Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 55 [Missing DI]

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I. Refer to the table and answer the given questions.

Data related to number of candidates appeared and qualified in a competitive exam from 2 states during 5 years.

Year             Andhra Pradesh           Uttar Pradesh
Number of Appeared candidates Percentage of Appeared candidates who qualified Number of Appeared candidates Percentage of Appeared candidates who qualified
2012 450 60% ___ 30%
2013 600 43% ___ 45%
2014 ___ 60% 280 60%
2015 480 70% 550 50%
2016 380 ___ 400 ___

Note: Few values are missing in the table (indicated by __).
A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given questions on the basis of given data and information.

  1. Out of the number of qualified candidates from State Andhra Pradesh in 2014, the respective ratio of male and female candidates is 11:7. If the number of female qualified candidates from State Andhra Pradesh in 2014 is 126, what is the number of appeared candidates(both male and female) from State Andhra Pradesh in 2014?
    A. 630
    B. 510
    C. 570
    D. 650
    E. 540
    Answer – E. 540
    Explanation :
    X — Male candidates
    X = 126 * (11/7) = 198
    Total Qualified Candidates = 198 + 126 = 324
    Total Appeared Candidates = 324 * (100/60) = 540.

  2. Number of Appeared Candidates from State Uttar Pradesh increased by 100% from 2012 to 2013. If the total number of qualified candidates from State uttar Pradesh in 2012 and 2013 together is 408, what is the number of appeared candidates from State Uttar Pradesh in 2012?
    A. 380
    B. 320
    C. 340
    D. 360
    E. 300
    Answer – C. 340
    Explanation :
    x — Total number of appeared Candidates in 2012
    2x — Total number of appeared Candidates in 2013
    x*(30/100) + 2x*(45/100) = 408
    120x/100 = 408 —> x = 340

  3. What is the difference between number of qualified candidates from State Andhra Pradesh in 2012 and that in 2013?
    A. 12
    B. 14
    C. 16
    D. 18
    E. 20
    Answer – A. 12
    Explanation :
    60% of 450 = 270
    43% of 600 = 258
    Difference – 12

  4. If the average number of qualified candidates from State Uttar Pradesh in 2014, 2015 and 2016 is 210, what is the number of qualified candidates from state Uttar Pradesh in 2016?
    A. 191
    B. 195
    C. 183
    D. 187
    E. 179
    Answer – D. 187
    Explanation :
    Average no of qualified students in 2014,2015,2016 = 210
    Total no of qualified students in 2014,2015,2016 = 630
    Qualified students in 2016 = (630 – (60% Of 280 + 50% Of 550)) = 630 – 443 = 187

  5. If the respective ratio between number of qualified candidates from State Andhra Pradesh in 2015 and 2016 is 14:9, what is the number of qualified candidates from State Andhra Pradesh in 2016?
    A. 252
    B. 207
    C. 216
    D. 234
    E. 198
    Answer – C. 216
    Explanation :
    x — Number of qualified candidates in 2016
    x = 336*(14/9) = 216

II. Refer to the table and answer the given questions.
Data related to number of employees in 5 different companies in December, 2012

Company Total number of Employees Out of total number of employees
Percentage of Science Graduates Percentage of Commerce Graduates Percentage of Arts Graduates
M 1050 32% ___ ___
N 700 ___ 31% 40%
O ___ 30% 30% ___
P ___ ___ 40% 20%
Q ___ 35% 50% ___

I. Employees of the given companies can be categorised only in three types:
Science Graduates, Commerce Graduates and Arts Graduates
II. Few values are missing in the table (indicated by ___). A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given questions, on the basis of the given data and information.

  1. What is the difference between the number of Arts graduate employees and Science Graduates employees in Company N?
    A. 87
    B. 89
    C. 77
    D. 81
    E. 73
    Answer – C. 77
    Explanation :
    Number of Arts graduate employees = 40% of 700 = 280
    Number of Science Graduates employees = 29% of 700 = 203
    Difference = 280 – 203 = 77

  2. The Average number of Arts graduate employees and Commerce graduate employees in Company Q was 312. what was the total number of employees in Company Q?
    A. 920
    B. 960
    C. 1120
    D. 1040
    E. 1080
    Answer – B. 960
    Explanation :
    Average no of Arts graduate employees and Commerce graduate employees in Company Q = 312
    Total no of Arts graduate employees and Commerce graduate employees in Company Q = 624
    Total number of employees in Company Q = X
    X = 624 * (100/65) = 960

  3. If the respective ratio between the number of Commerce graduate employees and Arts graduate employees in Company M was 10:7, what was the number of Arts graduate employees in M?
    A. 294
    B. 266
    C. 280
    D. 308
    E. 322
    Answer – A. 294
    Explanation :
    Number of Science Graduate employees = 32% of 1050 = 336
    Number of Commerce Graduate employees and Arts graduate employees = 1050 -336 = 714
    Number of Arts graduate employees in M = 714 * (7/17) = 294

  4. Total number of employees in Company N increased by 20% from December 2012 to 2013, If 20% of the total number of employees in Company N in December, 2013 was science graduates, what was the number of Science graduate employees in Company N in December 2013?
    A. 294
    B. 266
    C. 168
    D. 252
    E. 238
    Answer – C. 168
    Explanation :
    Total number of employees in Company N in 2013 = 840
    Science graduate employees in Company N in December 2013 = 20% of 840 = 168

  5. Total number of employees in Company P was 3 times the total number of employees in Company O. If the difference between number of Arts graduate employees in Company P and that in Company O was 180, what was the total number of employees in Company O?
    A. 1200
    B. 1440
    C. 720
    D. 900
    E. 1080
    Answer – D. 900
    Explanation :
    Total number of employees in Company P = 3 times the total number of employees in Company O.
    40% – 20% = 180
    20% = 180
    Total number of employees in Company o = 360 * (100/40) = 900