanation :
    % of Men = 100 – Others = 100 – (26 + 33) = 41%
    41*55500/100 = 22755
    Required % = [22755/303600]*100 = 7.5%

  2. If the number of men visiting Super Market C is 15974 and the men visiting Super Market F is 14316. The number of children visiting Super market C forms what percent of the number of Children visiting Super market F?(rounded off to two digits after decimal)
    A. 91.49 %
    B. 49.85 %
    C. 121.71 %
    D. 109.30 %
    E. None of the Above
    Answer – D. 109.30%
    Explanation :
    % of Children visiting Super market C = 100 – 80 = 20%
    35% of x = 15974 => 20% of x = 9128
    % of Children visiting Super market F = 100 – 86 = 14%
    24% of x = 14316 => 14% of x = 8351
    Required % = (9128/8351)*100 = 109.30%

  3. Total number of Men and Women visiting Super Market B is 52720. The difference between the total number of Men and Women visiting Super Market D is 8325. What is the total number of Children Visiting Super Markets B and D together?
    A. 17780
    B. 28550
    C. 31495
    D. 16510
    E. 16400
    Answer – C. 31495
    Explanation :
    Total number of Men and Women visiting Super Market B = 52720
    80% of x = 52720 => 20% of x = 13180
    The difference between the total number of Men and Women visiting Super Market D = 8325
    15% of x = 8325 => 33% of x = 18315
    Total number of Children Visiting Super Markets B and D = 13180 + 18315 = 31495

  4. If the % of Men & Children together visiting of Super Market B is 57% and the % of Men Super Market E is 6%. What is the average percent of women Visiting B, C, D and E all the Super Markets together?
    A. 46%
    B. 42%
    C. 40%
    D. 48%
    E. 38%
    Answer – A. 46%
    Explanation :
    % of Men & Children together visiting of Super Market B = 57%
    % of Women visiting of Super Market B = 100 – 57 = 43%
    % of Women visiting of Super Market E = 100 – 30 = 70%
    Average % = [43 + 45 + 26 + 70] / 4 = 184/4 = 46%

  5. Total number of Men and Children visiting Super Market A is 15552. The difference between the total number of Men and Women visiting Super Market C is 4564. What is the ratio of the number of women visiting Super Market A to that of those visiting Super Market C ?
    A. 35:37
    B. 245:316
    C. 1041:1156
    D. 1056:1141
    E. None of the Above
    Answer – D. 1056:1141
    Explanation :
    45% of x = 15552 ; 55% of x = 19008
    10% of x = 4564 ; 45% of x = 20538 ; Ratio = 19008 : 20538 => 1056 : 1141