Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 30

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

I.Study the following information carefully to answer the given questions

Following bar graph shows the number of TV produced by two Companies X and Y during 2001 to 2006, and the line graph shows the percentage of TV sold by these companies.

Bar Chart
Line Graph

  1. What is the percentage rise in production of Company x from year 2002 to year 2003?
    A.80%
    B.90%
    C.92%
    D.76%
    E.None of these
    Answer – B.90%
    Explanation :
    % = [17000-9000/9000]*100 = 88.89 = 90%

  2. The number of TV sold in year 2004 by Company x is what percentage of the total number of TV sold by Company y in year 2002?
    A.182%
    B.156%
    C.167%
    D.170%
    E.None of these
    Answer – C.167%
    Explanation :
    2004 X = 81*18000/100 =14580
    2002 Y = 74*12000/100 = 8880
    % = [14580/8880]*100 = 167.23 = 167%

  3. What is the total number of unsold TV of Company Y in all six years together?
    A.22500
    B.20000
    C.18000
    D.12000
    E.None of these
    Answer – A.22500
    Explanation :
    2001 = 15000*64/100 = 9600
    2002 = 12000*74/100 = 8880
    2003 = 15000*70/100 = 10500
    2004 = 14000*60/100 = 8400
    2005 = 11000*82/100 = 9020
    2006 = 19000*90/100 = 17100
    Unsold TV = 5400+3120+4500+5600+1980+1900 = 22500

  4. In which of the following years is the percentage rise in production compared to its previous year the highest for Company B?
    A.2006
    B.2004
    C.2002
    D.2003
    E.None of these
    Answer – A.2006

  5. In which of the following years is the difference between the number of TV sold by Company X and that by Company Y the maximum?
    A.2001
    B.2003
    C.2004
    D.2006
    E.None of these
    Answer – C.2004
    Explanation :
    2001 = 9600 – 8750 = 850
    2002 = 8880 – 5940 = 2940
    2003 = 13260 – 10500 = 2760
    2004 = 14580 – 8400 = 6180
    2005 = 9240 – 9020 = 220
    2006 = 17100 – 12480 = 4620

II.Study the following information carefully to answer the given questions

Profit made by three companies over 3 years

Profit = Income – Expenditure

Line graph

  1. Profit made by Company H in the year 2003 was what % of the total profit made by all the three companies in the same year ?
    A.51%
    B.32%
    C.41%
    D.27%
    E.None of these
    Answer – C.41%
    Explanation :
    H = 8
    G+H+I = 6+8+5.5
    % = 8*100/19.5 = 41.02% = 41%

  2. If the income of the company G in the year 2005 was Rs.15,60,000, What was its expenditure in that year ?
    A.8.5lakh
    B.5.2lakh
    C.6.8lakh
    D.7.6lakh
    E.None of these
    Answer – D.7.6lakh
    Explanation:
    E = I – P
    E = 15,60,000 – 8,00,000 = 7,60,000

  3. If the expenditure of Company I in the year 2006 was Rs.7,89,500. What was its income in that year ?
    A.Rs.10,89,000
    B.Rs.12,89,000
    C.Rs.11,89,500
    D.Rs.13,00,500
    E.None of these
    Answer – C.Rs.11,89,500
    Explanation:
    I = P + E
    I = 7,89,500+4,00,000 = 11,89,500

  4. What is the % increase in profit of company G in 2004 from the previous year ?
    A.20%
    B.50%
    C.25%
    D.40%
    E.None of these
    Answer – B.50%
    Explanation:
    2003 = 6, 2009 = 9
    % = [9-6/6]*100 = 50%

  5. What is the % decrease in profit made by state H from 2002 to 2005 ?
    A.22%
    B.30%
    C.16%
    D.37%
    E.None of these
    Answer – A.22%
    Explanation :
    2002 = 9
    2005 = 7
    % = [9-7/9]*100 = 22%

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.