Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 56 [Missing DI]

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

(Q.no: 1-10). Refer to the table and answer the given questions.

Year Number of Candidates Appeared % of Qualified Candidates Respective Ratio of qualified male & qualified females
2001 __ __ 5:3
2002 750 __ 5:4
2003 600 28% __
2004 __ 65% 8:5
2005 1040 40% __

  1. In 2001, 6400 candidates appeared at the exam and 40% of them qualified. In 2005 the ratio between qualified males and females was 3:5. What is the total number of female candidates who qualified in these two years?
    A. 1120
    B. 1220
    C. 1330
    D. 1150
    E. None of the Above
    Answer – B. 1220
    Explanation :
    x = Female candidates in 2001
    40% of 6400 = 2560
    (3/8)x of 2560 = 960
    y = Female candidates in 2005
    40% of 1040 = 416
    y = (5/8)*416 =260
    Total = 960 + 260 = 1220

  2. In 2004, what percent of male candidates did qualify in the exam among all qualified candidates?
    A. 51%
    B. 61%
    C. 55%
    D. 56%
    E. None of the Above
    Answer – B. 61%
    Explanation :
    x = percent of qualified male candidates
    x = (8/13)*100 = 61%

  3. In 2002, 54% of appeared candidates did qualify. How many female candidates did qualify in the exam?
    A. 280
    B. 170
    C. 180
    D. 250
    E. 240
    Answer – C. 180
    Explanation :
    54% of 750 = 405
    x = percent of qualified female candidates
    x = (4/9)*405 = 180

  4. In 2003, a total of 68 male candidates did qualify. What is the respective ratio between males and females who had qualified in 2003?
    A. 11:25
    B. 19:25
    C. 17:25
    D. 25:13
    E. 13:19
    Answer – C. 17:25
    Explanation :
    28% of 600 = 168
    Female Candidates = 168 – 68 = 100
    68 : 100 => 17:25

  5. What is the average number of candidates who did not qualify in the exam in the years 2003 and 2005?
    A. 576
    B. 556
    C. 528
    D. 546
    E. None of the Above
    Answer – C. 528
    Explanation :
    72% of 600 = 432
    60% of 1040 = 624
    432 + 624 = 1056 = 1056/2 = 528

  6. In 2003, if the number of female qualified candidates was 70, what was the respective ratio of number of female qualified candidates and number of male qualified candidates same year?
    A. 5:9
    B. 7:11
    C. 10:11
    D. 10:13
    E. 5:7
    Answer – E. 5:7
    Explanation :
    28% of 600 = 168
    Female candidates = 70
    Male candidates = 168 – 70 = 98
    => 70:98
    => 5:7

  7. Number of appeared candidates increased by 20% from 2002 to 2006. If 25% of the appeared candidates qualified in 2006, what was the number of qualified candidates in 2006?
    A. 205
    B. 225
    C. 245
    D. 240
    E. 230
    Answer – B. 225
    Explanation :
    20% of 750 = 150
    = 750 + 150 = 900
    25% of 900 = 225

  8. If the average number of qualified candidates in 2002 and 2005 was 433, what percent of appeared candidates qualified in the competitive exam in 2002?
    A. 60%
    B. 75%
    C. 45%
    D. 70%
    E. 50%
    Answer – A. 60%
    Explanation :
    Number of qualified candidates in 2002 and 2005 = 866
    2005: 40% of 1040 = 416
    866 – 416 = 450
    (450/750)*100 = 60%

  9. In 2004, if the difference between number of male qualified candidates and number of female qualified candidates was 120, what was the number of appeared candidates in 2004?
    A. 840
    B. 800
    C. 660
    D. 600
    E. 720
    Answer – B. 800
    Explanation :
    x = qualified candidates; y = Appeared Candidates
    (3/13)*x = 120
    x = 520
    65% of y = 520
    y = 800

  10. In 2001, the respective ratio of number of appeared candidates to qualified candidates was 5:2. Number of female candidates qualified in 2001 constitutes what percent of the number of appeared candidates in the same year?
    A. 15%
    B. 25%
    C. 125%
    D. 20%
    E. Can not be determined
    Answer – A. 15%
    Explanation :
    [2x * (3/8) / 5] * 100 = 15%