Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 34

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Questions Penned by Yogit

Direction: Q(1- 5) Study the following graph and answer the following:
Data Interpretation

Total Population in 2010 = 500 million

Following table show the ratio between Male and Female and Literate and illiterate peoples.

State M:F (Male : Female) Literate: illiterate (Literacy)
Rajasthan 3:4 3:2
Maharashtra 6:5 3:8
Delhi 5:3 2:5
Tamil Nadu 6:7 4:1
Himachal Pradesh 1:2 2:1
Chhattisgarh 3:4 7:2
Orissa 4:3 3:1

  1. What is the total number of illiterate of people from Maharashtra and Chhattisgarh together?
    a) 90 millions
    b) 120 millions
    c) 130 millions
    d) 125 millions
    e) None of these
    Answer – a) 90 millions
    Explanation :
    Maharashtra = 500*(22/100)*8/11 = 80 million
    Chhattisgarh = 500*(9/100)*2/9 = 10. So total = 80 + 10 = 90 millions

  2. What is the total number of male literate from Rajasthan?
    a) 13 million
    b) 15 million
    c) 16 million
    d) can’t be determined
    e) None of these
    Answer – d) can’t be determined
    Explanation :
    Total population of Rajasthan = 500*10/100 = 50 million. We can calculate the number of women and men. We can calculate the number of literates and illiterates in Rajasthan. But in the number of literates we can’t calculate the number of male literate.

  3. In Chhattisgarh 90% of males and 85% of females are literate, what is the total number of illiterates?
    a) 6.66 million
    b) 5.78 million
    c) 7.48 million
    d) 8.38 million
    e) None of these
    Answer – b) 5.78 million
    Explanation :
    Population of Chhattisgarh = (9/100)*500 = 45 million
    total illiterate = 45*(3/7)*(10/100) + 45*(4/7)*(15/100) = 5.78 million (approx)

  4. What is the ratio of illiterate of Delhi to literates of Orissa?
    a) 100:51
    b) 100: 67
    c) 100:63
    d) 100:77
    e) None of these
    Answer – c) 100:63
    Explanation :
    ratio = [500*(20/100)*(5/7)]/[500*(12/100)*(3/4)]

  5. If the total population of Rajasthan and Maharashtra is increased by 10% and 15% respectively in comparison to the previous year, then what will be the ratio of population of two states?
    a) 10:27
    b) 10:23
    c) 10:21
    d) 11:23
    e) None of these
    Answer – b) 10:23
    Explanation :
    Ratio = 500*(10/100)*(110/100) : 500*(22/100)*(115/100)

Direction: Q(6 – 10) Study the following pie chart carefully and answer the following questions
Data Interpretation

Total number of people = 40250

Following table shows the percentage of females from various industries working in morning shifts

Industries Females
Manufacturing 20%
IT 15%
Banking 40%
Services 60%
Call centre 45%
Business 20%

  1. What is the ratio of men to the women working in morning shift from the call centre industry?
    a) 11:7
    b) 11:9
    c) 12:7
    d) 11:3
    e) None of these
    Answer – b) 11:9
    Explanation :
    Ratio = (32/100)*40250*(55/100) : (32/100)*40250*(45/100) = 11:9

  2. What is difference between the number of males and females working in morning shift in banking industry?
    a) 1137
    b) 1127
    c) 1147
    d) 1157
    e) None of these
    Answer – b) 1127
    Explanation :
    Total people from banking = 40250*14/100 =  5635. So difference between males and females = (60/100)*5635 – (40/100)*5635 = 1127

  3. What is total number of men working in morning shifts from all industries together?
    a) 28765
    b) 25788
    c) 26875
    d) 26887
    e) None of these
    Answer – d) 26887
    Explanation :
    Total men = 40250*(12/100)*(80/100) + 40250*(16/100)*(85/100) + 40250*(14/100)*(60/100) + 40250*(8/100)*(40/100) + 40250*(32/100)*(55/100) + 40250*(18/100)*(80/100) = 26887

  4. What is the approximate average number of females working in night shifts from all industries together?
    a) 3326
    b) 4482
    c) 2227
    d) 2823
    e) None of these
    Answer – c) 2227
    Explanation :
    Number of females in all industries = 40250 – 26887 =  13363. So average = 13363/6 = 2227

  5. What is the difference between the number people working in business and call centre together and IT and Banking together?
    a) 8050
    b) 7050
    c) 8850
    d) 9050
    e) None of these
    Answer – a) 8050
    Explanation :
    Difference = [(50 – 30)/100]*40250