Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 59

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

(Q.no: 1-5). Refer to the Pie-charts and answer the given questions.
Total Number of employees (both male and female) in 5 companies in 2014 = 6300
pied-1

Total Number of male employees in 5 companies in 2014 = 3600
pied-2

  1. Only 25% of the members (both male and female) in company D have Full membership in IES. If the number of females in Company D who have full membership is 126, what percent of male members in Company D have full membership?
    A.105/4 %
    B.103/4 %
    C.101/4 %
    D.107/4 %
    E.None of the Above
    Answer – A.105/4 %
    Explanation :
    Total = 6300
    Total number of employees in D = 20% of 6300 = 1260
    25% of D = 25% of 1260 = 315
    Female employees who have IES membership = 126
    Male employees who have IES membership = 315 – 126 = 189
    Total number of male employees in D = 720
    Required percentage = (189/720) * 100 = 105/4 %

  2. What is the average number of female members in Companies A, B and C?
    A.564
    B.572
    C.568
    D.548
    E.None of the Above
    Answer – A.564
    Explanation :
    Total = 6300
    In Company A (both female and male) employees = 1323
    In Company B (both female and male) employees = 2079
    In Company C (both female and male) employees = 882
    In Company A male employees = 864
    In Company B male employees = 1080
    In Company C male employees = 648
    In Company A female employees = 459
    In Company B female employees = 999
    In Company C female employees = 234
    (459 + 999 + 234)/3 = 564

  3. Number of male employees in companies A and C increased by equal number from 2014 to 2015. If the respective ratio between number of male numbers in company A and that in C in 2015 is 13:10, what is the number of male employees in company C in 2015?
    A.690
    B.750
    C.720
    D.740
    E.None of the Above
    Answer – C.720
    Explanation :
    864 + x / 648 + x = 13 / 10
    x = 72
    Number of male numbers in company C = 648 + 72 = 720

  4. What is the central angle corresponding to number of (both male and female) in company B?
    A.118.8°
    B.112.6°
    C.124.8°
    D.116.4°
    E.None of the Above
    Answer – A.118.8°
    Explanation :
    (33/100) * 360 = 118.8°

  5. Number of female members in company E is what percent less than number of male members in company B?
    A. 160/3 %
    B. 170/3 %
    C. 140/3 %
    D. 190/3 %
    E. None of the Above
    Answer – B. 170/3 %
    Explanation :
    Number of female members in company E = 756 – 288 = 468
    (612/1080)*100 = 170/3%

(Q.no: 6-10). Refer to the Pie-charts and answer the given questions.

Number of Intex laptops sold = 28000
Percentage of Intex Smartphones sold

pied-4

Total number of Smartphones (Intex and Lneovo) sold = 48000

pied-3

  1. The number of smart phones of both types sold by stores A and C is more than that sold by sold by stores E and F by
    A. 2500
    B. 2600
    c. 2000
    D. 2400
    E. None of these
    Answer – D. 2400
    Explanation :
    stores A and C 33/100 * 48000 = 15840
    stores E and F 28/100 * 48000 = 13440
    Difference = 2400

  2. What is the ratio between the number of Intex and Lenovo smartphones sold by store A?
    A. 49 : 59
    B. 47 : 49
    C. 49 : 53
    D. 49 : 47
    E. None of these
    Answer – A. 49 : 59
    Explanation :
    Intex sold by store A = 14/100 * 28000 = 3920
    Lenovo sold by store A = Total – Intex
    Total = 18/100 * 48000 = 8640
    Intex = 3920
    8640 – 3920 = 4720
    3920 : 4720 = 49 : 59

  3. What is the respective ratio between the average number of Intex Smartphones sold by stores A, C and E and that sold by stores B, D and F?
    A. 3 : 4
    B. 4 : 9
    C. 9 : 16
    D. 5 : 12
    E. None of these
    Answer – C. 9 : 16
    Explanation :
    Intex Smartphones sold by stores A, C and E = [(36/100) * 28000]/3
    Intex Smartphones sold by stores B, D and F = [(64/100) * 28000]/3
    36 : 64 = 9 : 16

  4. By what percent is the number of Lenova smartphones sold by store B is more than that of Intex Smartphones sold by store E?
    A. 40%
    B. 60%
    C. 55%
    D. 45%
    E. None of these
    Answer – B. 60%
    Explanation :
    Total smartphones sold by store B = (28/100) * 48000 = 13440
    Lenova = 13440 – 8960 = 4480
    Intex laptops sold by store E = 2800
    Difference = 4480 – 2800 = 1680
    (1680/2800)*100 = 60%

  5. What will be the central angle corresponding to number of smartphones both kinds sold by stores C and F?
    A. 126°
    B. 115°
    C. 90°
    D. 80°
    E. 120°
    Answer – A. 126°
    Explanation :
    (35/100)*360 = 126°